Alcaeus Mitropoulos
Fetch.ai
Published in
5 min readDec 23, 2022

--

Τι είναι ένα πορτοφόλι Web3;

Η ιδέα του Web3 περιλαμβάνει το όραμα μιας επόμενης γενιάς, αποκεντρωμένου Διαδικτύου που δίνει τεράστια έμφαση στην ασφάλεια, την αυτονομία και την ιδιωτικότητα. Είναι αυτό προς το οποίο εργάζεται ολόκληρο το οικοσύστημα blockchain και κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένου του Fetch.ai, από την έναρξή του.Και επειδή το πορτοφόλι είναι το εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με αυτόν τον αποκεντρωμένο κόσμο του Web3, αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε σε ένα εξερευνητικό ταξίδι των διαφορετικών τύπων πορτοφολιών που υπάρχουν στον χώρο κρυπτογράφησης.

Θα αξιολογήσουμε τα χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά τους, με στόχο να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο πορτοφόλι για τις ανάγκες σας. Στην πραγματικότητα, δεδομένου του τεράστιου αριθμού απατών και απατών που λαμβάνουν χώρα στον χώρο σε καθημερινή βάση, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εσάς να γνωρίζετε πόσο ασφαλή και προστατευμένα θα είναι τα χρήματά σας όταν χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι πορτοφολιών. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να δείξουμε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του Fetch Wallet.

Πορτοφόλια κρυπτογράφησης έναντι Web3

Ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης είναι γενικά μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν κρυπτονομίσματα, ενώ ένα πορτοφόλι Web3 μπορεί να έχει προσθέσει υποστήριξη για άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, όπως NFT, εικονική γη ή ανταμοιβές GameFi. Ένα πορτοφόλι Web3 σας δίνει συνήθως τη δυνατότητα να αλληλεπιδράτε με αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) και είναι ουσιαστικά η πύλη σας στον κόσμο του Web3. Ωστόσο, τόσο τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης όσο και τα πορτοφόλια Web3 μπορούν να μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά όσον αφορά την ασφάλεια, τη φύλαξη και τη συγκέντρωση και μπορούν να χωριστούν σε:

  • Κεντρικά έναντι αποκεντρωμένων πορτοφολιών
  • Πορτοφόλια θεματοφυλακής έναντι μη φυλάκων
  • Ζεστά έναντι κρύα πορτοφόλια

Κεντρικά έναντι Αποκεντρωμένων Πορτοφολιών

Ένα κεντρικό πορτοφόλι είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται από ένα κεντρικό ανταλλακτήριο. Είναι εύκολο στη ρύθμιση και τη χρήση, διαθέτει καθαρή διεπαφή και τεχνική υποστήριξη. Το μειονέκτημα είναι ότι οι λογαριασμοί και τα κεφάλαια των χρηστών αποθηκεύονται και διαχειρίζονται από μια κεντρική οντότητα η οποία κατ’ επέκταση αντιπροσωπεύει ένα μόνο σημείο αποτυχίας και είναι ευάλωτο σε επιθέσεις. Οι κεντρικές ανταλλαγές, μέρος του λεγόμενου τομέα CeFi (Centralized Finance σε αντίθεση με το DeFi, Decentralized Finance) της κρυπτογραφικής οικονομίας, αντιπροσωπεύουν έναν κρίσιμο συστημικό κίνδυνο για τον κλάδο, όπως έχουμε δει επανειλημμένα όλο το 2022, τον τελευταίο καιρό στην καταστροφή του FTX. Ωστόσο, είναι απαραίτητα για την είσοδο νέων χρηστών στο χώρο και, γενικά, για τη μαζική υιοθέτηση κρυπτογράφησης.

Αντίθετα, τα αποκεντρωμένα πορτοφόλια αποθηκεύουν και διαχειρίζονται κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία με αποκεντρωμένο τρόπο και έτσι παρέχουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, ιδιωτικότητας και αυτονομίας. ο Fetch Wallet,φυσικά ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Πορτοφόλια θεματοφυλακής έναντι μη θεματοφυλακής

Ένας αρχάριος χρήστης σίγουρα θα μπερδευτεί όταν ακούσει τον όρο “επιμέλεια” στο πλαίσιο των πορτοφολιών, αλλά είναι μια σημαντική έννοια στον χώρο της κρυπτογράφησης. Στην ουσία, αναφέρεται στο ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και αποθήκευση των ιδιωτικών κλειδιών των χρηστών και κατ’ επέκταση των κεφαλαίων και των περιουσιακών στοιχείων τους.

Τα κεντρικά πορτοφόλια είναι συνήθως πορτοφόλια φύλαξηςi.e. μια κεντρική οντότητα τρίτου μέρους που παρέχει την υπηρεσία ελέγχει επίσης τα ιδιωτικά κλειδιά των χρηστών. Τέτοια πορτοφόλια είναι η προτιμώμενη επιλογή για άπειρους χρήστες κρυπτογράφησης που συχνά αισθάνονται συγκλονισμένοι από την «αποθαρρυντική» δουλειά της διαχείρισης ιδιωτικών κλειδιών. Όταν χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι φύλαξης, δεν απαιτείται να φυλάσσουν, να αποθηκεύουν ή ακόμη και να φροντίζουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά. Αλλά, όποιος ελέγχει τα ιδιωτικά κλειδιά, ελέγχει τι είναι αποθηκευμένο στο πορτοφόλι και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα χρήματά σας δεν είναι πραγματικά δικά σας εάν δεν έχετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά.

