Plastik Atıksız Çeşme

WWF

--

Müşterimiz WWF’ in bizlere verdiği brief doğrultusunda İzmir’in Plastik Atıksız Şehirler ağına katılması ile Çeşme’nin pilot ilçe seçilmesinin duyurulması ve hedef kitlede tutum ve davranışlarını etkilemek amaçlandı. Belirlediğimiz hedef kitleye ve bulunan iç görüye uygun bir strateji geliştirildi. Bu stratejiden yola çıkılarak mesajımızı “Plastik Atığı Hayatımızdan Birlikte Çıkaralım” olarak belirledik. Uyguladığımız taktiklerle hedef kitlemizde farkındalık yaratmak istedik.

BRIEF

WWF İzmir’in Plastik Atıksız Şehirler ağına katılmasını ve Çeşme’nin pilot ilçe olmasını duyurmak ve hedef kitlede tutum ve davranış değişikliğini amaçlıyor.

Kampanyanın Amacı

Çeşme’nin WWF — Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katılması ve pilot ilçe olması hakkında farkındalık sağlamak ve plastik atığı sıfırlama konusunda tutum ve davranışları etkilemek.

Kampanyanın Hedefi

Çeşme’nin Türkiye’de WWF’in Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katılan ilk ilçe olduğunu duyurmak.

Hedef kitlemizi ‘Sıfır Plastik Hareketi’ aktivitelerine dahil etmek.

Hedef Kitle

Birincil hedef kitle: Çeşme’de ikamet eden 18–50 yaş arası insanlar.

İkincil hedef kitle: Çeşme’ye tatil amaçlı gelen yerli turistler.

Araştırma

Araştırma sürecimizde 20 kadın ve 15 erkek katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşme formumuz hedef kitlemizi şu konularda daha iyi anlamak amacı güden sorular içeriyordu:

  • Plastik hakkındaki bilgileri,
  • Plastik atık hakkındaki bilgileri,
  • Çeşme ve Sıfır Plastik Atık bağlamındaki farkındalıkları,
  • Bu süreçteki beklentileri, sürece yakınlıkları

Araştırmalarımız sonucunda şu çıkarımlara ulaştık:

  • Hedef kitlemiz plastik ve plastik atık konusunda bilinçli olduğunu düşünse de bu bilinç seviyesi pek de yüksek değil.
  • Bu bağlamda yapılan iletişim çalışmalarından pek haberdar değiller.
  • Plastik Atık hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istiyorlar.
  • Teşvik- motive olmak için daha sık bilgilendirmeler görmek istiyorlar, birlikte harekete geçmek istiyorlar.
  • ‘Onlara sunulan’ yüzünden plastik atık üretiminin bu kadar çok olduğunu düşünüyorlar.
  • Günlük plastik kullanımlarının farkında değiller. Plastiği sık kullanmadıklarını düşünüyorlar.

İçgörü

Plastik atık konusunda bilinçli olduğumu düşünsem de, hayatımdan plastiği çıkaramıyorum ve bu durum beni üzüyor.

Mesajımız

Plastik Atığı Hayatımızdan Birlikte Çıkaralım!

Strateji

Yapacağımız iş birlikleri ile bir eylem çağrısında bulunarak hedef kitleyi Sıfır Plastik hareketine dahil etmek.

ETKİNLİKLERİMİZ

Yürüyen Plastik

Farkındalık yaratmak amacı ile plastik atıklardan oluşan bir kostüm giyen kişileri işlek ve kalabalık alanlarda yürütmeyi planladık.

Ekrem Oran’ın Konuşması

Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem ORAN’ın ilk önce plastik atığın zararları hakkında konuşma yapmasını planladık. Daha sonra ise yaklaşık bir yıldır PSC’nin bir üyesi olan Çeşme Belediyesi’nin bu süreçte neler yaptığını bizlere açıklayan bir konuşma yapmasını hedefledik.

Blue Panda Karşılaması

4–14 Ağustos tarihleri arasında Çeşme’ye gelecek olan Blue Panda’yı; belirlenen ünlüler, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Tunç Soyer ve WWF üyelerinin de katıldığı bir etkinlik ile karşılamayı planlıyoruz.

