De vaderlandsliefde van Florentino Pérez

Zes jaar geleden vond Georges Leekens dat zijn werk bij de Belgische nationale ploeg af was in ruil voor een kortstondig blauw-zwart avontuur. Enkel het dak moest naar eigen zeggen nog op het Rode Duivels huis. Dat zijn ex-pupillen ondertussen nog geen platte prijs gewonnen hebben, buiten even de eeuwige roem van de nummer 1 positie op de Fifa ranglijst, laten we schromelijk buiten beschouwing. Het gebrek aan scrupules dat Bart Verhaeghe toonde om Leekens bij de Belgische voetbalbond weg te kopen, verzinkt in het niets bij de stoot van Florentino Pérez.

Pérez heeft tijdens zijn twee ambtstermijnen als voorzitter van Real Madrid ondertussen herhaaldelijk bewezen dat zijn geloof in de arrogante slagkracht van het grote kapitaal zijn beperkte gestalte (1,65m naar het schijnt) en ethiek uitvoerig overtreft. Aan de vooravond van het WK voetbal de trainer van de nationale ploeg, Julen Lopetegui, voor een bedrag van 2 miljoen euro wegkapen bij de Spaanse bond, is naar Pérez zijn normen een niemendalletje. De timing van het nieuws situeert zich echter in een galactisch, waanzinnig, ongrijpbaar melkwegstelsel dat zelfs voor Putin onbekend terrein is.

De enkele miljoenen nationalistische Basken en Catalanen, die nog eerder voor pakweg Andorra zouden supporteren tijdens het WK, zal het worst wezen maar Florentino Pérez torpedeert met zijn trainerstransfer de illusie van meer dan 40 miljoen Spanjaarden. De vlam van de clubliefde, met de heilige tweevuldigheid Barça en Madrid op kop, heeft in Spanje altijd feller gebrand dan de passie voor La Roja maar dit moest de afscheidstournee worden van Iniesta en de revanche voor het debacle van de vorige mundial. Het gaat nu in de sportbladzijden van de kranten meer over de hete hangijzers van Lopetegui bij Madrid dan over de wereldbeker.

Lopetegui heeft zichzelf in een wurggreep voor de rest van de mundial

Hoeveel geloofwaardigheid en krediet heeft een trainer die na het wereldkampioenschap onmiddellijk bij de meest succesvolle voetbalclub ter wereld het roer overneemt ? Zal hij ’s avonds op zijn kamer naar Florentino Pérez bellen voor de stand van zaken i.v.m. hangende transfers en het al dan niet blijven van Cristiano Ronaldo ? Met Carvajal, Ramos, Nacho, Isco, Asensio en Vázquez heeft hij zes spelers van de Koninklijke in de nationale selectie. Hoe zal de rest van de spelersgroep hierop reageren ? Lopetegui zijn coaching zal niet onder een loupe maar onder een microscoop worden gehouden. Een mislukt WK kan voor de nationale verrader nefast zijn voor zijn wittebroodsweken in Madrid.

In de emotie na de niet-selectie van Il Ninja Radja verkondigden in België velen dat Martinez nu verplicht is om minstens de halve finale te halen om zijn grote gelijk te bewijzen. Lopetegui heeft voor zichzelf de lat zo hoog gelegd dat hij wereldkampioen moet worden om de criticasters de mond te snoeren. Het doet de reactie van vandaag van Barça middenvelder Busquets in een interview, vanuit het Spaanse trainingskamp in Rusland, smelten als sneeuw voor de Russische zon. Voordat de aanstelling van Lopetegui bekend was, gaf Busquets kritiek op zijn voorzitter Bartomeu omdat die laatste Messi een WK overwinning had toegewenst. Wij wensen Busquets een toegewijde nationale coach toe voor zover de mediastorm het de komende weken nog toelaat.