Een Nederlandse Flandrien op voetbalschoenen

Omdat het al het tweede seizoen op rij is, wordt het stilaan een vertrouwd zicht als de winnaarsmentaliteit van Michel Preud’homme opnieuw een deuk heeft gekregen: de bloedfanatieke Club Brugge-trainer die, na alweer een nieuwe uitnederlaag, met een van woede trillende bovenlip voor de microfoon moet komen uitleggen dat hij gedrevenheid miste bij zijn ploeg. Die trillende bovenlip kan natuurlijk ook te wijten zijn aan zijn pruimtabak, maar het is wel een feit dat de onverzettelijkheid en de dadendrang, die Club Brugge op de mat brengt in een vol Jan Breydel-stadion, op verplaatsing te dikwijls in de kleedkamer blijven.

Een gebrek aan gedrevenheid is echter het laatste dat je Ruud Vormer kan verwijten.

Toch één Club-speler met bloed in zijn aderen

Klasseflitsen-ploeggenoot José Izquierdo won de laatste Gouden Schoen-verkiezing vooral dankzij zijn bloedvorm en beslissende acties tijdens de play-offs van vorig seizoen.

Bronzen medaille Ruud is meer een echte ploegspeler die ook zonder trainer zichzelf en zijn ploegmaats corrigeert, bijna altijd zijn niveau haalt, zijn mouwen opstroopt en de rest van de ploeg mee naar voor jaagt, box to box, door een dieselmotor aangedreven. No sweat no glory. De terechte drager van de aanvoerdersband als Timmy Simons niet op het veld staat. Ook als het niet meezit en het elftal niet draait, blijft Ruud lopen, vooruit denken, assists uitdelen en scoren. In Nederland begint het nu stilaan te dagen dat de voor provincieclubs bestempelde Ruud “Uit-Vormer” na zijn niet geslaagde passage bij Feyenoord zijn carrière in Brugge opnieuw heeft gelanceerd. De huidige Oranje-generatie heeft niet de wereldklassespelers van weleer en zou daarom een type Vormer goed kunnen gebruiken. Bij de noorderburen speelde hij meer teruggetrokken en breed.

Het is de verdienste van Michel Preud’homme dat hij hem in Brugge uitspeelt op zijn enorme actieradius, waardoor er meer diepgang in de ploeg komt en infiltraties in het strafschopgebied van de tegenstander. Zijn tomeloze inzet en enorme doorzettingsvermogen maken van hem de verpersoonlijking van Club Brugge. De supporters eten uit zijn hand. In Brugge heeft het hondstrouwe publiek altijd al een zwak gehad voor fysiek en mentaal onverzettelijke spelers die zich altijd smijten. In Ruud-jargon: “je stinkende best doen”.

Neem de onwezenlijke remontes van Club Brugge tijdens de UEFA Cup-campagne 1987–1988. Het hele team speelde toen in functie van de klasbakken Kenneth Brylle, Jan Ceulemans en Marc Degryse. De rest van de ploeg bestond voor een groot deel uit Ruud Vormers die tegen een stootje konden en door hun speelstijl het stadion in vuur en vlam konden zetten. Onder het bewind van tactisch meesterbrein Henk Houwaart speelde Club Brugge hetzelfde vrank en vrije aanvallende voetbal als Houwaarts leermeester Ernst Happel, met wie blauw-zwart twee Europese finales haalde.

Qua karakter kon je je moeilijk grotere tegenpolen inbeelden dan de introverte, norse Happel en de joviale Houwaart die meer tussen dan boven de spelers stond. Net zoals de Oostenrijkse lefgozer kon Houwaart echter louter op intuïtie een wedstrijd doen kantelen en won hij liever met 5–4 dan met 1–0. Tijdens de eerste 2 rondes van de UEFA-beker ’87-’88 zette Club met veel overtuiging de weinig rooskleurige resultaten van de heenmatchen thuis recht. In de 1/8 finales moest Brugge weer eerst buitenshuis aan de slag en opnieuw hield de Brugse verdediging een opendeurdag. 3–0 om de oren in het Westfalenstadion van Borussia Dortmund. Verhaal over en uit denk je dan. De Duitsers vielen van hun stoel toen Houwaart op de persbabbel na de match durfde verkondigen dat in Brugge alles nog kon worden rechtgezet met de steun van de twaalfde man.

Een foto uit de oude doos… maar dit moet de Caje zijn!

In de openingsfase van de terugmatch tegen Dortmund schilderde de Israëlische stormram Ronny Rosenthal vanop links, op een bevroren grasmat, een afgemeten voorzet in de zestien meter perfect op het hoofd van kapitein Jan Ceulemans. 1–0. We citeren kroongetuige Rik De Saedeleer: “het begin van het wonder, het is alweer mogelijk, we zijn 9 minuten ver”. En het wonder geschiedde. Na verlengingen lag Dortmund knock-out op het bevroren Brugse canvas. Een kurkdroge 5–0 pandoering na 120 minuten Sturm und Drang. 32000 kelen brulden “eins, zwei, saufen” en “o wat zijn die moffen stil”. Geen kat voelde de Siberische thermometer nog.

Ruud Vormer zou pas een half jaar na het Brugse mirakel het levenslicht zien maar mocht hij toen op het veld hebben gestaan, was hij in de huid van Leo Van Der Elst gekropen, een van de absolute hoofdacteurs die avond en ook een rechtermiddenvelder die nooit schoonheidsprijzen heeft gewonnen maar nimmer op zijn lauweren rustte voordat het werk helemaal af was.

Michel Preud’homme mist in zijn selectie “Bluv’n goan” spelers die met de borst vooruit nooit opgeven. Volgens (FC) Socrates’ student Plato staat poëzie dichterbij de essentiële waarheid dan geschiedenis. Daarom gaat de Gouden Schoen dikwijls naar de speler met de mooiste fluwelen baltoets of de mooiste goals, niet naar de speler met het meeste bravoure. Op basis van de clubgeschiedenis heeft Ruud Vormer ondertussen een Gouden Schoen verdiend. Ruud is immers opgetrokken uit het blauw-zwarte DNA. Plato heeft niet altijd gelijk.