Samen in het Museum

Astrid Poot
May 8, 2017 · 7 min read

Wat willen we?

Eén van de belangrijkste taken van een museum is haar collectie te laten zien aan het publiek. Bij dat laten zien wordt meestal iets uitgelegd en hopelijk krijgt de collectie dan betekenis voor de bezoeker.

Optie 1: het basisproces

In dit hele proces zijn er vaak drie stappen, in deze volgorde:

  • het museum geeft (extra) informatie
  • de bezoeker vindt persoonlijke betekenis in het getoonde werk
  • Mensen zoeken altijd een persoonlijke relatie met wat je wilt laten zien, maar je weet niet wie ze zijn en je weet niet wat ze zoeken. Dus hoe doe je dat?
  • Musea hebben topstukken, maar bezoekers vinden topstukken niet perse altijd het mooist. En dan is het niet fijn naar topstukken te ‘moeten’ kijken. (Zo begrijp ik echt niets van de Mona Lisa; ik voel het niet, ik zie het niet, ik vind er niets aan.)

Optie 2: wat als je informatie en betekenis tegelijk geeft?

Met NEMO hebben we daar een onderzoek naar gedaan tijdens het maken van de app OntdekNEMO. Zij hadden gezien dat families niet altijd echt samen aan het ontdekken waren, maar dat ouders veel meer de faciliterende rol hadden. Of dat ouders in hun telefoon gedoken zich wat aan het leerproces onttrekken. Lukt het om families echt samen te laten werken tijdens hun museumbezoek? Uitkomst was dat het heel goed kan, maar dat je dan de traditionele volgorde impressie > informatie > betekenis moet aanpassen.

Impressie: korte filmpjes die een principe laten zien:
Informatie en betekenis: onderzoeksvraag, (vastleggen, conceptcartoons) en uitleg.
Informatie en betekenis: onderzoeksvraag, (vastleggen, conceptcartoons) en uitleg.

Optie 3: wat als je informatie als laatste geeft?

In een workshop voor Mocca Amsterdam hebben we met de collectie van het Rijksmuseum onderzocht of het een goed idee is, eerst de betekenis in de bezoeker te vinden, en pas daarna meer informatie te geven. Wordt de informatie dan relevanter?

Optie 4: en wat als we de informatie weglaten?

Het Kröller-Müller Museum gaat nog een stukje verder: wat als je de informatie helemaal weg laat? Is een museumbezoek dan nog steeds waardevol?

Opties 5: en wat als we de informatie als allereerste geven?

Informatieoverdracht zit niet perse in het Museumdobbelspel. Maar hoe je dat kunt doen is wel een belangrijke vraag. Daar hebben we in een ander project samen over nagedacht. Wat zou er gebeuren als we de informatie wel geven, maar thuis, in een rustige en vertrouwde omgeving.

Hoe werkt dat?

Families gaan op blind date met een kunstwerk uit het museum.

  • Families doen kennis op tijdens het uitvoeren van de opdrachten en de betekenis groeit doordat ze ermee bezig zijn. Maar ze weten nog steeds niet over welk werk het gaat!
  • Pas daarna gaan ze naar het museum en zien ze het werk waar ze al die tijd over hebben nagedacht. De ontmoeting met het echte werk is het hoogtepunt. De impressie is dus het allerlaatste.
Thuis samen tekenen: naar abstractie
Ontmoeting met het werk!

Dus: liefde

Het blijkt dat je op veel manieren over volgordes in musea kunt nadenken. En dat het de moeite waard is bestaande stappen van museumbezoek eens om te gooien. Al is het alleen maar als een experiment. Wij hebben van deze projecten echt veel geleerd!

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.

Astrid Poot

Written by

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.