Wow en Flow; kunsteducatie voor outsider artists.

Astrid Poot
May 7, 2019 · 3 min read
Kleurstudie door Donne Dijkhorst

Kunsteducatie is belangrijk voor alle kunstenaars.

Om de schoonheid te ervaren van verwondering en verbazing. Omdat het inspireert tot nieuwe gedachten en ideeën Omdat het stimuleert tot reflectie en persoonlijke ontwikkeling en omdat het een vliegwiel is voor communicatie, samenwerking en uitwisseling!

Voor kunstenaars met een beperking is deze educatie niet altijd vanzelfsprekend, zelfs als hun talent duidelijk (h)erkend wordt en ze internationaal exposeren.

Kunst is moeilijk

Bob van Buuren

Toch moet die er komen. Want iedere kunstenaar moet zich kunnen ontwikkelen. Samen met hetWerkvan, The Office Gallery, het Kröller-Müller Museum en ateliers Activiteitencentrum Kijkoor en De wijde doelen gaan we verder waar bestaande projecten ophouden en zoeken we naar wat wél mogelijk is.

En dus maakten we Wow en Flow

Donne Dijkhorst

Zo werkt het

Hij of zij geeft persoonlijk antwoord aan de kunstenaar en koppelt het antwoord aan kunst uit de collectie van een museum. En geeft de kunstenaar een vraag of opdracht terug!

Kunstenaar Donne Dijkhorst wilde meer weten over kleuren en vormen. In antwoord daarop laat Herman Tibosch (Kröller-Müller Museum) hem onder meer het werk van Jan Toorop en George Minne zien.

De website toont de vragen en antwoorden in de vorm van een chat; het is een doorgaande dialoog.

Kunstenaar Bob van Buuren was op zoek naar inspiratie. Het werk van Bob is kleurrijk en vol. Herman laat hem onder anderen het werk van Odilon Redon zien en vraagt Bob eens met pastelkrijt te werken.

Kunstenaars krijgen persoonlijke begeleiding in hun ontwikkeling, door mensen die ze niet tegenkomen in het atelier waar ze dagelijks werken. Deze impuls van buitenaf inspireert ze verder te studeren en tot het maken van nieuw werk.

Nominatie

Kracht

Het is een eer met hen te werken.

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk.

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.

Astrid Poot

Written by

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.