Hazardinho

Tom Dieusaert
Jun 24 · 4 min read

De presentatie van Hazard bij Madrid was pompeus maar niet potsierlijk. Daarvoor heeft de kleine speler de voetjes iets te dicht bij het gras. Maar de vraag blijft of Eden de verwachtingen kan waarmaken bij de merengues.

De voorstelling van Eden had iets van een trouwmis in de tuin. Het geïmproviseerde spreekgestoelte, de geestelijke van dienst (Pater Florentino), de kersverse echtgenoot die niet gewoon is een pak aan te doen, een technische crew die begon te knoeien met de draden en microfoons. Het publiek vond alles goed en applaudisseerde.

Blijde Inkomst

Je moet echt wel niets om handen hebben als je een vrije namiddag opoffert om te gaan kijken naar een voorstelling van een speler. En het is dan ook geen Maradoniaans entertainment zoals Diego die op het deuntje van Live is Life met losse veters met de bal jongleert en die stil legt in het haarmatje. Maar goed, ik heb ook even gepiept naar dit non-event, om een beetje de computersleur te doorbreken. De viering van een speler die nog niets heeft laten zien in zijn nieuwe ploeg (het vel van de beer etc.), doet een beetje denken aan de Blijde Inkomst van de Rode Duivels in Brussel na het behalen van … de derde plaats.

Tien jaar duurt de vrijage tussen Hazard en Zidane en Real al en ik krijg het gevoel dat dit wat te lang geduurd heeft. Niet dat Eden over zijn toppunt heen is, maar de verwachtingen kunnen wel eens zo opgeblazen zijn dat ze de realiteit overtreffen. Hazard is geen Cristiano. Daarvoor lijkt hij te weinig ambitieus, te braaf, te altruïstisch en te weinig beslissend als het verschil moet worden gemaakt. Zo geschiedde het met Chelsea thuis tegen Barcelona in februari 2018. Voor Hazard dé kans om twijfelaars in Spanje te overtuigen. Maar het was Willian die de goal voor Chelsea scoorde. En dan de onvermijdelijke Messi, toch altijd een trapje hoger samen met die andere, de onverbeterlijke Cristiano.

Geen ping-pong beest

Men ziet Hazard schitterende dingen doen tegen Alavés en Leganés. Maar gaat hij de cruciale goal kunnen maken tegen een gebetonneerde defensie van Juventus of een Atletico? De typische stijl van Hazard is het oppikken van de bal aan de middellijn, een aantal spelers dribbelen en in snelheid voorbij gaan en dan strak in de hoek besluiten. Gaat hij dat even straffeloos kunnen doen tegen de verdedigers van La Liga? En vooral, heeft hij die winnaarsmentaliteit van een Cristiano Ronaldo. Volgens ex-ploegmaats van ManU kon die zo slecht tegen zijn verlies dat, wanneer hij een spelletje ping-pong verloor tegen Giggs & co, zich een tafel aanschafte en drie weken in zijn garage oefende om ze allemaal te verslaan. Zo ambitieus is Hazard niet. Die wil zich vooral amuseren.

In de zeven jaar op Stamford Bridge waren er ook wat hiaten in de resultaten. Na winst in de EPL in 2014/2015 bijvoorbeeld, verdwenen Chelsea en Hazard in het seizoen daarop naar een anonieme tiende plaats achter kampioen Leicester. Hazard heeft in zeven jaar 110 goals gescoord voor Chelsea (en 92 assists gegeven). Dat is een rapport waar je mee naar huis mag komen. Maar Cristiano scoorde er 450 bij de Koninklijke. Bij Messi zit de teller in Barcelona al boven de 600. Toegegeven, de Vlo speelt in een league on its own en daardoor zijn vergelijkingen en cijfers hatelijk, maar als we dan toch gaan vergelijken met de assist- en goalmachine uit Rosario, is onze Rode Duivel toch voornamelijk een speelvogel. Het is bekend dat Hazard erg betrouwbaar is bij penalty’s, maar veel memorabele vrije trappen hebben we hem nog zien geven. “Daar moet ik te veel op trainen,” aldus Eden. Boven alles: cool.

Advokaat van Poetin

Deze relaxte mentaliteit van Hazard wordt ook wel eens fout ingeschat als arrogantie. “Hazard denkt al dat hij al een grote ster is,” merkte ooit Dick “Dick” Advocaat een beetje zuur op, toen de jonge ster van Lille reclame ging maken met zijn shirt in een lokale sportwinkel. Advocaat was toen nog the Great Dutch Hope die de Rode Duivels eindelijk ging kwalificeren voor een groot toernooi, maar plots zijn contract verbrak, om voor een smak roebels naar Rusland te verhuizen. Advocaat is tien jaar later trainer van FC Utrecht. Hazard is de nieuwe aanwinst van Real Madrid. Toch niet slecht van de kleine van La Louvière.

Zal Hazard met Madrid nu ook trofeeën binnenhalen? De Gouden Bal? De Champions League? Eigenlijk is dat bijzaak. Wat uiteindelijk telt, is het plezier dat hij uitstraalt op het veld, het complexloze technisch hoogstaande voetbal. Helemaal niet Belgisch maar eerder Braziliaans, zoals zijn ex-ploegmaat Willian opmerkte. Hazardinho, die zichzelf en het publiek wil amuseren.

Op YouTube zie je wel eens compilatievideo’s voorbij schuiven waar onder metalgitaren amazing skills and goals van bepaalde cracks als Ronaldinho, Messi of Hazard getoond worden. Completely boring. Maar een video die me toch steeds aan het lachen brengt is die Hazard ten voeten uit.

!

FC Socrates

Football wisdom

Tom Dieusaert

Written by

Reporter. Writer. South America. Biking. Rowing. Twitter @argentomas. Recently published “Computer Crashes” on Air disasters.

FC Socrates

Football wisdom