GAIA

gaia
FC-EX
Published in
3 min readJun 21, 2022

Mini video-belgesel serisi.

Köylerde emek, bereket ve gelecek vardır. Peki bunları bize sağlayan kadınlar hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Bereketin ve geleceğin arkasındaki kadın emeğinin ne kadar farkındayız?

Biz, her şeyin yaratıcısı ve bereketin temsilcisi toprak ana Gaia’dan aldığımız ilhamla köylerde bolluğu, doğallığı, azmi ve gücü sürdüren kadınların emeğini görünür kılmayı hedefliyoruz. Bunun için de İzmir’in çeşitli köylerine gidip oradaki muhteşem kadınlarla tanışarak onların gözünden hikayelerini, ürünlerini, işlerini ve en önemlisi de yaptıkları işe verdikleri emeği ve gösterdikleri azmi izliyoruz.

Gaia olarak amacımız, köylerdeki büyük kadın emeğinin önemine dikkat çekmek ve bu emeğin arkasındaki süreçleri sizlere göstermek.

Projemizin en büyük amaçlarından biri doğallığı ve sıcaklığı izleyicilerimize aktarmaktı. Bunu gerçekleştirmek için çekimlerin öncesinde planladığımız köylere gidip oradaki kadınlarla birlikte zaman geçirip aramızda bir bağ oluşturduk. Sonrasında çekimleri yapmak için sözleştik.

Bu projede Ulamış, Doğanbey, Ildır, Kuşçular ve Söke’deki köylere gidip birçok kadınla röportaj yaparak onların yaptıkları işleri, ürünleri ve köydeki yaşantılarını onların ağzından aktardık. Küçücük bir ürünün bile arkasında kocaman bir emek var. Biz de aslında kendi gördüklerimizi ve şahit olduklarımızı kendi kadrajımızdan sizlere yansıtmaya çalıştık.

Projemizin ana mecrası YouTube olsa da, projenin yaygınlaşmasını sağlamak adına Instagram’ı da etkili bir şekilde kullandık. Her videonun özelinde, o hafta içerisinde videolarımızdaki kadınların portrelerini, hikayelerini ve yaptıkları ürünlerini tanıttığımız postlar ve storyler, haftalık teaser, reels ve backstage görüntülerinden oluşan videolarımız ve doğanın kadın tanrıçalarından ilham aldığımız Gaia: Mitolojik Miras serimizle projemizi zenginleştirdik.

Toplam altı bölümden oluşan projemizin çekimlerini Nikon 3300, Fuji XT200 ve telefonlarımızla yaptık.

İlk bölümümüz için gittiğimiz Ulamış’ta, ilk bölümün verdiği heyecana ve korkuya rağmen bizi çok iyi ağırlayan, her aşamada yardımcı olan ve bize olan sıcak ve samimi yaklaşımıyla müthiş Ulamış kadınlarıyla tanışma fırsatı yakaladık. Köyün meşhur karakılçık ekmeğini yapan Adalet Teyze, çiftçilikle uğraşan kızı Aslı Abla ve sabun ustası Suna Teyze bizlere Ulamış’ı ve buradaki büyük kadın emeğini anlattı.

Ulamış bize büyük bir coşkuyla geldi. Bu coşkuyla ikinci bölümümüzü Ulamış Köy Tiyatrosu’na adadık. Neredeyse tamamı kadınlardan oluşan bu tiyatronun kadınlar için önemini Hatice Abla, Huriye Teyze, Aslı Abla ve Gönül Abla dile getirdi.

Üçüncü bölümümüzü, Enginar Festivali döneminde çektiğimiz için enginara ayırdık. Bu bölüm için Ildır ve Urla’da çekim yaptık. Enginar üreticileri Esin Abla, Sibel Abla ve enginar üreticiliğinin yanı sıra üniversite öğrencisi olan Gökçe’den enginarın arkasındaki kadın gücüne tanıklık ettik.

Dördüncü bölümümüzde çiçek üreticiliğinin en yoğun olduğu Bayındır’a gittik. Burada kuru çiçek ve otlardan yapılan süslemelerin nasıl yapıldığını ve çiçekçilikte kadın emeğinin önemini Şelale Abla ve Yasemin Abla’dan dinledik.

Beşinci bölümümüzde Doğanbey’deki keçe atölyesini ziyaret ettik. Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ve 30 yıllık keçe ustası Ayfer Abla bizlere keçe sanatının önemini ve modern hayata nasıl kazandırdığını anlattı.

Altıncı bölümümüzde yolumuz Aydın Söke’ye düştü ve burada topraksız tarım yöntemiyle çilek yetiştiren Nilgün Abla ile tanıştık. Bu bölümde topraksız tarımın nasıl yapıldığını ve avantajlarını, kadınların bu tür işlerde nasıl daha fazla yer alması gerektiğini bize açıkladı.

Projemizin tamamına YouTube ve Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. İyi seyirler dileriz.

--

--

gaia
FC-EX
Writer for

Köylerdeki güçlü ve ilham verici kadınların emeğini ve yaptıkları işleri görünür kılmayı amaçladığımız mini belgesel serisi 🍀