Frankrijk — Duitsland: de clash tussen Talent en ‘Vernunft’

Floris Van Cauwelaert
FC Socrates
Published in
4 min readJun 15, 2021

Frankrijk — Duitsland is dé titanenclash van de eerste ronde. Dat de bookmakers zeggen dat er niet veel zal gescoord worden, kan ons even echt niet bommen. Als we de overvloed aan talent en de hoogste vorm van Europese taktischen Fussball Vernunft tegelijk willen aanschouwen, mussen we vanavond bij Les Bleus en de Mannschaft sein. Tof feitje om mee af te trappen: Bayern München is niet alleen de hofleverancier van de Mannschaft met 8 spelers, maar ook van Les Bleus met 4 spelers. Dus die spelen allemaal thuis vanavond. Extra gezellig!

Astronomische toernooiploegen

Duitsland en Frankrijk zijn van de meest performante toernooiploegen ter wereld. Ze staan, met 26 en 20 stuks respectievelijk, samen aan de leiding van de meeste overwinningen op het Europese eindtornooi. Duitsland scoorde in twaalf deelnames 72 keer, Frankrijk in slechts 9 deelnames wel 62 keer.

De gemiddelde leeftijd van de huidige teams is net lager van 28 jaar. De marktwaarde van het gehele team is bij de Fransen met 1,14 miljard euro een tikkeltje hoger dan de 1,05 miljard euro van de Duitsers. Astronomisch voetbal vanavond.

Van 31 ontmoetingen heeft Frankrijk er 14 gewonnen tegenover 9 overwinningen voor Duitsland (Oost-Duitsland niet meegerekend). Acht keer speelden ze gelijk. De laatste vijf matchen, won Frankrijk er drie van, en twee gelijke spelen. Winnen lijkt dus moeilijk voor de Duitsers de laatste jaren.

De aanslag van Schumacher op Battiston in de halve finale van de Mundial 1982 in Spanje

Maar die cijfers zeggen maar een fractie. Voetbal is emotie en het gaat hier om de trots van de machtigste Europese naties. Zoals die keer toen de arbiter niets had gezien van de moordaanslag op Battiston in 1982. Ik weet niet meer wie scoorde in die geladen halve finale van de Mundial in ’82 maar de vermoorde onschuld van Schumacher zal ik me voor altijd herinneren.

Das Re-Reboot?

Screenshot van faz.net

De jaren onder Joachim Löw hebben de Duitsers heel gemengde resultaten gebracht. Ze werden wereldkampioen met wervelend voetbal in 2014, om er de eerste ronde al uit te vliegen in 2018. De ploeg is in heropbouw en de vraag is toch of Joachim Löw daar nog de geknipte man voor is?

Na de Europese titel van 1996, duurde het tot 2014 ze met het WK een hoofdprijs konden afschieten. Dat was toch dankzij Das Reboot, waar Klinsmann en Löw de architecten van waren. (Het is onder Klinsmann als coach dat ik voor het eerst van het vernieuwde Duits voetbal ben gaan houden). Maar Löw heeft wat van zijn autoriteit en impact verloren, ook bij de Duitse bevolking.

De verliespartijen tegen Spanje (6–0) en Noord-Macedonië (2–1) liggen vers in het geheugen. Zullen de spelers voor hem willen strijden en geloven in zijn game-plan? Het belang van deze openingsmatch in de fameuze “Group of Death” valt daarvoor moeilijk te onderschatten. Krijgen we Das Re-Reboot in 2021?

“Boule” en overvloed

Regerend wereldkampioen Frankrijk heeft belachelijk veel talent aan boord. Deschamps heeft een keus aan ’s werelds meest waardevolle spelers. Geen andere ploeg bevat het samengeteld voetbalgenie van én Kanté én Mbappé én Benzema én Pogba én Griezmann énz énz.

Maar net zoals je er donder op kan zeggen dat er in Frankrijk betogingen zijn in september, weet je dat er makkelijk hommeles is in het Franse kamp. En dat is goed afgetrapt door Giroud en Mbappé. Giroud is blijkbaar de meest geliefde targetman als het op spot aankomt want Benzema, dé splijtzwam van het Franse voetbal en onzeker voor de match vanavond, kan hem ook niet luchten en laat dat graag horen. Frankrijk lijkt soms zijn eigen grootste vijand.

Bron: https://football-observatory.com/IMG/sites/mr/mr65/en/

Maar de Franse industrialisering van de ontwikkeling van voetbaltalent draait los van die akkefietjes op volle toeren. Onze buren zijn opgeklommen tot de grootste Europese exporteur van voetbaltalent met in 2021, 938 professionele voetbalexpats. 124 meer dan het jaar voordien. De Franse voetbalacademiën draaien op volle toeren en het land loopt letterlijk over van talent. Wat toch doet vermoeden dat we Frankrijk de komende jaren aan de absolute top van voetbalnaties mogen blijven verwachten.

--

--