Επιστροφή στους Αντιπροσώπους: Ενημέρωση κοινότητας

Alcaeus Mitropoulos
Fetch.ai
Published in
4 min readFeb 14, 2023

Από την ίδρυση του Fetch.ai, οι πράκτορες και τα συστήματα πολλαπλών πρακτόρων ήταν ένας από τους κύριους τομείς εστίασής μας. Πάντα πιστεύαμε στις δυνατότητες των πρακτόρων ως την επόμενη γενιά υπολογιστικών παραδειγμάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η τεχνολογία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στις καθημερινές μας δραστηριότητες, μας υπόσχεται μεγάλη άνεση, αλλά και δημιουργώντας μια υπερπληθώρα πληροφοριών σε σημείο που οι ζωές μας νιώθουμε περισσότερο, και όχι λιγότερο, χαοτικές.

Στις 21 Αυγούστου 2019, κάναμε την αρχική δέσμευση για το αποθετήριο Πλαισίου Αυτόνομων Οικονομικών Φορέων (AEA), ξεκινώντας μια αδυσώπητη περίοδο ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρουσιάσαμε το βασικό πλαίσιο AEA και το σύστημα συσκευασίας του (δεξιότητες, πρωτόκολλα, συνδέσεις). Δημοσιεύσαμε επίσης πολλά μεμονωμένα πακέτα και πρόσθετα καθολικού, επιτρέποντας στους πράκτορες να αλληλεπιδρούν με υποκείμενα στρώματα blockchain. Εργαστήκαμε στο αρχικό Open Economic Framework και στο αδελφό του απλό OEF (sOEF), δίνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης και ανακάλυψης για πράκτορες και τις υπηρεσίες τους. Παρουσιάσαμε το Δίκτυο Επικοινωνίας με Πράκτορες (ACN) ως μια προσαρμοσμένη υποδομή peer-to-peer που επιτρέπει στους πράκτορες να επικοινωνούν ένας προς έναν, χωρίς μεσάζοντες,και κυκλοφόρησε το Μητρώο AEA ως αποθήκη πρακτόρων και των στοιχείων τους για να ενθαρρύνει την κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από σχεδόν 2 χρόνια, επιβραδύναμε τον ρυθμό ανάπτυξης για να αφήσουμε τη σκόνη να καθίσει, αλλά και να στρέψουμε την προσοχή μας στο πρόβλημα της εφαρμογής. Για εμάς, αυτή ήταν μια περίοδος αβεβαιότητας. χρειαζόμασταν ακόμη να επαληθεύσουμε τη δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας που αγαπήσαμε. Όσο ωραία κι αν πιστεύαμε ότι μπορεί να ήταν η τεχνολογία μας, αν δεν υπήρχε ζήτηση για χρήση της για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, η ανάπτυξη δεν θα ήταν βιώσιμη. Θέλαμε να διερευνήσουμε πώς οι χρήσιμες βιομηχανίες θα έβρισκαν λύσεις βασισμένες σε πράκτορες, όχι μόνο ως βιώσιμη εναλλακτική λύση, αλλά ως προτιμώμενος τρόπος επίλυσης των τρεχόντων προβλημάτων τους. Ένα σχετικό ζήτημα, αν και απαιτούσε εξίσου μεγάλη προσπάθεια, ήταν να αντιμετωπιστεί ένα σύνολο βιώσιμων κατευθύνσεων εφαρμογής και να έπρεπε να επιλέξουμε μία για να ακολουθήσουμε δεδομένους περιορισμένους πόρους.

Ως μέρος αυτής της στρατηγικής εξερεύνησης, εξετάσαμε επίσης τις διαδρομές για τη δημιουργία εσόδων για κάθε παίκτη που εμπλέκεται σε ένα οικοσύστημα που βασίζεται σε πράκτορες, συμπεριλαμβανομένου μας, οι προγραμματιστές που συμβάλλουν στο οικοσύστημα και οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν και εφαρμόζουν την τεχνολογία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε βρει όλες τις απαντήσεις, αλλά αρκετά αυτό μας σηματοδότησε τη βιωσιμότητα των συστημάτων που βασίζονται σε πράκτορες ως τεχνολογία με τεράστιες δυνατότητες αλλά και εφαρμόσιμη πορεία προς την υλοποίηση.

Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που επιβραδύναμε την ανάπτυξη, καταλήξαμε στην απόφαση να δεσμευτούμε ξανά στην προσέγγιση του πράκτορα!

