Nieuwe voorzitter AFA moet Argentijns voetbal weer op de rails krijgen.

Tom Dieusaert
FC Socrates
Published in
5 min readApr 4, 2017
There is a new sheriff in town

“Il capo di tutti capi” van de wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino kan gerust zijn: na drie jaar hevige gevechten binnen de Argentijnse organisatie, over de opvolging van peetvader Julio Grondona, is de rust wedergekeerd in deze toch niet onbelangrijke arm van de octopus. Er kan weer business gedaan worden aan de onderkant van Zuid-Amerika: handel in spelers, uitzendrechten, gokinkomsten, business seats en merchandising.

De Argentijnse goodfellas van de Asociacion de Futbol Argentino (AFA) hebben immers weer een nieuwe capo: Daniel “Chiqui” Tapia en hij ging geflankeerd door de nieuw vicepresidenten Daniel Angelici (Boca Juniors) en Hugo Moyano (Independiente) breed lachend op de foto, na een stemronde van 40 stemmen vóór en vier onthoudingen. Je zou zeggen dat Tapia erg populair is in Argentinië. Of dat er de dag ervoor een paar bestuurslui zijn wakker geworden met een paardenkop in bed.

Family matters! (Tapia met de dochter van Moyano).

“Kleintje” Tapia ziet er uit als een camionchauffeur en dat is ook niet helemaal toevallig. Hij is de schoonzoon van een van de sterke mannen bij de nieuwe AFA, Hugo Moyano, voorzitter van Independiente en vooral voorzitter van het machtige peronistische syndicaat van de vrachtwagenchauffeurs, die regelmatig het land hebben stilgelegd of spandiensten hebben verleend aan Argentijnse politici. Hugo Moyano, de Argentijnse Jimmy Hoffa, is een multimiljonair die zich sinds zijn pensioen meer is gaan bezighouden met de club van zijn hart: Independiente de Avellaneda, een van de grote Argentijnse clubs, waar onder meer Frutos en Biglia nog speelden.

Moyano nam het roer over nadat Independiente naar tweede klasse was gedegradeerd in 2013 (door de degradatie van River en Independiente werd Boca Juniors de enige Argentijnse “grote” die nooit uit Eerste klasse verdween). Een extrasportief detail rond de degradatie van “de Rode Duivels” (Independiente) was dat die een gevolg was van de gedurfde beslissing van de toenmalige voorzitter Javier Cantero om de hooligans of barras bravas de toegang tot het stadion te ontzeggen. Zoals bekend, worden de Argentijnse “barras” gebruikt als stoottroepen voor politici en clubvoorzitters tegen de oppositie. In ruil krijgen ze een deel van de ticketverkoop en percentages op de verkoop van spelers. Regelmatig zijn er afrekeningen tussen de facties van de barras voor de opbrengst van dat geld. Daar wilde Cantero dus een einde aan maken en ervoor zorgen dat families met kinderen terug gezellig naar een voetbalmatch konden gaan kijken.

Maar Cantero stond alleen als voorzitter in deze kruisvaart en zonder steun van de AFA, de harde supporterskern en daarna ook de sponsors, verloor Independiente de categorie. Onvergeeflijk. Na de promotie in 2014 was daar Moyano en de hooligans mochten terug het stadion binnen.

De nieuwe AFA-voorzitter is zelf voorzitter van de kleine club Barracas Central maar is toch vooral bekend als de schoonzoon van Moyano en getrouwd met diens dochter Paola. Terwijl schoonpapa links op de foto stond, werd Tapia bij zijn voorstelling vorige week rechts geflankeerd door een ander zwaargewicht binnen het Argentijnse voetbal: Daniel Angelici, voorzitter van Boca Juniors. Angelici is een vertrouwensman van president Maurico Macri, ex-voorzitter van Boca, en een belangrijke schakel in de relatie tussen de AFA en de regering.

Daniel Angelici geniet van een sigaar

Na de dood van Grondona, de maand van de verloren WK-finale in 2014, ontstond er meteen een strijd binnen de AFA over de opvolging en de vetpotten van de TV-rechten. Immers, onder de populistische regering van Cristina Kirchner werden de TV-rechten op het eersteklassevoetbal betaald met een staatsfonds onder het motto “Voetbal voor allen”. Iedereen kon nu de matchen volgen op de openbare televisie, zonder een abonnement op Sky, Fox of ESPN. Daar stond een royale subsidie tegenover van 500 miljoen euro, betaald door de Argentijnse belastingbetaler.

Met het aantreden van Mauricio Macri als president werd deze geldkraan toegedraaid en het contract opgezegd, waardoor de Argentijnse clubs in erg nauwe schoentjes kwamen en ze zelfs de spelers niet meer konden betalen.

Dit jaar startte de competitie een maand later, onder meer door een spelersstaking. Maar nu is de situatie weer geregulariseerd: de regering Macri kwam met een paar honderd miljoen peso over de brug, er is een nieuwe sponsor voor de TV-rechten (Fox-Turner) die 300 miljoen euro per jaar betaalt voor de TV-rechten… en er is een nieuwe voorzitter. Allemaal mooi geregeld door Boca-president Angelici en Boca’s ex-president Macri, die gisteren plechtig het nieuwe trainingscomplex van Boca in Ezeiza kwam openen. Boca staat trouwens aan de kop van het klassement. Ook volledig toevallig. Er wordt in Argentinië al gespeculeerd dat het volgend jaar de beurt is aan Independiente.

De president van Argentinië en president van Boca Juniors verstaan mekaar goed.

Nu de financiële en politieke perikelen achter de rug zijn, kan de AFA zich weer op het sportieve toeleggen en de prioriteit is daar zonder twijfel de kwalificatie voor Rusland 2018. Argentinië bevindt zich na een nederlaag op de Boliviaanse hoogten van La Paz op een ongemakkelijke vijfde plaats binnen de Zuid-Amerikaanse zone, die niet rechtstreeks een ticket oplevert voor Moskou. Messi is nog voor drie wedstrijden geschorst. En de trainer Edgardo Bauza, aangesteld door de interim-president van de AFA, heeft niet het vertrouwen van de huidige AFA-top, die al opzichtig aan het vissen is naar Jorge Sampaoli, nog onder contract bij Sevilla, tot het einde van het seizoen in Spanje.

Sampaoli, een leerling van culttrainer Marcelo Bielsa, werd Zuid-Amerikaans kampioen met Chili in 2015, is de revelatie dit jaar in La Liga en zegt niet weigerachtig te staan tegen een contract als bondstrainer van Argentinië. De vraag is of de blauwwitten zich kunnen kwalificeren zonder Messi. De AFA zet nu alle hens aan dek om via hun lobbyisten in Zürich de straf van 4 speeldagen voor Messi te reduceren tot twee speeldagen.

Alles is natuurlijk mogelijk in het betaalde voetbal, ook strafvermindering bij de FIFA, maar niets is gratis. Messi heeft al verklaard dat zijn beledigingen aan het adres van de lijnrechter in de match tegen Chili (gewonnen door Argentinië), alleen maar “woorden in de wind” waren. De AFA zal toch iets meer dan woorden moeten bovenhalen, om de disciplinaire commissie van de FIFA van het tegenovergestelde te overtuigen.

--

--

Tom Dieusaert
FC Socrates

Reporter. Writer. South America. Twitter @argentomas. Recently published “Rond de Kaap: Isaac le Maire contra de VOC".