Gouden kanarie versus gouden generatie

De vraag is niet of België verliest maar met hoeveel goals. En of er een echte match komt….

Hairdo, check. Photoshop, check.

Vrijdag raken de Rode Duivels niet voorbij Brazilië. Ondanks de voorspelbare opgeklopte hype in de vaderlandse media, kunnen we opnieuw de realiteit niet negeren. Een paar puntjes om in het oog te houden:

  • Brazilie is op een missie. Het blazoen moet na 2014 opgepoetst worden en dit is een staatszaak voor het grootste voetballand ter wereld. Op elke positie heeft Brazilië topspelers die ook in Europa spelen, plus ook een trainer die het beste uit de ploeg haalt.
  • België is geen underdog. Door de gouden generatie-hype en de media-aandacht is Brazilië gewaarschuwd en gaat ze deze partij zeker niet licht aanpakken. In dat opzicht hadden de Rode Duivels van 1986 of 2002 meer kansen.
  • Martinez heeft nog altijd geen systeem dat zijn deugdelijkheid heeft bewezen tegen een sterke ploeg. Hij zal een paar aanpassingen doen na Japan, het middenveld wat meer stofferen, maar waarschijnlijk komt Fellaini erin en niet Dembele die toch veel meer présence op het middenveld had gegeven
  • De verdediging van België rammelt. Dat weet Brazilië ook. Kompany en Vertonghen zijn niet meer van de snelsten. Zullen ze naar de noodrem moeten grijpen als Neymar door is?
  • Kan België de nul houden in de eerste helft? Als er een vroege Braziliaanse goal (wij gokken op een penalty, zie boven) valt zoals die van Higuain in 2014, zal de match gespeeld zijn. Hazard zal zich een paar keer vastlopen in dribbels, Lukaku tevergeefs achter ballen aanlopen en de Brazilianen zullen profiteren van de gaten in het middenveld en er nog een paar bij maken. 
    Als België de nul kan houden, wordt het spannend in de tweede helft. Met misschien een kopbalgoal op stilstaande fase? Een penalty na fout op Hazard.
  • Wat prachtig zou zijn, is een uitputtingslag met verlengingen. Zelfs een uitschakeling met penalties. Daar teken ik onmiddellijk voor. Maar de kans dat het een afstraffing wordt, is mathematisch veel groter.

Laten we ondertussen genieten van de (voorlopig) laatste dag op het WK en de pinten voor de match. Toch een wreed schoon affiche. Zou ik altijd voor tekenen i.p.v. tegen Zweden te sjotten.