Panini-waanzin in Argentinië

Tom Dieusaert
FC Socrates
Published in
5 min readOct 5, 2022

De vakbond van de krantenverkopers die met de minister van Handel aan tafel gaan zitten, fastfoodwinkels die gratis prentjes bij hamburgers steken en volwassen mannen die in de rij gaan staan voor een paar pakketjes met plakkers: Argentinië is in de ban van de voetbalprentjes en door het gebrek aan voorraad rijzen de prijzen op de zwarte markt de pan uit.

Stickers bij de frieten van Dr. Aardappel.

Dat de Argentijnen voetbalgek zijn is geen nieuw gegeven, getuige daarvan het feit dat er duizenden supporters van de blanquiceleste tickets hebben gekocht om hun team te gaan aanmoedigen in de woestijn. Ondanks de economische crisis waarin het land zich bevindt, hebben velen blijkbaar onder de matras toch een paar duizenden dollars gevonden om naar de dictatoriale golfstaat te reizen. De Argentijnen staan volgens de FIFA op de 8e plaats in de ranking van degenen die 2,5 miljoen inkomtickets aangeschaft hebben, om hun team te gaan aanmoedigen in één van de Qatarese bloedstadions. De Argentijnse belastingen zouden al onraad hebben geroken en achter een 150 kleine belastingplichtigen aangaan die zich onvermogend hebben verklaard (maar wel naar de andere kant van de wereld kunnen vliegen om daar drie weken in een hotel te logeren).

Maar dit nieuwtje vervalt in het niets bij het oproer dat ontstaan is over het gebrek aan prentjes voor het WK 2022 album van Panini. Zijn er te weinig prentjes binnen gekomen bij de Argentijnse douane? Of is de vraag plots zo groot omdat “la Scaloneta” — zoals de nationale ploeg onder leiding van Lionel Scaloni heet — in zo’n goede doen is dat iedereen aanvoelt dat de Mundial van 2022 wel eens voor Argentinië zou kunnen zijn? Daar speelt ook mee dat het waarschijnlijk de laatste wereldbeker wordt van die andere Lionel.

Het Syndicaat dreigt met acties

De eerste die de kat de bel aanbond was het syndicaat van de Kioskos, de kleine kranten- en kruidenierswinkeltjes die al sinds mensenheugenis de Panini-prentjes verdelen. “De figuritas (prentjes) raken niet tot aan de Kioskos en we willen weten waarom,” stelde Nestor Palacios, de vicepresident van het Kiosko-syndicaat UKRA half september in een communiqué. Volgens Palacios is er een zwarte markt “waar de zakjes met prentjes tot 750 peso (5 euro) verkocht werden, terwijl de officiële prijs 150 peso (1 euro) is.”

Topoverleg bij het Ministerie van Handel over de Panini-plakboeken op 20 september jl.

De ‘kiosqueros’ dreigden ermee de fabriek van Panini te blokkeren en eisten een dringende vergadering met Matias Tomboli, de minister van Handel. Deze ging op 20 september met de winkeliers aan tafel zitten en beloofde als tussenpersoon op te treden tussen de boze UKRA en Panini, een onderhandeling die in Argentinië vereeuwigd werd in allerlei memes, alsof de Handelsminister niets dringender te doen heeft dan speelplaatsplakboeken te reguleren.

Maar ondanks de démarche van de UKRA blijft er een schaarste van prentjes op de markt en worden ze gretig aangeboden en verkocht. Bepaalde fastfoodketens als Señor Papa (Mijnheer Aardappel) doen aan een Promo Mundial, waar je bij de aankoop van een familie-combo een gratis pakketje meekrijgt. Officieel wordt daarmee geen inbreuk gedaan op het monopolie van de Kioskos, want ze worden immers niet verkocht.

Chinese supermarkten

Ook in de Chinese supermarkten wordt er reclame gemaakt voor de ‘figuritas’. Een krijtbord met de tekst ‘Hay figuritas de Mundial’ op de stoep zorgt voor een ware bestorming van een Chinese supermarkt in Tigre, provincie van Buenos Aires. Een van de gelukkige kopers is Gustavo.

“Ik verzamel ze al jaren, dikwijls heb ik een vol album ingeruild tegen een voetbal in een of andere promo-actie”, vertelt de 55-jarige verzamelaar. “Vandaag heb ik zeven pakketjes gekocht, want ze zijn duur, 450 peso per zakjes, dat is drie maal zoveel dan de officiële prijs. Maar ik ben er gerust in dat ik het album zal vol krijgen,” zegt Gustavo, wiens kinderen zelf geen verzamelaars zijn, maar hem wel helpen met het wisselen van de dubbele klevers. Terwijl we buiten de supermarkt praten, komen een tweetal jongens van zo’n 10 jaar triomfantelijk buiten met een paar zakjes met stickers. “Het waren de allerlaatsten,” zegt de Chinese eigenares van de supermarkt. Ze zijn deze namiddag binnengekomen en buitengevlogen.” Over waar ze de prentjes koopt, blijft ze op de vlakte. “Van landgenoten,” zegt ze. “Ik koop ze aan 400 peso en verkoop ze door aan 450 peso.”

De echte reden van het tekort en de zwarte verkoop van de Panini-prentjes zal wel nooit echt helemaal opgehelderd geraken. Feit is dat er goed geld verdiend wordt aan de figuritas en dat zowel 55-jarigen als 10-jarigen nog even enthousiast de pakketjes openscheuren om te kijken welke speler erin zit. Een speler die naar verluidt door een soort bijgeloof verscheurd wordt, is Kylian Mbappé. De reden daarvan: hij zou zich laatdunkend hebben uitgelaten over de Zuid-Amerikaanse voetballers en erger nog, bij PSG ‘te weinig passen aan Messi geven’.

Die van ‘la Selección’, de Argentijnse selectie, zijn uiteraard het meest in trek en de sticker van Messi is de meest gewilde. De prijs voor zijn ‘figurita’ wisselt op de zwarte markt voor 4.500 peso of 30 euro van eigenaar. Dus als u in België wat extra inkomsten kan gebruiken, weet u wat er u te doen staat: Panini-zakjes kopen, op zoek gaan naar the GOAT en deze opsturen naar Argentinië.

Deze plakker gaat tot 4500 peso i.p.v. 30 peso (150 maal zijn nominale waarde).

--

--

Tom Dieusaert
FC Socrates

Reporter. Writer. South America. Twitter @argentomas. Recently published “Rond de Kaap: Isaac le Maire contra de VOC".