Van een persona kun je niet houden: waarom wij zo subjectief mogelijk proberen te zijn.

Astrid Poot
Jun 13, 2017 · 5 min read

Wij maken mooie dingen, voor echte mensen. We zijn emotioneel betrokken bij ons werk en de mensen voor wie het is. We krijgen taart en kaarten met verhalen over kinderen en families waar het (weer) goed mee gaat en huilen met de ouders mee.

We zijn zo betrokken, omdat we denken dat het de beste manier is om mensen verder te helpen. We noemen het Embedded Design: we dompelen onszelf onder.

En wel hierom:

Van een persona kun je niet houden.

Als je als ontwerper (in de breedste zin van het vak) jouw eindgebruikers nooit ontmoet, kun je alleen in stereotypes denken. Je houdt afstand en maakt van degene voor wie je werkt een object. Vooral met moeilijke onderwerpen of onderwerpen die ver van jezelf afstaan, kun je zonder ontmoeting dat denken niet verdiepen.

Een persona blijft een beschrijving van een niet bestaand persoon op een vel papier. Je zult nooit echte empathie voelen, omdat het niet echt iemand is. En nooit je allerbeste werk maken, omdat er niet echt iets op het spel staat. Er is geen echte noodzaak die persoon te helpen.

Veel research wordt niet benut.

Dan volgorde: veel onderzoek dat wordt gedaan wordt niet benut. Bijna iedereen die een creatieve opdracht krijgt, heeft meteen een eerste idee. En dat idee gaat niet weg, ook niet als je 10 onderzoeksrapporten leest. Prima, want creatieve energie kun je niet stoppen.

Veel ontwerpers zullen hun oorspronkelijke idee naar het research toe praten in plaats van dat de research inspireert. Zonde van de inspanning. Veel efficiënter dus om dat eerste idee meteen met de eindgebruiker samen door te nemen en te verbeteren.

Embedded Design

Embedded Design is een ontwerpfilosofie waarin ontwerpers zo dicht mogelijk bij hun eindgebruiker zijn: persoonlijk, subjectief, dichtbij, N=weinig.

Embedded design kent vier fases.

Stap 1: voorbereiding: eerste stap is dat de ontwerper het onderwerp kent en begrijpt. Hij of zij leest zich zelf in en verzamelt vragen en ideeën die in hem of haar opkomen.

Stap 2: deelnemers kiezen: de ontwerper en de opdrachtgever zoeken mensen die willen meedoen. Mensen die het probleem dat moet worden opgelost zelf ervaren. (Het liefst kies je mensen waarvan je vermoed dat ze een grotere groep vertegenwoordigen.)

Stap 3: met de deelnemers werken aan oplossingen: samen gaan de ontwerpers (en het liefst ook de opdrachtgever) met de mensen aan de slag. Op bezoek, samen denken over oplossingen, oplossingen schetsen en meteen proberen, daarop door-itereren, etc. Het liefst in meerdere gezinnen tegelijk.

Tijdens dit proces noteert de ontwerper de inzichten die hij of zij opdoet: wat is er te zien in het huis, is er non-verbale communicatie, hoe is de energie?, etc. Wij hebben al vaak meegemaakt dat kleine details veel inzichten geven in de behoeftes van de mensen. In ons project Kleine stapjes voor Stichting Downsyndroom zagen we notities en briefjes op de koelkast van onze familie hangen. Die briefjes waren rechtstreekse inspiratie voor het ontwerp van het belangrijkste scherm.

Stap 4: het resultaat: aan het eind van de samenwerking hebben we een aantal maatwerk-producten. Voor die familie; voor die situatie. Ook hebben we veel explicite en impliciete kennis opgedaan.

Waarom werkt Embedded Design?

  • Er staat veel op het spel. Veel mooie en succesvolle projecten hebben een persoonlijke oorsprong: iemand die dicht bij je staat en in de problemen zit, zorgt voor focus en energie. Er is een grote noodzaak een oplossing te verzinnen. Met Embedded Design organiseer je zo’n proces: je maakt nieuwe persoonlijke relaties en creëert daarmee die noodzaak. Als iets belangrijk is, krijgt hard werken een hele nieuwe betekenis ;)
  • Onbewuste kennis wordt ingezet. Tijdens het Embedded Design proces doet de ontwerper veel kennis op die niet in data of tekst is om te zetten. Non-verbale communicatie, woordkeuze, energie. Deze onbewuste kennis is een belangrijke bron voor het ontwerp proces: ontwerpers werken vaak sterk op intuïtie en die moet worden gevoed. Je zou kunnen zeggen dat ontwerpers daarin onbewust bekwaam zijn.
  • Mensen zijn sociaal. Vaak wordt van ontwerpers een objectieve aanpak gevraagd, want dan creëer je een goed product volgens objectieve en meetbare standaarden. Maar dat kan helemaal niet! Zelfs de meest data-minded mensen kleuren hun verhalen met anekdotes over mensen die ze kennen. Want mensen zijn gericht op mensen. In plaats van daar wanhopig tegen te vechten, kun je het ‘subjectieve’ beter omarmen. En dat doen we.

Opschalen

Na deze Embedded Design fase is er een maatwerk oplossing voor deze specifieke eindgebruiker. We doen het liefst een aantal van deze trajecten tegelijk, zodat we veel leren en maken. Volgende stap is de oplossingen aan meer mensen aan te bieden en te zien hoe goed het werkt. Pas nu gaan we harde data verzamelen die we verwerken tijdens doorontwikkelen van het product.

We veranderen levens

Met onze Embedded Design aanpak hebben we al veel bereikt.

Ons project Hoi Dokter, waarmee ouders hun kinderen goed kunnen voorbereiden op een ziekenhuisbezoek, maakten we zo. En we wonnen er een Webby mee.

En Kleine stapjes, een app waarmee families samen kunnen werken aan de ontwikkeling van hun kind met een ontwikkelingsachterstand, ontwikkelden we ook samen met families. En daar kregen we twee gouden Lovies voor.

Maar ook in onze andere projecten doen we meer en meer met Embedded Design. Met overtuiging! Maar wel altijd een beetje nerveus. Want het is tenslotte meteen heel persoonlijk. Maar goed, dat maakt ons werk zo leuk :)

Familie van Fonk heeft deze design sessies voor de kinderen gefaciliteerd. Wij maken producten voor kinderen, familie en het onderwijs. Nieuwsgierig? Kom eens met ons praten of bekijk onze andere projecten.

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.

Astrid Poot

Written by

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.