KAGİDER’in Cesur Kadınlarından Başarı Hikayeleri

KAGİDER

--

KAGİDER ile yaptığımız görüşmelerden aldığımız brief doğrultusunda 10. yılını kutlayan Geleceğin Kadın Liderleri projesinin 2021 yılı duyurusunun yapılması amaçlandı. Bu doğrultuda hedef kitle belirlenerek iç görü oluşturuldu. Amaçlarımıza ulaşabilmemiz adına en uygun strateji ve taktikleri geliştirerek uygulamaya koyduk. Kampanyamız 3 aylık süreye yayılarak uygulandı. “KAGİDER’in Cesur Kadınlarından Başarı Hikayeleri” ile yola çıktığımız halkla ilişkiler kampanyamızda üniversite son sınıf öğrencileri ile bu yolda başarılı olmuş kadınları bir araya getirerek hedef kitlemize ilham ve cesaret vermeyi amaçladık.

Brief

Geleceğin Kadın Liderleri Projesi’nin 2021 yılı duyurusunun yapılması.

Kampanyanın Amacı

Geleceğin Kadın Liderleri projesinin 10. yılında 2021 yılı yaz dönemi başvurularında daha fazla adayın ilgisini çekmek.

Kampanyanın Hedefi

Geleceğin Kadın Liderleri programına başvuran kadın sayısını 3000’e yükseltmek.

Hedef kitle

20–25 yaş arasında tercihen İngilizce bilen, üniversite son sınıf öğrencisi veya yeni mezun genç kadınlar.

Araştırma

Hedef kitlemizi temsil eden 105 kişilik bir katılımcı grubuna 29 soruluk bir anket uyguladık. Anket soruları gelecek kaygısı, eşitsizlik ve girişimcilikle ilgiliydi. Bulunan sonuçlar arasında, katılan kadınlarda gelecek kaygısının yüksek olması, eğitim sonrası hemen iş bulunamayacağı düşüncesine sahip olmaları, üniversite eğitiminin yeterli olmadığı düşüncesi ve gelecek iş hayatında da kadın-erkek eşitsizliği ile karşılaşacaklarını düşünmeleri yer almaktadır. Ayrıca katılımcıların bu bilgilere rağmen derneklerin eğitimleri hakkında da bilgi sahibi olmadıkları da gözlemlenmiştir.

Ayrıca araştırmamız sonucunda birçok kadının cevabında kendi işini kurma hayali olduğunu öğrendik. Girişimcilik denilince katılımcıların aklına gelen ve en çok söylenilen sıfat “cesur” oldu. Girişimci olamanın önünde görülen engellerin ise cinsiyet eşitsizliği, ekonomi, tecrübe, çevre eksikliği, toplumsal dar kalıplar olduğu hakkında veriler elde ettik.

Ankete sonuçlarına göre kadınlar, bu eşitsizliği yaşamadan ya da işsiz kalıncaya kadar bu eğitimlere katılmıyorlar. Bizim bu eşitsizliği çözmeye yönelik değil bu eşitsizliğin altında yatan önyargıların doğru olmadığını, alınan eğitimlerle kanıtlanabileceğini göstermemiz gerektiği kanısına vardık. Hedef kitlemizin kendilerine güvenmek adına önce hayal kırıklığına uğramamaları lazım.

İçgörü

Strateji

Stratejimiz, KAGİDER’in eğitimlerine katılan kadınların kendi başarı hikayelerini anlatacakları ve hedef kitleye cesaret verecekleri platformları dijital mecrada oluşturmak. Stratejimizi gerçekleştirmek için ise üniversitelerle iş birliği yapılmasını uygun gördük.

Kampanya mesajı

Taktikler

Temmuz ayında olacak şekilde 7 bölgeden en çok üniversitesi bulunan il için 7 farklı gün Zoom üzerinden daha önce programa katılmış kadınları çağırıp üniversite buluşmaları gerçekleştireceğiz. Üniversite buluşma etkinliğimiz için, KAGİDER’in hali hazırda iş birliği içinde olduğu üniversiteler dışında 4.sınıf olan hedef kitlemizi, üniversitelerin bilgilendirme sistemi aracılığıyla hem düzenleyeceğimiz zoom etkinliğinin tarihini hemde KAGİDER’in eğitimine başvuru tarihi hakkında bilgilendireceğiz. 7 bölgeden seçtiğimiz üniversiteler için 7 farklı gün düzenlenecek olan zoom etkinliğinde, daha önce KAGİDER’in ‘Geleceğin Kadın Liderleri’ eğitimine katılmış ve KAGİDER sayesinde başarıya ulaşmış kişilerin katılımcı adaylarına cesaret verecek hikayelerini paylaşmalarını isteyeceğiz. Düzenleyeceğimiz etkinliğin son 20 dakikası soru-cevap olarak ayrılacak. Kayıt formu oluşturarak katılım sağlayanlara mail yoluyla katılım sertifikası vereceğiz. Ulaştığımız maillere ise hazırlayacağımız anketi de göndererek nasıl bir etkileşim aldığımızı öğreneceğiz.

En son adım olarak, ayrıca Zoom görüşmelerinden oluşturulan klipleri YouTube, Instagram, Facebook ve LinkedIn üzerinden paylaşıp yeni mezun hedef kitlesine ulaşmayı planlıyoruz. Sosyal medya için hashtaglerimiz ise #cesurol #hayalolarakkalmasın #KAGİDERyanında.

Kampanya Takvimi

11 Temmuz — 2 Ekim 2021: Sosyal Medya Paylaşımları yapılacak.
11 Temmuz 2021: 1. Basın Bülteni (Yeni Asır, Cumhuriyet, Sözcü, Oksijen ve Milliyet)
12 Temmuz 2021: Kampanya sözcümüz Alev Akın FOX Tv de “İsmail Küçükkaya Çalar Saat” programına katılarak kampanyanın tanıtımı yapılacaktır.
13–30 Temmuz 2021: Üniversite Buluşmaları;
o 13 Temmuz 2021: İstanbul
o 15 Temmuz 2021: İzmir
o 20 Temmuz 2021: Ankara
o 22 Temmuz 2021: Antalya
o 27 Temmuz 2021: Samsun
o 29 Temmuz 2021: Erzurum
o 30 Temmuz 2021: Gaziantep
13–30 Temmuz 2021: Zooma katılmış KAGİDER eğitimi almış kadınlar Elif Ergu ile röportaj yapacaktır
16 Temmuz — 30 Ekim 2021: Üniversite buluşmaları etkinliklerinden oluşturulan video klipleri KAGİDER’in sosyal medya hesaplarında yayınlamaya başlayacak
19 Temmuz 2021: Influencer Paylaşımları
22 Temmuz 2021: Kampanyanın ilerleyişi hakkında 2. Basın bülteni
2 Ekim 2021: Kampanyamızın ne kadar etkileşim aldığıyla ilgili 3. Basın bülteni

Influencer

Seçtiğimiz Influencerler ise Demet Evgar, Didem Soydan ve Hazal Kaya’dır. Bu Influencerları, hedef kitlemiz doğrultusunda takip edilmeleri ve sosyal medya kullanımında kadın erkek eşitliğini savunan paylaşımlarından dolayı tercih ettik.

Basın Bülteni Örneği

Değerlendirme

  1. Etkinliğe katılan kişi sayısı,
  2. Zoom etkinliğine katılmış kişiler ile yapılacak olan anket,
  3. Sosyal medya etkileşimi ve,
  4. Başvuru sayısıyla ise kampanyamızın değerlendirmesini yapacağız.

--

--