Een Martinez uit de solden

Van Goodison naar Koning Boudewijn. Lukt het deze keer?

Chris Van Puyvelde, de nieuwe weetikwat van de Voetbalbond maakte bij de voorstelling van de nieuwe bondscoach een statement in het Engels: “With Roberto, it could be something fantastic.”

Yes, indeed, it could be, but it probably won’t be.

Roberto Martinez wil naar eigen zeggen de Rode Duivels een winnaarsmentaliteit bijbrengen, wat een heel lovenswaardig initiatief is, zeker als de coach in kwestie zelf iemand zou zijn met een “proven winner’s record”. Iemand die kampioenschappen en cups gewonnen heeft. Pellegrini is zo’n man, Bielsa is zo’n man. Martinez heeft met Wigan in 2013 de gedevalueerde FA-Cup gewonnen, dat is het zowat. Maar in hetzelfde seizoen degradeerde hij met Wigan en die club is sindsdien niet meer uit de put geraakt.

Bij Everton is Martinez dit jaar ook via de achterdeur vertrokken, nadat hij er maar niet in slaagde een ploeg te bouwen van de toch wel erg getalenteerde jongens die er rondlopen in Goodison: Baines, Stones, Barkley, Deulofeu en waarom niet … Lukaku en Mirallas. Everton, die onder de saaie maar degelijke David Moyes een vaste subtopper in Engeland was geworden, belandde onder Martinez voor het eerst sinds jaren in de onderste helft van het klassement, juist boven Swansea en Watford.

Nochtans waren de meeste journalisten erg enthousiast over het open en bij vlagen spectaculair spel van Everton. Maar bij topmatchen kwamen de Blues van Martinez meestal te kort of gaven ze in de laatste minuten goals weg. Sounds familiar? Vandaar dat collega Lineker de ironische opmerking maakte dat onder Martinez de Rode Duivels van open en attractief voetbal zullen vervallen in… attractief en open voetbal. De verdediging is niet bepaald het sterke punt van de charmante Spanjaard en in de tweede seizoenshelft van Everton in het seizoen 2015-2016 ging het van kwaad naar erger.

Een tactisch plan? Martinez kleedt zich een beetje als Pep en heeft het ook graag — in Barsaspeak — over balbezit, maar een onuitwisbare indruk heeft hij in Engeland niet gelaten. Als we jonge trainers moeten noemen die meer indruk hebben gemaakt in de EPL, denken we eerder aan Pochettino of Koeman. Maar die hadden waarschijnlijk lucratiever contracten afgesloten bij respectievelijk Tottenham en … Everton.

Het financiële aspect was zeker doorslaggevend. Martinez gaat naar verluidt maar 900.000 euro verdienen i.p.v. de 2 miljoen die hij ving in Everton. Of de 1,2 miljoen van Wilmots. Er moet blijkbaar bespaard worden. Maar men vraagt zich af hoe het kan dat een Voetbalbond in geldnood zit, op een moment dat de Rode Duivels populairder zijn dan ooit en tickets bij interlands de deur uitvliegen. Een beetje winnaarsmentaliteit zou bij de Bond ook niet misstaan.

Like what you read? Give Tom Dieusaert a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.