De banaan van Ruud Vormer

Wim Haghenbeek
Apr 7 · 3 min read

Racing Genk moet de Play Offs afwerken zonder eerste orkestleider met dank aan de op Canadese dollars verlekkerde makelaar van Alejandro Pozuelo. Krijgt het aan het einde van de nacompetitie nog een extra blauwzwart mes in de rug geplant ?

Club Brugge grossierde na de winterstop in puntenverlies, geblesseerde flankspelers, uitvergrote akkefietjes en de naweeën van een nachtje cel voor trainer Leko naar aanleiding van Operatie Schone Handen. Na verloop van tijd was de hamvraag niet meer of de stroef spelende landskampioen zijn titel zou kunnen verlengen maar met hoeveel punten voorsprong een flitsend Racing Genk de reguliere competitie zou beëindigen.

De nieuwe kampioen leek al in de maak toen de No Sweat No Glory boys op Valentijnsdag een remontadaatje uit hun blauwzwarte mouwen schudden in de 1/16 finales van de Europa League. Naar jaarlijkse gewoonte was de grasmat van Jan Breydel toen alweer in een aardappelveld getransformeerd. De nouveaux riches van pepdrank Salzburg kwamen 0–1 voor maar wisten zich daarna geen raad meer met de Kartoffeln tussen hun schoen noppen.

Kapitein Ruud Vormer had het achteraf voor een tv-microfoon over “gaan met die banaan” richting zondag. Drie dagen na de Europese overwinning tegen de Oostenrijkers ging ook leider Racing Genk met 3–1 voor de bijl tussen de Brugse aardappelen. Gaan met die banaan. Onder wijlen clubicoon Ernst Happel (hé, nog een Oostenrijker) heette dat “Fussball spielen, kein geloel”. Anno 2019: stoppen met palaveren en lekker ballen. Het was de renaissance van de zelfverzekerde Ivan Leko en de stijl van het Brugse huis: spektakelvoetbal met pressing vooruit en collectiviteit.

De voorsprong van Genk brokkelde sindsdien langzaam af en Brugge begon weer tekens van stabiliteit in zijn spel te vertonen. Enkele uitschuivers tussendoor konden de inhaalrace niet vergallen. We denken aan de Europese terugwedstrijd in Salzburg waarin doelman Horvath nog eens demonstreerde dat zijn voetenspel niet uit de Ajax school voortspruit. Ivan Leko bleef herhalen dat zijn ploeg op punt zou staan voor het jaarlijks terugkerende fenomeen, Play Offs genaamd. U weet wel, die surrealistische en gecontesteerde Belgische competitieformule om het niveau van de clubs en de budgetten op te krikken.

Waar er de afgelopen jaren bedenkingen over het Play Off systeem weerklonken vanuit Jan Breydel zijn er sinds een week plots fans. Club Brugge schoot als een bloeddorstige pitbull uit de startblokken en troefde Gent en een krabbelend Anderlecht (FC De Kampioenen dixit Hein Vanhaezebrouck) af. Hoopgevend nieuws voor Racing Genk: de Brugse zekerheid verviel in de tweede helft tegen Anderlecht in iets wat naar nonchalance rook. Les mauves kwamen zowaar terug in de wedstrijd toen de Bruggelingen toch niet onaantastbaar leken. Het slechte nieuws: Brugge staat maar 1 punt meer achter in het klassement en kon na 7512 dagen nog eens winnen op Anderlecht dankzij de net op tijd gerecupereerde Arnaut Danjuma Groeneveld. Het mentale voordeel ligt voorlopig aan de Brugse kant.

Op 19 mei weten we hoe ver de banaan van Ruud Vormer is gegaan.

FC Socrates

Football wisdom

Wim Haghenbeek

Written by

Belgische Barna expat. https://barcelonaschrijfsels.com/

FC Socrates

Football wisdom