Het schot van de ninja

Een zootje ongeregeld die Rode Duivels, anno 2016. Een verzameling talent worden ze genoemd (een talent mag strikt gezien nooit ouder dan 16 jaar zijn), maar op het veld zien we een groep jongens die technisch en fysiek sterk zijn, met veel enthousiasme naar voor sturmen, gapende gaten laten op het middenveld en een verdediging die pompt, verzuipt en speculeert op de lange arm van Courtois. Er zit geen lijn in, er is geen patroon en geen patron (die geeft momenteel commentaar bij ESPN). De vele kansen die gecreëerd worden, gaan naast (of naar Lukaku, wat op hetzelfde neer komt).

Ja, Wilmots, we weten het ondertussen allemaal en we gaan het niet meer herhalen. We hopen gewoon dat hij er niet meer bij is als de Rode Duivels aan de kwalificaties van het WK beginnen. Maar wat niet te ontkennen valt: Willie’s got fool’s luck. De wissel en goal van Fellaini in Belo Horizonte, Lukaku die tegen alle verwachtingen speelde tegen Ierland en nu Nainggolan, die Dembele mocht vervangen tegen de Zweden.

Een weinig opvallende wedstrijd maar hop: weer een gouden pot van de gemohawkte tattoëd warrior van Linkeroever. Wilmots heeft de konijnepoot van Guy Thys op zak.

Wilmots liet Nainggolan nog thuis uit Brazilië, nu is hij een van zijn incontournables en ziet Wilmots in de Indonesische Belg de reïncarnatie van zijn eigen fighting spirit.

De Ninja redde een gouden punt tijdens de kwalificaties in Bosnië, maakte een knappe goal tegen Frankrijk in de vriendschappelijke 3–4. Hij is een breekijzer op het middenveld, heeft een goede passing, klinische tackles, maar wat we vooral graag van hem zien, is dat schot!

Tegen Italië was hij de enige die Buffon op de proef stelde. Gewoon op de slof, hard, buitenkant voet, in de hoek. Voor de Belgen toch een geruststelling dat, bij gebrek aan topspitsen, er eentje een raket durft af te vuren. Neen, het manneke van St-Anneke draait niet rond de pot. Hij weet dat de kansen in het leven en op een EK schaars zijn.

“Mijn goal? Daar was wat geluk mee gemoeid. Ik mik de bal wel naar de tweede paal, maar mijn schot wijkt af op een Zweedse verdediger. Nu goed, het maakt niet uit wie scoort. De kwalificatie is het belangrijkste,” zei de kung-fu Ninja ietwat vals bescheiden achteraf.

Niets is toeval in het leven, Radja. Dat weet jij beter dan wie ook.