Kaliteli WordPress programlama için…

Fatih Toprak
Fatih Toprak | Blog
5 min readAug 25, 2016

WordPress hakkında o kadar fazla blog, kullanımı — geliştirilmesi ile alakalı çok fazla sayıda yazılan çizilen varki, aralarından rant sağlamak amacı ile üretilmiş olmayan siteleri ayırt etmek oldukça zor. Dolayısı ile, tamamen WordPress geliştirmelerinden bahsedilen içeriklerden oluşan bir çok yazılar bütününü bu fikirden yola çıkarak bu blog üzerinde toplamaya karar verdik.

WordPress tüm dünyadaki sitelerin 25% ‘sinin alt yapısında kullanılan en Popüler İçerik Yönetim sistemidir.

Pekala madem ki @wordpress üzerine geliştirmelerden bahsediyorsunuz, ya da var olan ajansınız tamamen WordPress odaklı çalışmalar üretiyor, siz neden Medium alt yapısını kullanıyorsunuz gibi oldukça basit bir soruyu hemen aklınıza getridiniz değil mi ? Harika.

Yazının hemen üst başlığında olan kelimeler tam da bu soruyu soranlar için üretildi. Neden Medium altyapısı ile bu konulara değinilecek, çünkü; Medium’da daha kaliteli içerikler üreten insanlar var, ve gerçekten ürettikleri içerikleri okuyan ciddi kaliteli insanlarda var.

İşte tam da daha kaliteli kodlar, daha çöp olmayan yapılar üretmek veya farkında olabilmek için bu nefis network’ü kullanmak belki de bu gibi temiz yazılım geliştiricilerinin / WordPress severlerin bizler gibi düşünmesini sağlayacak.

En çok mevzu bahis olacak meselesinin bu olacağı kanısında hemfikir olduğumuzdan önden bu açıklamaları yapmanın daha sağlıklı olacağını düşündük… Aynı fikre sahip olduklarımız ya da olmadıklarımız reaksiyon olarak yorum eklerlerse ne güzel olur.

Konuyu daha fazla uzatmadan üstte bahsi geçen daha kaliteli WordPress programlama konumuza dönelim…

Yeni WordPress ‘i tanımak

WordPress artık basit bir blog scriptin’den çok daha fazlası. Çünkü artık tamamen gelişmiş ve genişletilmiş bir uygulama framewok’ü ünvanına sahip demek yanlış olmaz. Özellikle, mobil platformlar ve daha yeni Web Programlama teknolojileri için uygulama geliştirmek isterseniz size, nefis bir kolaylık sağlıyor.

Kolaylığın yanında, mevcut sistemin çatısı o kadar esnetilebilir niteliklerle dolu ki, bu açıdan oldukça güvenli ve kolay kullanımlı bir framework olarak sizi selamlıyor.

Wp Rest Api ile herşey daha kolay

REST API

Üstteki en güzel tanıma yakışan, çok çok övgü ile bahsi geçen nitelik WP REST API. Bu kavram öylesine güzel ki, WordPress ‘in tema mimarine / plugin yapısına bağlı kalmadan, node.js, Angular.js ile geliştirdiğiniz projelerin arka yüzünü tamamen ve rahatlıkla WordPress ile geliştirebilirsiniz.

Herşeyden önemlisi anlayarak döküman takip etmek

Aslında, üstteki screenshot’da yer alana dökümantasyonları offline olarak kullanabileceğiniz bir uygulama var Mac OS için. Uygulama ismi Dash. Alternatifleri mutlaka Windows veya diğer sistemler için vardır, ancak bu konuda pek fikrim ve tecrübem olmamakla birlikte, kısa bir çevre ve google araştırması sonrası, faydalı olacak ve her geliştiricinin edinmesi gereken WordPress dökümantasyolarını detaylı bir şekilde bulabileceğiniz web sayfaları / programları alttaki listede bulabilirsiniz.

1- Dash https://kapeli.com/dash (Offline WordPress Dökümantasyon) (Macos)
2- Zeal https://zealdocs.org (Offline WordPress Dökümantasyon) (Windows — Linux — Freebsd)
3- Volecity http://velocity.silverlakesoftware.com (Offline WordPress Dökümantasyon) (Windows)

Aynı zamanda Offline dökümantasyonlar yerine en güzel kaynak aslında online olarak WordPress ‘in kendi codex makaleleri.

Wordpress Online Dökümantasyonu : https://codex.wordpress.org

Fonksiyonların en yalın hallerini şu projede bulabilirsiniz. Şiddetle kullanım kolaylığı açısından bu adres daha iş görür. http://queryposts.com

WordPress Codex, Wordpress’i anlamanıza yardımcı olur

Demek o ki, bir sisteme ne kadar anlayarak hakim olursanız, o sistemi o sebeple daha mantıklı geliştirebilirsiniz. Dolayısı ile WordPress ‘i anlamadan kaliteli WordPress geliştiremezsiniz ! WordPress dökümantasyonu tamamen İngilizce dolayısı ile çok salt anlatımı olan dökümantasyon sayfalarında, çok akedemik İngilizceniz olmadan da kullanım örneklerini, core yapılarını açıklamalı anlatımlar ile kolayca çözebilir, siz de uygulayabilirsiniz.

