Argentijnse fans willen grote schoonmaak in de nationale ploeg

Na de recente match tegen Paraguay (thuis verloren met 0–1) is Argentinië buiten de kwalificatiezone voor Rusland 2018 gevallen. En dat heeft bij fans unanieme reacties teweeggebracht: De huidige generatie die meedraait sinds het WK van 2006, is aan vernieuwing toe. Maar wat met Messi?

Zou het aan de kousen liggen?

Sergio “Kun” Aguero, Gonzalo Higuaín, Martin Demichelis, Pablo Zabaleta, Angel Di María, Marcos Rojo, Sergio Romero,… volgens de meeste Argentijnen mogen ze het shirt van de nationale ploeg inleveren. “Hun fifteen minutes of fame zijn voorbij,” snuift een misnoegde taxi-chauffeur die de match tegen Paraguay in de luchthaven Ezeiza op de radio heeft gevolgd. “We zijn nog nooit van Paraguay thuis verloren in een kwalificatiematch. Dat zegt genoeg. Al deze spelers zijn gezapig geworden. Alleen Messi en Mascherano mogen van mij blijven.”

Virtueel uitgeschakeld voor Rusland

De reacties in Argentinië deze week zijn unaniem, zowel op straat als in krantencommentaren: tijd voor vernieuwing. En hoewel niemand het talent van de huidige generatie spelers ontkent, wordt de vinger gelegd op de vele euro’s of dollars die ze in het buitenland verdienen: “Blijf maar beter in het moederland dat jullie hebben gekozen, zoals Spanje of Frankrijk, waar het dollars en euro’s regent,” zegt ene Fernando Grava in een van de honderden lezersbrieven aan sportkrant Olé. “Laat La Selección (de nationale ploeg) beter over aan jonge gasten met honger.”

De frustratie van de Argentijnse fans komt niet alleen van het feit dat de blauw-witten momenteel op een onzekere vijfde plaats staan in de Zuid-Amerikaanse poule (wat geen rechtstreeks ticket voor Rusland oplevert), maar ook omdat deze erg getalenteerde lichting sinds meer dan een decennium nooit iets heeft kunnen winnen. Het laatste trauma van de Celeste y blanca was de verloren finale van de Copa America Centenario in juni tegen Chili. In die match, die Argentinië met de penalties verloor, was de kop van jut Gonzalo Higuaín die een huizenhoge kans miste. Net als in de verloren WK finale tegen Duitsland in 2014.

Sportjournalist Juan Manuel Trenado van krant La Nación, vergelijkt de situatie van de nationale ploeg met de film Groundhog Day, waar acteur Bill Murray elke dag wakker wordt in het dorpje Punxsutawney en dezelfde dag terug meemaakt. “De tijd is blijven stilstaan op 13 juli 2014 (de dag van de WK finale tegen Duitsland, red),” aldus Trenado. “Het maakt niet uit van waar Higuaín op doel mikt: van binnen de grote rechthoek met een hard schot of met een opwippertje van dichtbij: de bal zal er altijd naast gaan.”

Men kan Higuain nochtans niet aanwrijven dat hij geen neus voor goals heeft: Vorig jaar legde hij er nog 36 in het mandje bij Napoli en werd er recordhouder capocannonieri en in het Calcio. Ook bij Juventus gaan de ballen er vlotjes binnen

Maar ook Kun Agüero, volgens La Nacion, de slechtste schakel in match tegen Paraguay en goed voor wéér een gemiste penalty, kan bij La Selección de netten zelden vinden, iets waar hij in Manchester geen moeite mee heeft.

Meme Sergio Agüero

“Agüero is de helft van de tijd geblesseerd en zelfs dan stellen ze hem op,” sakkert dezelfde taxi chauffeur, die gelezen heeft dat in de City-speler in de WK-finale tegen Duitsland niet fit was maar op het veld stond omdat de Argentijnse Bond een contract had met een publiciteitsfirma.

Voer voor psychologen

Wat er ook van zij, deze lichting, die in 2006 onder José Pekerman de wereld charmeerde met aanvallend en attractief voetbal, lijkt dezelfde weg op te gaan als het Nederland van Cruyff: talent zat en de beste speler ter wereld in rangen, maar er ontbreekt altijd dat ietsie pietsie om te winnen. Ligt het aan de mentaliteit?

De krant La Nación ging ten rade bij een aantal psychologen, want na het voetbal is de psycho-analyse de tweede grote obsessie van de Argentijnen.

Volgens de psychiater Marcelo Halfon, die zich in sport heeft gespecialiseerd, ligt de oorzaak buiten de krijtlijnen. “Men kan het sportieve rendement niet scheiden van het institutionele problemen binnen de Argentijnse bond (AFA) die de grootste crisis uit zijn geschiedenis meemaakt.”

Halfon refereert naar de opvolgingsoorlog binnen de AFA die al twee jaar aan de gang is, na de dood van “peetvader” Julio Grondona. “De spelers worden door deze crisis psychologisch beïnvloed.” Halfon heeft het onder meer over de organisatorische chaos die de Argentijnse ploeg ondervond tijdens de Copa Centenario, wanneer verschillende vluchten verzet en geanulleerd werden en zelfs de brave Lionel Messi boos begon te tweeten.

De psychologe Liliana Grabin, legt het probleem dan weer bij een gebrek aan samenhang in de groep. “De taak van een coach bestaat er in om van de verschillende micro-groepjes, één groep te smeden. En daar slaagt de huidige trainer duidelijk niet in. ” Grabin heeft het over de fameuze Messi-clan: Aguero, Higuaín, Mascherano, Zabaleta, Biglia. Toevallig allemaal jongens die samenspeelden met Messi toen deze groep het WK van min 20-jarigen won in 2005 en zich twee keer (in 2004 en in 2008) tot Olympisch kampioen kroonde.

De Messi-clan

Het is in Argentinië een publiek geheim dat met de toenemende afhankelijkheid van de Argentijnse nationale ploeg van het talent van Messi, de inspraak van Barcelona-speler in de selectie is toegenomen. Al wie niet tot de vertrouwelingen van “La Pulga” behoort, moeten vroeg of laat plaats ruimen, zoals Juan Roman Riquelme en Carlos Tévez mochten ondervinden.

Messi was er niet bij de laatste kwalificatie wedstrijden en dat maakt blijkbaar een wereld van verschil. Als hij er bij is, wint Argentinië en gaan de goals vlotjes binnen. Maar is Messi gekwetst of afwezig, dan gaan de kopjes hangen.

Na de laatste dramatisch verloren finale tegen Chili, nam een emotionele Messi afscheid van de nationale ploeg, tot hij door huidige bondscoach Edgardo Bauza omgepraat werd. Maar het valt te bezien wat de nieuwe bondstrainer in ruil beloofd heeft aan Messi en of hij de moed zal hebben de vervloekte generatie van 2006 met pensioen te sturen.

De volgende afspraak voor Argentinië zal uitsluitsel geven: Op 10 november speelt Argentinië de kwalificatiematch tegen het herboren Brazilië dat koploper is in de Zuid-Amerikaanse reeks en vijf dagen later tegen het frisse Colombia van oude bekende Pekerman.

Gonzalo Higuaín denkt er volgende maand terug bij te zijn. “Er komen twee cruciale matchen aan, maar als we winnen, zitten we terug in de race,” verklaarde de Juventus-ster in de kranten hoopvol. “We moeten blijven voortdoen en vechten.”

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Tom Dieusaert’s story.