Μετά από μια γρήγορη εξέταση, ήταν σαφές ότι χρειαζόταν γενική καθαριότητα του σπιτιού για να απαλλαγούμε από dev. clutter συσσωρεύτηκε ως υποπροϊόν της υπερβολικά επιταχυνόμενης ανάπτυξής μας νωρίτερα, αλλά και της επακόλουθης περιόδου μετατόπισης της εστίασης. Επομένως, αφιερώσαμε το μεγαλύτερο μέρος του τέταρτου τριμήνου του 2022 στον καθαρισμό του αποθετηρίου πλαισίου AEA και στη βελτίωση της εμπειρίας ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Εναλλαγή από `pipenv` προς την `poetry` για τη διαχείριση εξαρτήσεων στο έργο πλαίσιο AEA.`poetry` είναι ένα σύγχρονο εργαλείο με εύκολη εμπειρία προγραμματιστή και μοναδικές δυνατότητες διαχείρισης εξαρτήσεων (όπως π.χ dependency groups) για το οποίο προσθέσαμε υποστήριξη στο έργο.
  • Έλεγξε όλες τις εξαρτήσεις, αφαίρεσε τις ανεπιθύμητες και δημιούργησε κατηγορίες ανά περίπτωση χρήσης (π.χ. αλλαγές εγγράφων, δοκιμές, ανάπτυξη πακέτων κ.λπ.) για ελαφρύτερες εγκαταστάσεις.
  • Ενημερώθηκαν οι εξαρτήσεις στις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους (όπου είναι εφικτό) και εξασφάλισε συνοχή.
  • Ενημερώθηκε πλήρως και προστέθηκαν οι τεκμηριώσεις του αποθετηρίου που λείπουν ( readme, contributing guide, development guide, code of conduct, και ούτω καθεξής).
  • Ενημερώθηκε το makefile με ευκολότερη δομή, κατηγορίες εντολών, προστιθέμενες εντολές που λείπουν και εκκαθάριση παλιών εντολών.
  • Επαναλάβετε πλήρως τη διαδικασία CI/CD και τις ροές εργασίας για να την επιταχύνετε και να την κάνετε αρθρωτή. Η διαδικασία CI/CD επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον γρήγορο κύκλο ανάπτυξής μας, έχοντας μετατραπεί σε ένα μπερδεμένο χάος που επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης (πριν από την ενημέρωση, θα χρειάζονταν περίπου 3,5 ώρες ακόμη και για μικρές αλλαγές τεκμηρίωσης!) Υπάρχουν ακόμη πτυχές που θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά, αλλά είμαστε σε καλύτερη θέση από πριν.

Κατά τη διάρκεια έτος προβληματισμού, αφιερώσαμε επίσης λίγο χρόνο για να συλλέξουμε, να συγκεντρώσουμε και να σκεφτούμε τα σχόλια που λάβαμε για τις τεχνολογίες που βασίζονται σε πράκτορες όλα αυτά τα χρόνια,από τις εσωτερικές μας ομάδες, τους συνεργάτες του κλάδου και την ευρύτερη κοινότητα ανάπτυξης. Ίσως το υπ’ αριθμόν ένα επαναλαμβανόμενο σχόλιο, με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα, αφορούσε τη δύσκολη καμπύλη επιβίβασης και την απότομη καμπύλη εκμάθησης της τεχνολογίας, ειδικά για νεοφερμένους και μη ειδικούς.

Για εμάς, το 2023 διαμορφώνεται “το έτος των πρακτόρων” καθώς διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των προσφορών μας που βασίζονται σε αντιπροσώπους. Σε απάντηση στα σχόλια, μία από τις βασικές κατευθύνσεις εστίασης θα είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και της χρηστικότητας των εργαλείων μας. το απώτερο αντικειμενικό ον εύκολη υιοθεσία τεχνολογίας πρακτόρων από προγραμματιστές και επιχειρήσεις.Αυτό περιλαμβάνει καλύτερο εκπαιδευτικό υλικό και υλικό αναφοράς και βελτίωση της εμπειρίας προγραμματιστή.

Μπορείτε να περιμένετε να δείτε πολλές ανακοινώσεις για υπάρχοντα προϊόντα, αλλά και νέα χαρακτηριστικά, προϊόντα και πρωτοβουλίες που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Φροντίστε να ακολουθείτε τα κανάλια μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε!

Twitter — https://twitter.com/Fetch_ai

Telegram — https://t.me/fetch_ai

Discord — https://discord.gg/WcgB7X2Kp9

LinkedIn — https://www.linkedin.com/company/27233415

Αρχικά δημοσιεύτηκε στις https://medium.com στις 14 Φεβρουαρίου 2023.

--

--

Alcaeus Mitropoulos
Fetch.ai
Writer for

A strong believer in the power of positive thinking in the workplace.