Şirketinizde Kullanabileceğiniz Proje Yönetim Sistemleri

Kamil Demirtaş
FastnTech
Published in
4 min readNov 5, 2020

Proje yönetim sistemleri, bir organizasyonun olmazsa olmaz araçlarından biridir. Gerek yazılım projelerinin gerekse pazarlama projelerinin veya düzenin sağlanmasının kritik olduğu projelerin yönetiminde bir proje yönetim sistemi iş yükünüzü büyük oranda azaltacaktır.

Proje yönetim sistemleri uzun yıllardır farklı sektörlerde kullanılan teknikleri bir araya getirip, bunları dijital ortamda önümüze sunan ürünlerdir. Bu sistemlerin ana amacı proje yönetimindeki kritik ve hataya meyilli işlemlerin yönetimini kolaylaştırıp projelerinize daha fazla odaklanmanızı sağlamaktır.

Proje Yönetim Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

Proje yönetim sistemlerinin üç temel yararı vardır; iş takibi, izlenebilirlik ve ekip içi iletişim. İş takibini sağlayarak iş bölümü, görev takibi, performans ölçümü yapılıp detaylı bir şekilde raporlanabilir. Bu raporlar sayesinde projelerinizin gidişatını gözlemleyip, projenin geleceği için tahminlerde bulunabilirsiniz.

İzlenebilirliği sağlamakla görev ve sorumlulukların takibi yapılıp yanlış anlaşılmaların ve aksaklıkların önüne geçilebilir. Proje yönetim sistemlerinin belki de en büyük faydası ise ekip içi iletişimi arttırmasıdır.

Projede görev alan kişiler bir birleriyle doğrudan bir iletişime geçmeden yönetim sistemi üzerinden proje ili ilgili gelişmeleri bir birilerine raporlayıp, projenin akışı bozmadan çalışmaya devam edebilirler.

Hangi Proje Yönetim Sistemi Sizin İçin En Uygundur?

Piyasada alıp kullanabileceğiniz onlarca, yüzlerce farklı proje yönetim sistemleri bulunmaktadır. Ancak, bu kadar çeşitlik beraberinde seçim zorluğunu da getiriyor.

Her bir proje yönetim sisteminin kendine has artı ve eksileri bulunmaktadır. İhtiyacınızı karşılayacak bir ürün bulmak için hepsini karşılaştırmak, projenize harcayabileceğiniz değerli vaktinizden çalacaktır. Bu yüzden, FastnTech sizler için en popüler ve başarılı beş proje yönetim sistemini inceleyip karşılaştırdı.

Jira

Jira 2002 yılında Atlassian tarafından geliştirilmiştir. Jira ilk geliştirildiğinde hata ayıklama (bug-tracing) ve sorun takibi (issiue tracking) için geliştirilmiş daha sonra, teknik olmayan projeler için proje yönetim sistemi özelliği eklenmiştir. Her ne kadar çekirdeği yazılım projeleri için geliştirilmiş olsa da, Jira her türdeki projeler, orta ve büyük boyuttaki takım yönetimi için uygundur.

Jira Fiyatlandırma

Asana

Asana 2008 yılında Facebook’un kurucu ortağı Dustin Moskovitz ve eski Google ve Facebook mühendisi Justin Rosenstein tarafından kurulmuştur. İkiside Facebooktaki çalışanların verimliliğini arttırmak için çalışmalar yapmıştır.

2012 yılında ise ticari olarak faaliyete geçmiştir. Asana piyasadaki en popüler seçeneklerden birisidir.

Takım ve proje yönetimi için ihtiyacınız olan bütün temel aletleri zarif ve kullanıcı dostu bir arayüzle sunmaktadır. Genel proje, orta ve büyük boyuttaki takım yönetimi için uygundur

Asana Fiyatlandırma

Monday

Monday 2010 yılında İsrailli şirket Wix’in kendi içinde proje yönetimi için geliştirilmiştir. 2012 de Wix eski CEO’su Roy Mann tarafında ayrı bir şirket olarak piyasaya çıkmıştır.

Monday basit ve sade bir arayüze sahiptir. Bunun yanı sıra Monday pek çok çeşitli iş operasyonlarına uyacak şekilde özelleştirilebilir.

Monday ile sadece proje ve takım yönetimi değil aynı zamanda AR-GE, pazarlama, satış, BT, müşteri desteği, İK ve medya üretimi gibi pek çok operasyonu da yürütebilirsiniz. Genel proje, iş, orta ve büyük boyuttaki takım yönetimi için uygundur.

Monday Fiyatlandırma

Trello

Trello, Atlassian’ın bir yan kuruluşu olan web tabanlı bir Kanban tarzı liste yapma uygulamasıdır. İlk olarak 2011 yılında Fog Creek Software tarafından yaratıldı, 2014’te ayrı bir şirketin temelini oluşturdu ve daha sonra Ocak 2017’de Atlassian’a satıldı.

Trello pro plan sunmakla birlikte genel olarak ücretsiz bir proje yönetim sistemidir. Listedeki diğer proje yönetim sistemlerine göre özellik olarak biraz sade kalsa da istediğiniz özellikleri eklentiler olarak entegre edebilirsiniz.

Çok sade ve basit bir arayüze sahip olan Trello genel proje, küçük ve orta boyuttaki takım yönetimi için uygundur.

Trello Fiyatlandırma

YouTrack

YouTrack, JetBrains tarafından geliştirilen tescilli, ticari bir tarayıcı tabanlı hata izleyici, sorun izleme sistemi ve proje yönetim yazılımıdır.

Otomatik tamamlama ile sorgu tabanlı sorun aramaya, toplu işlerde sorunları değiştirmeye, sorun öznitelikleri kümesini özelleştirmeye ve özel iş akışları oluşturmaya odaklanır.

Ara yüzü listedeki diğer proje yönetim sistemlerine göre biraz daha alışmayı gerektirse de, sistemin akışını kavradığınızda karmaşıklığı ortadan kalkmaktadır.

Sorgu sözdizimi özelliği ile kendi ihtiyaçlarınıza göre çok daha ince ayarlamalar yapmanızı sağlaması diğer proje yönetim sistemlerinden ayıran en önemli özelliğidir.

YouTrack Fiyatlandırma

--

--