Waarom Facebook Whatsapp heeft overgenomen

Want waren ze zelf niet al heel succesvol met Facebook Messenger?

Bas Schnater
FAN ENGAGEMENT

--

Facebook heeft gisteren bekend gemaakt dat ze messenger-dienst Whatsapp heeft gekocht. Met de overname is bijna 14 miljard euro gemoeid. Dat is een flink bedrag voor een bedrijf dat nog geen 50 mensen in dienst heeft. Wat heeft Facebook aan Whatsapp?

De overname is volgens mij vooral een strategische stap om het mobiele gebruik van de eindgebruiker beter in kaart te brengen. Facebook meldt op haar website dat de overname helpt om de wereld dichter bij elkaar te brengen en een globale community te bouwen. “De service (Whatsapp, red.) is onderweg om een miljard mensen te bereiken”, aldus Mark Zuckenberg. Met deze koop vergroot Facebook haar bereik drastisch. Jan Kaum, oprichter van Whatsapp, zegt het volgende: “Whatsapp’s hoge mate van engagement en snelle groei is te danken aan een simpel design en simpele toepassing”.

De overname is van het kaliber BMW dat Volkswagen zou kopen. Het klinkt in eerste instantie als een opvallende stap en als je er over nadenkt gaat het nog veel verder. Facebook had namelijk niet zo lang geleden haar focus gelegd op Facebook Messages, de applicatie waarmee Zuckenberg vorig jaar nog, om, zonder het met deze precieze woorden te melden, de aanval op Whatsapp te openen. Die strijd lijken ze hiermee op te geven. De groene snel-service heeft namelijk een groot voordeel ten opzichte van Facebook Messenger: het beschikt over mobiele telefoonnummers. En mobiele telefoonnummers betekent mobiele data. Laat dat nou het manco van een internet-dienst als Facebook zijn: het blijft beperkt tot internet. Er zijn wel mogelijkheden om je telefoonnumer door te geven aan Facebook, maar vanuit privacy-oogpunt doen maar weinig gebruikers dit. Google bezit met haar Android-ecosysteem namelijk wél al over deze gegevens, en dus lijkt Facebook deze stap te moeten zetten om de strijd met Google+ niet te verliezen.

Onder iPhone gebruikers was in 2012 Whatsapp populairder Facebook’s Messenger.

Met de overname krijgt Facebook de beschikking over veel mobiele data, waarbij voornamelijk de telefoonnummers de grootste winst is. De bovenstaande afbeelding is door deze overname in één keer blauw geworden. Door data te bundelen en te ontdubbelen kan Facebook nog beter de digitale footprint van haar gebruikers bepalen.

Facebook belooft dat Whatsapp als losstaande messenger-dienst blijft bestaan en niet op zal gaan in Facebook Messenger. Facebook blijft dus stilletjes op de achtergrond actief maar is nu wel eigenaar van Whatsapp: eens te meer een teken over de intenties van Facebook. En stiekem ben ik wel blij dat de twee diensten gescheiden blijven, anders zou het volgende ineens een heel realistisch scenario worden:

Gelukkig blijven Facebook en Whatsapp twee aparte diensten.

--

--

Bas Schnater
FAN ENGAGEMENT

Believes in fans being the most important stakeholder in sports | CEO @FEngagement | Fan Engagement & Customer Experience advocate