Is Barça het evenwicht kwijt tussen portefeuille en jeugdacademie?

Wim Haghenbeek
FC Socrates
Published in
4 min readJan 14, 2018
De eerste dag van Coutinho in Camp Nou

Na de Spaanse Supercup in augustus zei de altijd eerlijke Gerard Piqué dat “hij zich voor de eerste keer inferieur” had gevoeld aan Real Madrid. Madrid leefde toen op een wolk na de tweede Champions League overwinning op rij en het verraad van Neymar zinderde nog na in het Barça kamp. Op het einde van de zomertransferperiode bleek het huiswerk van Barça uitgesteld tot de winterstop.

De ploeg had dringend verjonging nodig, het niveau van de bankzitters moest omhoog en de loonmassa omlaag. Door de vergiftige zak met Qatari Riyals van PSG betaalden de Catalanen veel te veel voor belofte Dembelé, uit de gratie gevallen spelers geraakten niet weg en ook Liverpool wilde boter bij de vis voor Philippe Coutinho.

Zoals een half jaar geleden te verwachten viel, was de doodgeverfde opvolger van Iniesta nu niet meer houdbaar voor The Reds. Barça heeft de laatste drie decennia verschillende Braziliaanse publiekslievelingen onder dak gehad. O.a. Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho en Neymar kwamen als veelbelovende grote talenten aan en vertrokken als wereldsterren.

Vijf van de beste Brazilianen uit de geschiedenis van FC Barcelona

Daarom spreekt de overgang van Coutinho van de Mersey naar de Middellandse Zee niet alleen tot de verbeelding door wat hij al heeft laten zien in zijn carrière maar ook door wat hij hopelijk nog in petto heeft.Het beste FC Barcelona ooit, het elftal van Pep Guardiola, was bijna volledig samengesteld met spelers uit de eigen jeugdcategorieën: Pedro, Messi, Busquets, Fabregas, Xavi, Inestia, Valdés, Puyol, Piqué,… Een unieke, wellicht onevenaarbare generatie die nu op zijn einde loopt met voorlopig weining opvolging vanuit de eigen jeugd.

Een van de verschillen tussen Barça en Real Madrid is de geest van de jeugdopleiding. Die is niet te koop met geld. Het is een werk van lange adem dat begint vanuit de eigen cultuur van de ploeg. Op lange termijn is investeren in eigen talent rendabeler dan de transfermarkt optrekken. Zowel critici als supporters beweren dat FC Barcelona zich er voor moet hoeden om zijn eigen waarden niet te verloochenen. In de laatste twee transferperiodes hoestte het bijna 400 miljoen euro op. Het is normaal dat er niet voortdurend een half dozijn absolute klasbakken van de band rolt in La Masia, Barça’s jeugdacadamie. Daarom is het economisch gezien perfect verdedigbaar dat een topclub geregeld een bom geld uitgeeft aan een uitzonderlijk talent. FC Barcelona’s architect Johan Cruijff zei ooit dat het kapitaal van een club op het veld moet staan.

Het kapitaal van FC Barcelona

De laatste drie seizoenen hebben de Catalanen echter door gebrek aan kwaliteit in de eigen jeugd en/of ongeduld teveel geld over de balk gegooid aan spelers die geen meerwaarde boden bovenop hun kostprijs. Het meest schrijnende voorbeeld hiervan was Arda Turan die in juli 2015 werd overgenomen van Atletico Madrid. Door een FIFA sanctie mocht de Turk pas in januari 2016 spelen. Turan scheerde uiteindelijk nooit hoge toppen, veinsde blessures en keek thuis op tv naar de wedstrijden van Barça, zoals de illustere Winston Bogarde hem ooit heeft voorgedaan. Sinds gisteren is hij verhuurd aan Estambul Başakşehir FK. Het is een topprioriteit om zoveel mogelijk andere spelers zonder toekomst deze transferperiode ook nog van de loonlijst te schrappen.

Sinds de Supercup van augustus vorig jaar is Real Madrid van zijn wolk gedonderd en heeft Ernesto Valverde een ploeg op poten gezet die op weg lijkt om met een straatlengte voorsprong op de aartsvijand kampioen te worden. Op dit ogenblik moet Madrid zich zelfs reppen om vierde te blijven in de stand. Je kan je daarom afvagen waarom Coutinho er zo nodig nu al bij moest worden gehaald. Bovendien is hij dit seizoen niet speelgerecht voor de Champions League door zijn wedstrijden met Liverpool.

Meer dan een club.

Andrés Iniesta’s ouder wordende knoken (in mei wordt hij 34) kunnen geen drie competities op een seizoen meer aan. Met Coutinho achter de hand kan Valverde Iniesta nog eens voluit laten gaan in Europa. De fans van de Koninklijke reageerden als door een wesp gestoken na de transfer van Coutinho. Gerard Piqué was weer eens kop van jut. In september 2013 verkondigde hij op een persconferentie: “Als Real Madrid een jaar geen titels wint, geven ze het volgende seizoen 100 miljoen euro uit aan Bale, 30 aan Illarramendi, 30 aan Isco… Dat is historisch gezien altijd zo geweest. Ik zeg dit niet omdat ik wil dat Barça meer geld zou spenderen. Het is nu eenmaal zo en wij strijden met de middelen die we hebben”.

Die uitspraken keren nu als een boomerang terug op supportsfora en in pro-Real media. Cristiano Ronaldo ziet de bui al hangen want de laatste tijd kijkt hij meer naar de hemel dan naar zijn ploegmaats na alweer een gemiste kans. Hij is bijna 33 jaar en ook voor de andere twee leden van de BBC-drietand wordt het nog een lang seizoen. Gareth Bale ligt om de haverklap in de lappenmand en de bijna 30 jarige Karim Benzema is nog slechts een schim van zichzelf. Het staat nu al in de sterren geschreven dat oom Florentino volgende zomer zwaar zijn portefeuille zal opentrekken. Barça en Real Madrid: eeuwig communicerende vaten.

--

--