Yakın gelecekte; WordPress Rest api ile alakalı yakında da bir çok içerik üreteceğiz umuyorum ve WordPress Codex’in kullanımı ile alakalı bir içerik hazırlamayı da planlıyorum.

Uygun geliştirme ortamlarını hazırlayın

En güzel tavsiye aslında bu yönde olacak zannediyorum. Tamamen WordPress dökümantasyonları ile güzel uyumlu çalışan editörleri tercih edin. Mesela Sublime Text ‘in WordPress kod tamamlama ve önerme eklentisi bu iş için biçilmiş kaftandır.

Sublime Text :https://www.sublimetext.com
Sublime Text Eklentileri ve kurulumu için : https://packagecontrol.io

Özellikle, hatalar ve sıkıntılı durumları net görebilmek için WordPress Debugging loglamayı kullanın. Detaylar : https://codex.wordpress.org/Debugging_in_WordPress

Bunları Yapın

1- Themeforest üzerinden temalar satın alıp, kodları inceleyin !
2- WordPress resmi Blogunu takip edin : https://wordpress.org/news/
3- WordPress tema ve eklenti dizinine eklenen ücretsiz ürünleri indirip kodlarını açın, anlamaya çalışın.. https://wordpress.org/themes/
4- Sosyal medya üzerinden özellikle Twitter, WordPress ile ilgili geliştiricileri ve profesyonelleri takip edin, genellikle onların paylaştıklarında çok fazla kendine katacağınız şeyler olacaktır.
5- Türkiye de pek olmuyor ama olsa da pek birşeye benzemiyor ama dünya genelindeki panelleri, konuşmaları takip edin. http://wordpress.tv
6- Öğrenmek istediğiniz herşeyi ama herşeyi, Stackoverflow ya da Stackexchange üzerinden sorun. http://wordpress.stackexchange.com Yerli alternatif olarak da http://uzmancevap.org var.
7- Tutsplus’da efsane içerikler var, ilgilenin… http://code.tutsplus.com/categories/wordpress
8- Yerli profesyonellerin bloglarını takip edin ! Hatta faydalandığınız içerikler için teşekkür edin, yorum yapın!
9- Geliştiricileri bir araya toplayıp bir Slack grubu oluşturup onlarla sosyalleşmeyi deneyin, çünkü herkesin tecrübesi güzeldir.

Bunları uyguladığınızda, çoğu derme çatma kod yazan ucubelerden çok ama çok gömlek üste geçmiş olursunuz.

Bunları Yapmayın

1- Asla ama asla warez kullanmayın. Hatta warez kullananları üreticiler şikayet edin.
2- Başkalarının yazdığı yapıyı / kodu anlamaktan öteye gitmeyin, aynını kopyalayıp kendi projenize dahil etmeyin. Çünkü bu size zarardan başka birşey getirmez. Ha alın, yorumlayın, hatta aynısı bile olsa yeniden kendiniz yazın.. Zaten bir kaç sefer bunu yaptıktan sonra, onların yazdığı değil sizin yazdığınız sizi daha çok tatmin edecek ve belki de daha yalın olanını siz yazacaksınız…
3- Bunları yapın köşesinde, yerli profesyonellerin bloglarını takip edin maddesine ek asla yazdıkları içerikleri alıp çalıp çırpmayın! Alın kaynak gösterin.. Ki daha fazla yazsınlar.
4- Themeforest den 40 dolara aldığınız temayı az birşey değiştirip, 2000 dolara satmaya çalışmayın, ya da satmayın ! Çünkü siz bu şekildeki terbiyesizliğiniz ile, WordPress geliştiricilerinin tamamı için kötü intiba oluşturuyorsunuz. Kaldı ki böyle yaparsanız, siz de geliştirici değil, yerleştirici(!) olursunuz ! Tek sefer bunu yapar ikinciye denemeye bile şansınız olmaz. ; ) Malum Türkler cindir.

Genel olarak eklemek istediklerim bunlar. Çok fazla sitemden ziyade arta kalan cümleleri seçtiğiniz zaman yazıdan çıkarılan notlar oldukça keyifli ve faydalı olur diye umut ediyorum.

Umarım, daha çok temiz WordPress geliştiricileri oluşmasına bir nebze de olsa katkılı olmuş olur bu içerik.

Hem Wpares blog’unun hem de Medium ‘un WordPress kitlesinin ilk yazısı keyif vermiştir. Lütfen yorumlamayı, birşeyler eklemeyi ya da tavsiye etmeyi unutmayınız.. Daha fazla yazı için bu keyif şart ; )

Mutlu WordPress’ler.

--

--