Hoe de parkieten van Barcelona weer in het derby zand beten

De Barcelonese derby verhoudt zich in grootte eerder tot Sparta Rotterdam-Feyenoord of “de Vereniging” van Brugge versus Club dan Inter tegen Milan of River Plate contra Boca Juniors. Espanyol Barcelona is de Goliath in de derby tegen de roemrijke stadsgenoot. Als Espanyol een van de twee competitiewedstrijden per seizoen tegen Barça wint, kan de helft van het jaar niet meer stuk.

Door omstandigheden bleef de eerste Barcelona derby van het voetbalseizoen 2018–2019 wat in de schaduw van een geïmporteerde stadsderby uit Buenos Aires. Op 600 km van het Espanyol stadion stond de volgende dag el Superclasico Argentino, River Plate tegen Boca Juniors op het programma. U weet wel, die voetbalpartij die op 24 november aan de andere kant van de grote plas niet werd gespeeld door een vergetelheidje in het politiescenario. Lees er hier alles over op FC Socrates.

De protagonist van de avond ervoor was in hoogsteigen persoon afgezakt naar Bernabeu. In het hol van de leeuw zag Lionel Messi hoe zijn landgenoten van River Plate aan het langste eind trokken. Diezelfde Messi was 24 uur eerder de Barça stok in de hoopvolle Espanyol wielen. Wij verklaren ons nader. Hoop is de motor van Los Pericos (de parkieten). Espanyol fans leven niet van uitpuilende trofeëenkasten maar mijmeren nostalgisch over net niet momenten. De grootste herinneringen uit de geschiedenis van de parkieten zijn verbonden met hun ter ziele gegane stadion in de mondaine wijk Sarrià. Tijdens het WK 1982 scoorde Paolo Rossi er een hat-trick tegen Zico en Socrates. Zes jaar later liet Club Brugge er op schlemielige wijze een derde Europese finale door de handschoenen van Philippe Vande Walle glippen tegen Espanyol.

Toen had de club nog geen ambitieuze Chinese president die Espanyol op middenlange termijn uit de grijze middenmoot wil halen. De negen jaar oude thuishaven in Cornellà, voorstad van Barcelona, straalt alvast de ambitie van Chen Yansheng uit. Met zijn capaciteit voor 40.500 toeschouwers is de blinkende arena het soort voetbaltempel waar ene Bart Verhaeghe al jaren zijn blauwzwarte tanden op stuk bijt. Nu nog de teveel lege zitjes in het Estadi Cornellà-El Prat gevuld krijgen. Ook tijdens de afgelopen derby viel op dat het huis weer niet was uitverkocht. De abonnementstarieven en losse ticketprijzen zijn nog niet evenredig met de ambities van de president.

Ondanks drie verloren partijen op een rij in La Liga was de hoop nochtans gerechtvaardigd dat de blauwwitten voor het eerst in 11 jaar grote broer Barça nog eens in de pan zouden kunnen hakken. Dat zou de eerste derby overwinning zijn in het nieuwe stadion. Mocht de match een maand eerder plaats hebben gevonden hadden de stadsgenoten wellicht gespeeld voor de leidersplaats in de competitie.

Joan Francesc Rubi, de van promovendus Huesca overgekomen Catalaanse trainer, ademt de DNA van het huis en maakte in het begin van het seizoen indruk. Niet alleen met het aantrekkelijke spel dat de blauwwitten op de mat brachten en de resultaten maar vooral met hoe hij de groep naar zijn hand heeft gezet.

De hoop op een competitieve pot voetbal bleek al snel van het ijdele soort. Daarvoor speelde Espanyol teveel met de staart tussen de benen en strooide de kleine Argentijn van de tegenpartij roet in het eten. Telkens als de vijfvoudige Gouden Bal winnaar richting vijandig doel stoof, waanden de onmondige Pericos zich in een flipperkast. Met een welgemikte streling van de bal in de vorm van een parabool schilderde hij een vrije trap na 17 minuten voorbij doelman Diego López. Een grand cru penseelstreek. Zelfs drie stuks López op een rij zouden kansloos zijn geweest. De uitvoering van Messi was van een oogverblindende schoonheid en eenvoud. Zo buitenaards mooi en fluks uitgevoerd dat mijn 10 jarige zoon en zijn boezemvriend eerst niet door hadden dat het goal was.

Nog perfecter kan je een vrije trap niet in de mand lepelen

Het beetje blauwwitte hoop dat nog overleefde, werd nog voor het einde van de eerste helft helemaal de grond ingeboord. Na 26 minuten scoorde zorgenkind Ousmane Dembélé op assist van (u mag 2x raden) Messi 2–0.

Op slag van rust kwam Luis Suárez alleen voor de keeper en prikte hij de bal door López zijn benen in het doel. Match gespeeld. Halverwege de tweede helft mocht Messi nog eens achter een vrije trap gaan staan en legde hij hem deze keer binnen aan de tegenovergestelde kant van het doel. Op minder indrukwekkende wijze biedt de kritische eerlijkheid ons te zeggen. Daarmee is hij topscorer aller tijden in wedstrijden tegen Espanyol Barcelona in de Spaanse Liga. 20 stuks in totaal.

De Barça gezinde sportkranten trokken op zondagochtend alle lofbetuigingsregisters open

We citeren huidig Real Madrid coach Santiago Solari toen hij 6 jaar geleden columnist was voor El País. Scoren maakt immanent deel uit van Messi op dezelfde manier als een storm, bliksem of een orkaan weersfenomenen zijn. Iedere keer Messi de bal raakt, beeft de aarde en wordt iedereen stil. De trainers van de tegenstanders hun hoofden zakken in tussen hun schouders terwijl ze hun handen in hun zakken steken, zoals iemand die net een bliksemflits heeft gezien, en geen andere optie heeft dan te wachten op de donderslag. De lucht trilt enkele seconden. Daarna weerklinkt de goal.

Als Messi in zijn wiek is geschoten heeft hij de goede gewoonte om zichzelf weer uit te vinden op het voetbalveld. De Braziliaanse voetballegende Pelé verkondigde de week voor de derby dat Messi niet tweevoetig is en een slechte kopper. Bovendien viel hij ook van het podium van Le Ballon d’Or van France Football. Modric, Cristiano Ronaldo, Griezmann en Mbappé kregen meer stemmen. De verkiezing van de Gouden Bal draait rond de waan van het moment: de finales van de Champions League en Europa League en WK’s of EK’s. Messi scheerde met Barça en Argentinië op die afspraken geen hoge toppen. Met zijn glansprestatie tegen Espanyol Barcelona herinnerde hij eraan dat je een Gouden Bal ook tegen Janneke en Mieke moet verdienen.

Een Catalaans team met Espanyol in de naam doet vermoeden dat de club de Catalaanse onafhankelijkheidszaak afwijst. De toevoeging “Espanyol” kwam er omdat FC Barcelona werd gesticht door de Zwitser Gamper en enkele andere buitenlanders. Espanyol Barcelona wilde zich zo profileren als de authentieke Barcelonese ploeg. Zo’n 42% van de aanhang is de dag van vandaag separatisch gezind versus 60% onder de Barça supporters. De president van Espanyol had het afgelopen vrijdag in zijn kerst- en nieuwjaarstoast over het lange proces op weg naar succes. Los Pericos tellen onder hun trouwste fans enkele notoire separatistische Catalaanse politici, waaronder die-hard supporter Jordi Turull die momenteel in hongerstaking is in de gevangenis. Die kan Chen Yansheng uit eerste hand vertellen dat een proces een processie van Echternach kan zijn.