WordPress’i yeniden anlamlandırmanın en keyifli yolu : Bedrock

Fatih Toprak
Fatih Toprak | Blog
2 min readNov 23, 2022
Modern Kod Prensipleri
Photo by Luca Bravo on Unsplash

WordPress’i 2.7 ‘den bu yana geliştirirken öğrendiklerimden bu yana çok şeyin değiştiğini belki de WordPress’in kendi yapısının da o zamandan bu zaman inanılmaz değiştiğini ne zamandır yazmak, modernleşen yapılar ile nasıl entegre kullanarak ilerlediğimi anlatmak, daha doğrusu bu durumdan ne derece verimli yapılar elde edip ne gibi sonuçlar aldığımızı hem kendim hem de ekibim adına deneyimlediklerimle paylaşmak için yazmak istediklerimi bu yazıya toplamış oluyorum. Umarım faydalı ve işe yarar bir şeylerin olduğu keyifli bir içerik okumuş olursunuz.

Bedrock nedir ?

Zannediyorum iki seneden uzun zamandır bu yapı ile tanışıp aktif olarak geliştiriyorum. Ürünün sloganından yola çıkarak tanımlamak gerekirse, “Composer ile beslenen, kolay konfigüre edilebilen, iyileştirilmiş klasör yapısı bulunan, WordPress geliştirme boilerpalet’i” diyebiliriz.

Bu kadar da değil aslında, işin içinde nevi şahsına münhasır klasör mimarisinin yanı sıra, içerisinde Twig ile beslenen harika bir Template Engine bulunan Upstatement’in Timber yapısını da dahil ettiğinizde inanılmaz hızlı ve oldukça düzenli işler çıkarabiliyorsunuz ortaya. Timber ile alakalı ileride detaylı bir yazı hazırlamayı da planlıyorum ancak şu anki konu için mimarinin önemini anlatmaya çalışacağım.

Daha fazla detay için https://roots.io/bedrock/ adresinden resmi siteyi inceleyebilirsiniz.

SOLID Prensipleri ve OOP Programlama hakkında

Genelde şikayet ettiğimiz ve yazılım tasarımı diye adlandırdığımız çok kavramı tek iki kelimeye sıkıştıran ve asla WordPress’in mimarisinin buan çok tezat kaldığını düşündüğümüz durumları değerlendirdiğimizde, en azından ürettiğimiz temanın bu duruma ne kadar sağlıklı olarak uymadığını uygulamak kesinlikle modern dünyanın işi. Bunun için öncelikle SOLID prensipleri ile alakalı bilgi edinmek, meraklısına okunası detaylar barındıran bilgiler için ise şu linkteki makaleyi şiddetle okumanızı öneririm.

İleri Okuma Linki : Fundamental Software Design Principles for Quality Coding

Çünkü iyi iş çıkarmak kaliteli deseni olan yazılımlarla gerçekleşebilir mottom sayesinde, özellikle son iki senede geliştirdiğim projeler içerisinde, ekip olarak teknik borçla alakalı olan kâr’ımızı inanılmaz değerler ile verimli dönüşüme dönüştürdüğümü tahmin bile edemezsiniz.

Teknik Borç, Yazılım Geliştirme sırasında bilerek veya bilmeyerek yazılımın istenilen kalitede geliştirilmemesi ve kalite eksikliklerinin gerçek hayattaki finansal borçlar gibi birikerek ekibin hareket kabiliyetini, hızını düşürmesidir.
Kaynak : Teknik borç nedir ?

Topluluk ve Döküman

Oldukça aktif bir topluluk ve sürekli olarak geliştirilen bir yapı aynı zamanda Bedrock. Beş binden fazla kullanıcının yıldızladığı Github adresi burada. Keza ana sitedeki dökümanlarda oldukça yeterli ve çok yalınlar. Geliştirme öncesi incelemenizi tavsiye ederim.

Son olarak; örnek starter tema ve başlangıç için iyi bir Türkçe kaynak hazırlamadan önce sizleri bu yapının varlığı ile tanıştırmak istedim. Hem uzun zaman sonra blog yazmanın da acemiliğini atmış olmak da ayrı güzel keyif.

--

--