Club verdient het om niet-verdiend kampioen te spelen.

Take this Zulte.

“Retrospective bias” of een retrospectief vooroordeel is een gesofisticeerde term die een twintigtal jaar geleden werd uitgevonden door James Reason, een psycholoog die bewees dat mensen na een ongeluk altijd perfect de oorzaken van dat ongeluk kunnen aanduiden en meestal nog de schuldige aanwijzen, met een argumentatie van “die had toen duidelijk dit of dat moeten doen…” Terwijl op het moment zelf van het ongeluk, de omstandigheden allerlei verschillende kanten hadden kunnen uitgaan en de ingreep van de man aan de knoppen, zowel positief als negatief hadden kunnen uitdraaien.
Nu wat Reason niet wist, is dat deze retrospective bias-theorie al veel langer bestond als concept en gangbaar was in de Nederlanden, vooral in de streek van Roeselare onder de uitdrukking “Achteraf klappen is makkelijk” en in Drenthe onder de zegswijze: “Achterna kuj un koe in de kont kiekn”.

In de sportpers is deze retrospective bias in ieder geval gesneden koek. Een ploegt speelt een goede wedstrijd en plots wordt ze de hemel ingeprezen, heeft de ploeg “de kritikasters lik op stuk gegeven” “en kunnen ze de titel al ruiken”. “De trainer had het juist met de opstelling en de tactiek”. Maar als die zelfde ploeg “die al quasi kampioen is” de volgende week verliest (zoals RSC Anderlecht dat vrijdag verrassend de boot in ging tegen Charleroi) dan is plots “de hoerastemming doorprikt.” (Sporza).

Het is een circus het voetbal, een soap, waarvan het scenario constant wordt aangepast op de sportredacties, naar gelang de wisselende omstandigheden

Slimme trainers, zoals Hein Van Haezebroeck, spelen dat spelletje goed mee. Ze bespelen de pers met uitspraken als “de vogel is al lang gaan vliegen”. Gent staat 2e in het klassement, na een toch wel middelmatig seizoen en heeft uitzicht op de Champions League. Gent heeft Tottenham uit de EL gekegeld. Toch niet slecht. Maar de underdog rol ligt Gent goed en daar hebben ze twee seizoenen terug hun profijt mee gedaan, als derde lachende tussen Anderlecht en Brugge. Met die mentaliteit gaat Van Hazebroeck geen bondscoach worden. Tenzij van een ploeg als Wales. Of IJsland.

Wat een verschil met de immers gefrustreerde, verongelijkte en opgedraaide Preud’homme. Dat kan Michel niet, de pers bespelen. Hij kan ook niet verliezen. En zijn spelers motiveren blijkbaar ook niet. De metaalmoeheid is in blauwzwart gekropen, het Preud’homme effect is over en de gekrulde god van Standard en Benfica, het sexsymbool van de laatste Belgische Europese beker (KV Mechelen), de held van de 1–0 tegen Nederland in ’94, is een neurotische zeurpiet geworden.

Toch heb ik een sterk vermoeden dat Club kampioen gaat spelen. Volledig onverdiend. Want dat is nu eenmaal de logica van de Play-Offs. De verdiende kampioen is Anderlecht. Eerste na de reguliere competitie. Nuff said. Maar in compleet antisportieve Play-Offs is het meestal de derde- of tweede-beste die wint. Zo is Anderlecht ook een paar keer op een diefje kampioen geworden, de laatste keer onder Hasi. Bij Anderlecht gaat dat makkelijk, zij spelen soms schabouwelijk slecht, soms champagnevoetbal, af en toe krijgen ze een handje van de scheids (die tijdens de rust aan de Moët-Chandon gezeten heeft) en winnen niet zelden met één goal verschil. Voor je het weet, staan ze weer te zwaaien met die beker.

Bij Brugge moet er zweet gelaten worden, “Sturm und Drang”, er moet afgezien worden, geleden. “Bluvn goan!”. Een titel voor Club is zowaar een bevalling. Als het te gemakkelijk gaat, is het niet verdiend. Vandaag wint Club zonder veel problemen tegen Zulte Waregem en wippen ze over Gent naar de tweede plaats, op vier punten van Anderlecht. De mauven moeten nog naar Mambourg en naar Jan Breydel (speeldag 8 en 9) dus op dat parcours zullen er nog paarswitte pluimen gelaten worden.

Er gaat nog gelachen worden

Daarvoor moet Club wel alles winnen en Preud’homme dringend een andere plaat opleggen. Hij moet na de winst tegen Zulte-Waregem (Speeldag 6) plechtig verklaren aan de pers: “dat Brugge ondanks het zware programma, nog een goede kans maakt om tweede te eindigen in de Play-Offs”. En “dat Anderlecht verdiend kampioen is geworden!”. Laat de champagnekurken al maar knallen op het Astridpark.