πράκτορας Ανατομία

Alcaeus Mitropoulos
Fetch.ai
Published in
3 min readFeb 9, 2023

Η IBM ορίζει τους αυτόνομους πράκτορες ως εξής:

“Οι ευφυείς πράκτορες είναι οντότητες λογισμικού που εκτελούν ένα σύνολο λειτουργιών για λογαριασμό ενός χρήστη ή άλλου προγράμματος με κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας ή αυτονομίας, και με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιήστε κάποια γνώση ή αναπαράσταση των στόχων ή των επιθυμιών του χρήστη.”

Βασιζόμενοι σε αυτό, οι αυτόνομοι οικονομικοί παράγοντες της Fetch.ai ενεργούν πάντα με υψηλούς βαθμούς αυτονομίας και με στόχο τη δημιουργία οικονομικής αξίας για τον ιδιοκτήτη τους. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα δομικά στοιχεία των AEA της Fetch.ai με έμφαση στην ικανότητά τους να εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές και βιομηχανικές ανάγκες των ιδιοκτητών τους.

Τι κάνει μοναδικούς τους Αυτόνομους Οικονομικούς Αντιπροσώπους της Fetch.ai;

Δομικά, οι παράγοντες αποτελούνται από τρία βασικά συστατικά:

  • Runtime — για να παραδώσει αξία ένας πράκτορας, το Runtime ανακτά πακέτα από ένα σύνολο πόρων. Μόλις αποκτηθούν αυτά τα πακέτα, το Runtime θα εκτελέσει τον κώδικά τους είτε ως προγραμματισμένες εργασίες και συμβάντα είτε ως μηνύματα.
  • Ένα σύνολο πόρων που αποτελείται από δεξιότητες, πρωτόκολλα, συνδέσεις και συμβόλαια που χρησιμοποιεί ο πράκτορας σε μορφή κώδικα.Σε αυτό το πλαίσιο, οι πόροι λειτουργούν ως μητρώο για κώδικα μέσω του οποίου εισάγεται η αρθρωτή και η επαναχρησιμοποίηση.
  • Το τελευταίο δομικό δομικό στοιχείο είναι το πορτοφόλι. Είναι μια μάλλον απλή δομή δεδομένων που περιέχει τα ιδιωτικά κλειδιά του αυτόνομου πράκτορα,επιτρέποντάς του να προσαρτά ψηφιακές υπογραφές σε συναλλαγές που διανέμονται σε αποκεντρωμένα λογιστικά βιβλία.

Με απλά λόγια, οι πράκτορες εκτελούν προληπτικά μια δεδομένη επιχειρηματική λογική και αντιδρούν στις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Αντιπροσωπεύουν αρθρωτές, συνθέσιμες αφαιρέσεις κώδικα που μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν υπάρχοντα πακέτα για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Επιπλέον, το πλαίσιο AEA που αναπτύχθηκε από το Fetch.ai, είναι a software framework, έχει επηρεάσει σημαντικά τη δομή του πράκτορα. Οι πράκτορες μπορούν να συνεισφέρουν στη συνδεσιμότητα των προηγουμένως καταχωρισμένων δεδομένων όταν υλοποιούνται μέσω αυτών. Επιπλέον, δεδομένα με σύντομο κύκλο ζωής που διαφορετικά δεν θα πρόσθεταν αξία θα αξιοποιήσουν τώρα την ταχεία λήψη αποφάσεων με τρόπο διατήρησης του απορρήτου και της ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, χάρη στην ελάχιστα υποθετική δομή των πρακτόρων,Έχουν την ευελιξία να προγραμματίζονται τόσο με απλή (αν-τότε-άλλο) όσο και με σύνθετη (αλγόριθμος βαθιάς μάθησης). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ως εργαλείο για τη μαζική αύξηση της αυτοματοποίησης πολύπλοκων διαδικασιών».

Επομένως, οι πράκτορες αντιπροσωπεύουν πραγματικά μια μοναδική εφεύρεση, προσφέροντας όχι μόνο αυτοματοποίηση αλλά γνήσια αυτονομία σε αυτούς που τις δημιουργούν και τις αναπτύσσουν.

Εφαρμογές AEA

Οι τομείς εφαρμογής για συστήματα που βασίζονται σε πράκτορες ποικίλλουν από την αυτοματοποίηση απλών εργασιών όπως η παρακολούθηση της θερμοκρασίας έως τα έργα που περιλαμβάνουν συντονισμό και διαπραγμάτευση πολλών μερών. Οι εργασίες της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η προμήθεια, η προμήθεια, η φυσική διανομή και ο χειρισμός υλικού, καθώς και η παρακολούθηση και ο εντοπισμός μπορούν να βελτιστοποιηθούν ουσιαστικά χάρη στην ικανότητα των πρακτόρων να αναζητούν, να ανακαλύπτουν και να διαπραγματεύονται.Επιπλέον, οι AEA του Fetch.ai τα επιτυγχάνουν όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσουν την ιδιοκτησία ή το απόρρητο των δεδομένων.

Μερικοί από τους άλλους πιθανούς τομείς εφαρμογής των AEA είναι:

  • Αυτόνομη διαχείριση κινδύνων και διαθεσίμων
  • Αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση του εμπορίου
  • Εκπλήρωση παραγγελιών, συγχρονισμός και παρακολούθηση
  • Δυναμική εκχώρηση τιμής
  • Αναζήτηση και ανακάλυψη μέσω σύνδεσης με υπάρχοντα συστήματα web 2.0
  • Επικοινωνία από μηχανή με μηχανή

συμπέρασμα

Ο αυτόνομος μετριασμός του κινδύνου, η διαπραγμάτευση ή η συνεχής ωφέλεια από ασύγχρονες και κερδοφόρες ευκαιρίες — είναι μόνο μερικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο ένας αυτόνομος οικονομικός παράγοντας μπορεί να προσφέρει αξία. Τα AEA του Fetch.ai είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα του Διαδικτύου σε συνδυασμό με την τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής και ενισχύονται από τη μηχανική μάθηση και τη βαθιά μάθηση.Ενώ οι δυνατότητές τους σε διάφορους τομείς εφαρμογών εξακολουθούν να διερευνώνται, τα συστήματα που βασίζονται σε πράκτορες αντιπροσωπεύουν πραγματικά μια τεράστια ευκαιρία τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους ανθρώπους που τολμούν να πρωτοπορήσουν.

Αρχικά δημοσιεύτηκε στις https://medium.com στις 9 Φεβρουαρίου 2023.

--

--

Alcaeus Mitropoulos
Fetch.ai
Writer for

A strong believer in the power of positive thinking in the workplace.