SEO 101: Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Tuğçe Gör
FastnTech
Published in
4 min readJan 14, 2021

Aslında, arama motorları nasıl çalışır sorusu, altında daha detaylı bir soruyu barındırır:

Arama motorları web sitelerini kategorize etmek, web sayfalarını yapılan arama sorguları doğrultusunda kullanıcılarına geri sunmak için nasıl bir algoritma kullanır?

Markanızın, web sitenizin veya şirketinizin öne çıkmak istediği sorgularda arama yapanlar tarafından bulunmak istiyorsunuz. Yani, arama motorları sonuç sıralamasında yükselmek istiyorsunuz. Öyleyse, SEO teknikleri uygulamalısınız.

Bir kullanıcı olarak, internet üzerinden herhangi bir ürün veya bilgi araştırması yaparken arama motorlarını ne sıklıkla kullandığınızı düşünün. Peki, neden kullanıyorsunuz?

Başarılı SEO Sonuçları İçin Optimizasyon

Bir SEO uzmanı olarak söylemeliyim ki, Google’ın önerileri doğrultusunda geliştirilen SEO stratejileri her yıl değişiklik gösterirken, aslında temel ilkeler hep aynı kalmaktadır.

Google, 1990 sonlarında ortaya çıktığından beri, SEO çalışmaları üç temel bileşen altında yönetilmektedir:

1. Teknik SEO,

2. Sayfa içi SEO ve

3. Sayfa dışı SEO.

Teknik SEO, sitenizi geliştirmek için tasarlanmış, ancak doğrudan içerikle ilgisi olmayan etkinlikleri tamamlama sürecidir. Genellikle perde arkasından yönetilir ve web site kullanıcılarının bakarak fark edemeyeceği geliştirmelerdir.

Site içi SEO, içeriğinizde kullanacağınız anahtar kelimeyi doğru bir şekilde hedefleme, site içeriklerinizin hedef anahtar kelimelerle doğrudan alakalı olmasını sağlama ve kullanıcı deneyimini olabildiğince yükseltebilme sürecidir.

Site içi SEO yapılabilmesi için, bir içerik yönetim sistemi gerekmektedir. Böylece, SEO amaçları için optimize edilmiş sayfa başlıkları ve açıklamalar oluşturulabilir.

İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

İçerik yönetim sistemi, veya CMS, bir web sitesini yönetmek için kullanılan yazılım parçasıdır. Metin, resim ve video gibi içeriklerin web sitesine eklenebildiği veya değiştirilebildiği paneldir.

Sayfa dışı SEO, web sayfaları dışında yönetilen etkinlikler aracılığıyla, web sitenizin arama motoru sonuç sıralamalarını geliştirme sürecidir. Büyük ölçüde sitenin otoritesini artırmaya yardımcı olan geri bağlantılar oluşturmak, sayfa dışı SEO’nun ana hedeflerindendir.

Off Page SEO ile Sıralamanızı Yükseltin

Arama motoru algoritmaları, arama yapan kişiye aradıkları kesin sonuçları sunabilmek için geliştirilen bilgisayar programlarıdır. Arama motorları, web sayfalarını bulmak, tanımlamak ve hangi anahtar kelimede görüneceğine karar vermek için algoritmalarına güvenir.

Arama motorları nasıl çalışır sorusuna üç adımda cevap verelim:

1. Tarama

Tarama, arama motoru botlarının web sitenizi ziyaret ederek, UI & UX tasarımdan yayınlanan içeriklere kadar tüm sayfaları keşfetmesi sürecidir.

Arama motorları, internette yayınlanan yeni web sayfalarını bulmak ve bu sayfalarla ilgili bilgileri kaydetmek için düzenli olarak arama motoru botlarını dünyada yer alan tüm web sitelerine gönderir. Bu botlara, “web tarayıcıları” veya “örümcekler” de denmektedir.

Arama motoru botlarının amaçları, oluşturulan yeni web sayfalarını keşfetmek ve var olan web sayfalarında yapılması gereken düzenli değişiklikleri kontrol etmektir. Bu işlemleri yaparken, daha önce keşfettikleri site içi bağlantıları izleyerek web sayfalarını tarar.

Bu nedenle, web sitenize eklediğiniz yeni bir sayfayı anasayfanızda göstermek akıllıca bir strateji olacaktır. Anasayfanızla bağlantılı sayfalar, arama motoru botları tarafından hızlıca keşfedilebilir.

2. İndeksleme

İndeksleme, web sayfalarının hangi konularla ilgili olduğunu tespit etme ve arama motoru veritabanına sayfanızı kaydetme işlemidir. Bir arama motorunun taradığı içeriği kullanıp kullanmayacağına karar vermesi de indeksleme sırasında belli olmaktadır.