Basın Bülteni

Hazırlamış olduğumuz bu basın bülteninde yeni kampanyamızı ve Blue Panda’nın Çeşme’ye geleceğini duyurmak istedik.

İşbirliği Yapmayı Planladığımız Ünlüler

Boran Kuzum, Hazal Kaya ve Can Bonomo ile iş birliği yapmayı planladık çünkü bu ünlüler son zamanlarda doğa için sesini çıkarmaktan çekinmeyen ve mücadeleci ruhlarıyla bilinen ünlüler.

Instagram Canlı Yayın

Ünlülerimiz ile aynı zamanda Instagram üzerinden plastik ve plastik atık hakkında konuşacakları canlı yayın düzenlemeyi planladık.

“Sahilde Sıfır Plastik Atık” Etkinliği

Ilıca ve Boyalık plajlarında Ekrem Oran ve etkinliğe katılmak isteyen gönüllülerin bulunacağı bir ‘Sahilde Sıfır Atık’ etkinliği düzenlemeyi planladık. Bu şekilde “Plastik Atığı Hayatımızdan Birlikte Çıkaralım” mesajımızda vurguladığımız gibi beraber hareket edeceğimiz bir etkinlik yapmak istedik. İşbirliği yapmayı planladığımız ünlülerin de bu etkinliğe katılmalarını planladık.

Plastik Atıksız Alan

Çeşme’deki işletmeler ile plastik kullanımını azaltmalarına yönelik bir işbirliği yapmayı planladık. Plastik kullanımını azalttığı takdirde işletmelere “Plastik Atıksız Alan” belgesi vermeyi hedefliyoruz.

Plastik Atıklı Sergi

Sergide, kampanya sürecinde sahillerden topladığımız plastik atıklardan üretilen sanat eserleri, resimler, tasarımlar ve sokak sanatçılarının yaptığı grafittilere yer vereceğiz. Sanat eserlerinin yanlarında, o sanat eserini oluşturan plastik atık ile ilgili bazı çarpıcı bilgilere yer vermeyi düşündük.

Instagram Filtremiz

Instagram filtremizi kullanacak kişilere plastik ayak izini ölçmeye yönelik kısa sorular sorulacak. İnsanlar bu sorulara kafalarını sağa ve sola yatırarak, evet-hayır cevabı verebilecekler. Verdikleri cevaplar ile yüzde kaç plastiksin sorusunun cevabına ulaşacaklar.

Sosyal Medya Çalışmalarımız

Sosyal medya paylaşımlarımızda hedef kitlemizin bilgilendirilme isteğine yanıt olarak, onları Plastik-Plastik Atık konuları çerçevesinde bilgilendirdiğimiz postlar yer alıyor.

AÇIK HAVA

Duygusal bir dokunma yaratmak amacıyla; “‘Plastik — Plastik Atık’ hakkındaki sorunlar bu şekilde ilerlerse ilerde ne olur?” düşüncesi üzerine hazırladığımız ‘istiridye’ görseli ve OOH çalışması.

Hedeflerimiz arasında yer alan ‘Çeşme’nin Türkiye’de WWF’in Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katılan ilk ilçe olduğunu duyurmak’ hedefini OOH çalışmalarımıza yansıtarak tüm kampanya süreci boyunca hedef kitlemize hatırlatmayı planlıyoruz.

Hedef kitlemiz ile yaptığımız araştırmalarda kendilerinin bilgilendirilmek istediğini görmüştük. Aynı zamanda hedef kitlemizin Plastik- Plastik Atık hakkındaki farkındalığının & bilgi seviyesinin çok da yüksek olmadığı sonucuna ulaşmıştık. Bu çıkarımlarımıza ithafen hazırladığımız bilgilendirici içerikli OOH çalışmaları.

Kampanya Takvimi

Ölçümler

  • Yüz yüze etkinliklerimizin katılım sayıları
  • Sosyal medyada elde ettiğimiz toplam etkileşim
  • Basında yer alma oranları
  • Anketler

Değerlendirmelerimiz bu dört önemli noktadan oluşmakta. Bu noktalardan elde ettiğimiz sonuçlar ile kampanyamızın hedeflerine ne kadar ulaştığını ölçümlemeyi hedefliyoruz.

--

--