Πορτοφόλια χωρίς φύλαξη αποτελούν μια ασφαλέστερη επιλογή αφού οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ιδιωτικών κλειδιών τους. Οι αρχάριοι χρήστες κρυπτογράφησης μπορεί να βρουν τα πορτοφόλια που δεν έχουν φύλαξη, αλλά σε αντάλλαγμα τα περιουσιακά τους στοιχεία θα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Πράγματι, αν χάσετε τη φράση σποράς σας, τα χρήματά σας θα έχουν ουσιαστικά χαθεί, αλλά από τη θετική πλευρά, θα έχετε μόνο τον εαυτό σας να κατηγορείτε.

Φυσικά, το Fetch Wallet είναι επίσης μη φύλαξη: τα ιδιωτικά κλειδιά και τα μνημονικά σας κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται τοπικά στη συσκευή σας. Με αυτόν τον τρόπο, ούτε το Fetch.ai ούτε οι ιστότοποι και οι dApps με τις οποίες αλληλεπιδράτε δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ζεστά πορτοφόλια εναντίον κρύων

Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει, οι κατηγορίες “ζεστό” και “κρύο” δεν αναφέρονται στη φυσική θερμοκρασία του πορτοφολιού, αλλά αντιθέτως μεταφράζονται στο εάν το πορτοφόλι είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο ή όχι. Ως κανονας,ζεστά πορτοφόλια είναι πορτοφόλια λογισμικού που ζουν στο Διαδίκτυο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν είναι online. Μπορεί να έχουν τη μορφή επιτραπέζιου υπολογιστή ή εφαρμογής για κινητά ή επέκτασης προγράμματος περιήγησης. Τα ζεστά πορτοφόλια μπορεί να είναι θεματοφύλακα ή μη, γι’ αυτό φροντίστε να το λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα πορτοφόλι.

τότε Fetch Wallet υπάρχει επί του παρόντος ως επέκταση προγράμματος περιήγησης Chrome και Brave, αν και μια εφαρμογή για κινητά είναι επίσης στα σκαριά.

Από την άλλη πλευρά, τα κρύα πορτοφόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός σύνδεσης και θεωρούνται μία από τις πιο ασφαλείς λύσεις για την αυτοφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης. Οι πιο δημοφιλείς λύσεις κρύου πορτοφολιού είναι τα πορτοφόλια υλικού — συσκευές τύπου κλειδιού USB που έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά του κατόχου τους.

Ευτυχώς, ορισμένα πορτοφόλια λογισμικού, τα Fetch Wallet περιλαμβάνονται, επιτρέπουν την ενσωμάτωση με ένα πορτοφόλι υλικού που στοχεύει στην παροχή υψηλότερων επιπέδων ασφάλειας.

Τι είναι τα έξυπνα πορτοφόλια;

Τα έξυπνα πορτοφόλια είναι μια νέα γενιά πορτοφολιών κρυπτογράφησης που προσπαθούν να συνδυάσουν τη φιλικότητα προς τον χρήστη των ζεστών πορτοφολιών με την ασφάλεια των κρύων πορτοφολιών. Συχνά αντικαθιστούν την παραδοσιακή διαδικασία αναγνώρισης πορτοφολιού κρυπτογράφησης που αποτελείται από μια βασική φράση με έναν απλώς συνδυασμό μιας διεύθυνσης email και ενός κωδικού πρόσβασης. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα πορτοφόλια κρυπτογράφησης και Web3, όπου η απώλεια φράσης αρχικής φράσης σημαίνει αυτόματα απώλεια των χρημάτων σας, οι λογαριασμοί έξυπνων πορτοφολιών μπορούν να αποκατασταθούν. Προσφέρουν επίσης μια διαδικασία κοινωνικής αποκατάστασης που συνεπάγεται τη χρήση πολλών κλειδιών που κρατούν διαφορετικά άτομα.

Η έρευνα και η καινοτομία στο τμήμα crypto wallet συνεχίζονται. Τέτοιες νέες δυνατότητες και επιλογές όπως αυτές που εισάγονται από τα έξυπνα πορτοφόλια είναι απαραίτητες εάν θέλουμε να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Web2 και We3 και να κάνουμε τους χρήστες όσο το δυνατόν πιο άνετους με το crypto.

Ποιο είναι το όραμα της Fetch για ένα πορτοφόλι Web3;

Εμείς στο Fetch πιστεύουμε ότι το πορτοφόλι Web3 θα είναι αυτό που ήταν τα προγράμματα περιήγησης για το Web2. Θέλουμε οι χρήστες να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν μέσω του πορτοφολιού Fetch τους και εργαζόμαστε για να το κάνουμε πραγματικότητα.

Προς το παρόν, το πορτοφόλι Fetch σάς δίνει τη δυνατότητα:

  • Υποστηρίξτε το δίκτυο Fetch.ai, καθώς και άλλα blockchain που βασίζονται στο Cosmos, όπως το Osmosis και το Juno.
  • Αποστολή και λήψη κεφαλαίων.
  • Μεταφέρετε διακριτικά χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο IBC.
  • Ποντάρετε τα χρήματά σας για να λάβετε ανταμοιβές.
  • Διαχειριστείτε το βιβλίο διευθύνσεών σας.
  • Αποστολή και λήψη κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από άκρο σε άκρο σε οποιαδήποτε διεύθυνση FET.
  • Επιλέξτε, περιορίστε και αποκλείστε τις επαφές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ελέγξτε εάν έχετε εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη έκδοση here και φροντίστε να μας αφήσετε σχόλια. Περισσότερες ενημερώσεις έρχονται σύντομα!

Αρχικά δημοσιεύτηκε στις https://medium.com στις 23 Δεκεμβρίου 2022.

--

--

Alcaeus Mitropoulos
Fetch.ai
Writer for

A strong believer in the power of positive thinking in the workplace.