Taranan bir web sayfası, arama motoru botları tarafından değerli görülüyorsa, dizine eklenecek ve sonuç sıralamalarında gösterilecektir.

Değerli içerik sunan web siteleri arama motorlarının sayfa dizinlerinde yer alırken, kalitesiz içerikler arama motoru sonuçlarında gösterilmez.

Kalitesiz içerik derken neyi mi kastediyorum?

  • Mobil uyumlu olmayan içerikleri,
  • Özgün olmayan içerikleri (spam olarak kabul edilir),
  • Herhangi bir geri bağlantısı olmayan sayfaları ve
  • Herhangi bir bağlantı çıkışı olmayan sayfaları.

3. Sıralama

Sıralama, arama motoru veritabanına kaydedilen ilişkili parametreler doğrultusunda, arama sonuçlarında web sayfanızın konumlandırılmasıdır.

Arama motorları, herhangi bir anahtar kelime için arama yapan kişilere, bulabilecekleri en faydalı ve en alakalı sonuçları vermek için web sayfalarını sıralar.

Sıralama, yalnızca tarama ve dizine ekleme adımları tamamlandıktan sonra gerçekleşebilir. Dolayısıyla, arama motoru sonuç sıralamasında görünüm elde etmek istiyorsanız, beklemeniz gerekir.

Arama motorlarının web sayfalarını sıralarken baktığı 200’den fazla gereksinim vardır. Bu gereksinimlerinden en önemlileri;

  • Başlık etiketinde anahtar kelime kullanımı,
  • İçeriğin kopya olup olmadığı,
  • Web sayfasının yüklenme hızı,
  • Web sayfasının mobil uyumluluk durumu ve
  • Domain otoritesidir.

Google Algoritmaları

Google’ın kullandığı ana algoritmaya Google Hummingbird adı verilir. Arama motoru sonuçlarının nasıl sıralanacağına karar vermekten sorumludur.

Ekstra: 2018’de Google, BERT algoritmasını tanıttı. BERT, daha iyi sonuçlar elde etmek için arama yapan kişinin dili hakkında daha fazla bilgi edinilmesi için geliştirilen bir yazılımdır.

Ayrıca Google, RankBrain adı verilen bir makine öğrenimi yetisine sahip arama motoru alt algoritmasını kullanır. RankBrain, aşina olmadığı bir kelime veya kelime öbeğiyle karşılaşırsa, daha iyi anlamak için yapay zeka kullanır.

Google’ın arama motoru çubuğuna yazdığınız bir sorgu için arama önerisi yapması RankBrain sayesinde gerçekleşir. Yani, arama sorguları olağandışı oladığında bile sonuç gösterimi sağlanabilir.

RankBrain, anahtar kelime için optimize edilmiş en iyi sonucu bulmanın yanı sıra, kullanıcı memnuniyeti sağlayan ve kullanıcının beklediği sonuçları sunan web sitelerini sonuç sıralamalarında yükselterek ödüllendirir.

İyi SEO stratejileri, RankBrain’in sıralama faktörlerini iyi bir şekilde anlayıp geliştirilenlerdir. İşte, 3 etkili SEO statejisi;

1. 3 veya daha fazla kelime içeren anahtar kelimeleri hedefleyin.

2. Meta başlıklarınızı ve açıklamalarınızı ilgi çekici tutun.

Böylece, tıklama oranınızı artırabilirsiniz. Tıklama oranı, web sayfanıza tıklayan kişilerin, web sayfanızı Google arama sonuçlarında gören kişilere oranıdır.

Tıklama oranı nedir?

Meta başlık ve açıklamalarınızda anahtar kelimenizi içeren call to action kullanımı, parantez kullanımı, rakamsal veya yüzdesel ifade kullanımı tıklama oranınızı artıracak bazı yöntemlerdir.

Call to action nedir?

Web sayfanız Google arama motoru sonuçlarında nasıl görünüyor? Ücretsiz test edebilirsiniz.

3. Kullanıcılarınızın web sitenizde kalma süresini artırın ve web sayfanızın hemen çıkma oranını düşürün.

Hemen çıkma oranı nedir?

Arama motorları nasıl çalışır sorusuna özet bir cevap vermek gerekirse, üç önemli sıralama faktörüyle çalışır:

Bağlantılar — Farklı web sitelerinden olabildiğince geri bağlantı edinin ve site içi linklemelerinizi doğru yapın.

İçerik — Özgün ve kaliteli içerik üreterek ziyaretçilerinizin web sitenizde uzun zaman geçirmesini sağlayın.

RankBrain — Makine öğrenimine sahip arama motoru alt algoritmasını etkileyerek ödüllendirilin.

İlk sayfa sonuçlarında olmak istiyor; ancak, web sayfalarınızı nasıl optimize edeceğinizi bilmiyor musunuz? Hemen FastnTech ile iletişime geçerek SEO hizmeti alın.

--

--