Natuurlijk moet Radja Nainggolan mee naar Rusland

Is Martinez zijn kleedkamer al kwijt? Of heeft hij zijn beslissing beter voorbereid dan we denken?

Roberto Martinez heeft Radja Nainggolan niet opgenomen in zijn 28-koppige voorselectie voor het WK in Rusland. Terwijl een mol ziet dat Radja een absolute topspeler is die thuishoort op het WK naast Hazard, De Bruyne, Kompany, Dembélé.

En hopla! Alle professionele voetbalkenners van bladen en tv hebben dat feit al uitvoerig becommentarieerd. Ze waren niet mals voor de bondscoach.

Ludo Vandewalle van Het Nieuwsblad focust op de merites van Nainggolan: zijn schitterende prestaties voor de Rode Duivels en AS Roma. Niet in het minste als uitblinker van Roma in de halve finale van de Champions League

“Ook al zet je hem niet in de basis, hij is ook zeer nuttig als hij invalt. Ik denk daarbij aan het EK 2016, waar hij de beslissing brengt in het duel met Zweden en scoort. Hij scoort ook tegen Wales. We verliezen daar wel, maar dat lag zeker niet aan Nainggolan. In de Champions League was hij de beste speler bij AS Roma in de heenmatch tegen Liverpool, hij was diegene die op het einde recht stond. In Rome begint hij met een slechte pass, maar scoort hij ook twee keer. Een speler als Nainggolan kan je gewoon altijd gebruiken.” (Nieuwsblad)

Jan Mulder staat altijd klaar met een kleine character assassination. Hij reageerde op het bezoek van Martinez aan Nainggolan in Rome waar hij zijn beslissing over de niet-selectie naar eigen zeggen nog niet had meegedeeld.

“Dan is hij toch een beetje laf geweest, hij durfde het niet te zeggen. Dit is heel vreemd, een heel raar, glad gesprek”

Filip Joos, vurig fan van AS Roma en dus zeker iemand met een zwak voor Radja, neemt meteen diens concurrent Witsel bij de Rode Duivels op de korrel.

“Om dan te zeggen dat Nainggolan alleen goed is als nummer 10, klopt niet. Ik vind dit het pamperen van een nummer 6, met name Witsel, die er uitdrukkelijk voor heeft gekozen om niet de hoogste sportieve eer na te streven in zijn clubcarrière.”

Verkl**t

En da’s nog maar de eerste halve dag sinds de bekendmaking van de voorselectie zonder Radja. Alleen al op basis van die keuze en de pathetische (“tactische redenen”) communicatie errond, heeft Martinez zijn (en ons) WK al verknald want deze hetze rond Radja Nainggolan gaat niet meer rusten. Pers en publiek zullen voor, tijdens en na het WK nog maar over één ding klappen: Radja. Onze enige echte ninja.

Kijk naar wat de commentatoren nu al zeggen: Radja is te goed om niet mee te gaan, Martinez is een lafaard en Radja is beter dan Witsel. Qua tweedracht zaaien in een team dat nu aan de voorbereiding moet beginnen van hét cruciale tornooi van deze generatie, kan dat tellen. Van een misrekening gesproken.

De kleedkamer

Als we nu even veronderstellen dat Martinez geen volslagen idioot is die totaal niks te zoeken heeft aan het hoofd van de meest getalenteerde generatie voetballers die België ooit heeft gezien … maar in feite een uitstekende manager is. Hij weet dat een tornooi pas kan slagen als het team eensgezind strijd voor de eer en de winst. Vurig, vlijmscherp mes tussen de tanden, cojones EXTRA LARGE. Zoals de IJslanders kundig demonstreerden.

Als Martinez het tornooi moet starten zonder het vertrouwen van zijn kleedkamer dan kan hij beter niet eens aan beginnen. Ze gaan zich niet uitsloven voor hem. Maar is hij zijn kleedkamer nu al kwijt?

Toxisch

Wat zou een slimme manager doen in de aanloop naar zo’n beslissing waarvan hij zelf de toxiciteit niet onderschat. Er is maar één manier: Hedging his bets. Om er voor te zorgen dat hij de kleedkamer aan boord houdt (en bijgevolg kans maakt op goeie resultaten en ultiem de rechtvaardiging van zijn anti-Radja-beslissing) moest hij er voor zorgen dat zijn beslissing minstens gedragen is door de partijen die er toe doen: zijn staf (inclusief Thierry Henry), de bond (Bart Verhaeghe probeerde Martinez al uit de wind te zetten) én de spelers. Dat betekent dat hij minstens enkele sleutelspelers al aan zijn kant heeft en dat hij weet dat ook zij Radja Nainggolan er liever niet bij hebben om welke reden dan ook.

Het is wachten op de eerste reacties uit de spelersgroep. Als er onvrede is, komt die altijd naar buiten. Zoiets stop je niet. De journalisten hebben daar goed afgestelde “antennes” voor en die peuteren graag.

Thibaut Courtois zegde vorig jaar nog dit over Nainggolan: “Puur op kwaliteit moet hij altijd geselecteerd worden. Wij, de spelers, weten niet wat de reden is voor zijn niet-selectie. Dat is de keuze van de bondscoach en dat respecteren we. We laten de trainer daarover discussiëren, maar als groep zijn we daar niet mee bezig.” Toen leek dat nog gematigd pro-Radja te klinken maar als je het nu herleest klinkt dat eerder gematigd pro-Martinez. Courtois doet eigenlijk alsof zijn neus bloedt en laat de bondscoach ongemoeid (en dat was ooit anders).

#RadjaMoetMee

Wij bij FC Socrates zijn alvast overtuigd van één ding: Radja moet mee. Radja redt de meubelen. En, Roberto Martinez is binnenkort niet meer dan een meubel van de Belgische voetbalgeschiedenis.