Dönüşüm Hunisi Nedir?

Güliz Başak Özkan
FastnTech
Published in
3 min readJul 30, 2020

İşinizi online kanallardan yürütüyorsanız “Dönüşüm hunisi nedir?” sorusuyla elbette daha önceden karşılaşmışsınızdır. Bu yazımızda dönüşüm hunisini tanımını yapmanın yanı sıra öneminden bahsedip, sizin de uygulayabilmeniz için adımlarını anlatacağız.

Kullanıcıların sitenize girdiğinde bazı hareketleri gerçekleştirmesini istiyorsunuzdur. Bu hareket form doldurma, bültene abone olma veya bir ürünü satın alma olabilir. Dönüşüm dediğimiz zaman kullanıcıların bahsettiğimiz hareketleri sonuna kadar gerçekleştirdiğini söyleriz.

Dönüşüm hunisi, ya da conversion funnel, sitenizdeki ziyaretçilerin dönüşüm için takip ettiği adımları size gösteren bir şemadır. Satış hunisi veya AIDA modeli olarak da karşınıza çıkabilir. Bu şemayı oluştururken de Google Analytics gibi birçok platformdan yararlanabilirsiniz. FastnTech olarak biz de dönüşüm optimizasyonu konusunda firmanıza destek olabiliriz.

Dönüşüm Hunisi Önemi

Potansiyel müşterilerinizin olası adımlarını bilmek sizi ileriye taşır. Stratejinizi ve hazırlıklarınızı onları dönüşüme yönlendirecek şekilde yapabilirsiniz. Dönüşüm hunisi size bütün bu bilgileri anlaşılması kolay, görsel bir biçimde sunmaktadır.

Bir e-ticaret mağazanızın olduğunu farz edelim. Sitenizin günlük ziyaretçi sayısı oldukça yüksek, fakat aynı başarıyı satış rakamlarınızda elde edemiyorsunuz. Bu sorunun nedenini öğrenmek için dönüşüm hunisi şeması oluşturuyorsunuz.

Bu şema sayesinde ziyaretçilerin ne kadarlık kısmının hangi adımda kaybedildiği anlaşılıyor. Örneğin ürün detayı ile sepet arasında müşterilerin büyük bir kısmı işlemlerini tamamlamadan sitenizden ayrılıyorlar. Bunun sebebi yüksek kargo bedeli veya uzun teslimat süresi olabilir. Örnekteki gibi iyileştirmeler uyguladığınızda hem ziyaretçileriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz, hem de satış oranlarınızı arttırırsınız.

Dönüşüm Hunisi Adımları

Dönüşüm hunisi oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler var. Yazımızın başında bahsettiğimiz AIDA modeli isimlendirmesi bu kriterleri açıklamada oldukça etkili.

AIDA isminin nereden geldiğiyle başlayalım. Dikkat (attention), ilgi (interest), istek (desire) ve harekete geçme (action) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulan bu kısaltma dijital pazarlamada sıkça kullanılır. Dilerseniz her bir kelimenin üstünde duralım ve bu kelimelerden nasıl efektif bir strateji kurabileceğinize bakalım.

Dikkat (Attention)

İlk aşamada internet kullanıcılarının dikkatini çekmeniz gerekiyor. Bunu ürününüze veya hizmetinize farkındalık uyandıracak bir reklamla başarabilirsiniz. Unutmayın ki ziyaretçilerinizin ekranlarındaki onlarca uyaranın içimden sizi fark etmesini istiyorsunuz.

İlgi (Interest)

Dikkat çektiğimize göre sıra geldi ilgiyi arttırmaya. Kullanıcılar sizi gördüler, evet, ama neden tıklamalılar? Özelliklerinizi ve sağlayabileceğiniz faydaları öne çıkararak ziyaretçilerinizin sizi merak etmesini ve bir sonraki aşamaya ilerlemesini sağlamalısınız.

İstek (Desire)

Rakiplerinizden farklı yanlarınızı göstermenin tam zamanı! Kullanıcılar artık ürününüzü gördüğünde reklamlarınızda verdiğiniz mesajı içselleştirmiş olmalı ve bu aşamada yapmanız gekeken ürününüzü satın almaya yönelik şevk uyandırmak.

Harekete Geçme (Action)

Dönüşümü tamamlayabilmemiz için tek bir adım kaldı: Kullanıcıların harekete geçip ürününüzden faydalanması. Bir başka deyişle satışınızı gerçekleştirdiniz. Ziyaretçilerin dikkatini çekmekle başlayan bu yolculukta emeklerinizin karşılığını aldınız, tebrik ederiz!

Sonuç

Dönüşüm hunisi nedir sorusunu yanıtladığımız ve uygulanışı hakkında da bilgi verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Bu yazıdan öğrendiklerinizi uygulayarak satış hacminizi arttıracağınızdan ve memnun müşteriler kazanacağınızdan şüphemiz yok.

Nasıl uygulayabileceğiniz konusunda desteğe ihtiyacınız varsa, FastnTech olarak alanında uzman ekibimizle size yardımcı olabilir.

--

--

Güliz Başak Özkan
FastnTech

Digital Product Lead @ Vodafone | Women Techmakers Ambassador | #IamRemarkable Facilitator