AIoT’ye Doğru: Bosch Makine Öğrenimi Denemeleri Fetch.ai’da Yayına Geçiyor

Metecan Kalayci
Fetch.ai
Published in
3 min readAug 22, 2021

Bosch, üretim makinelerinin olası arızalarını belirlemek için Fetch.ai’in Kolektif Öğrenme test ağındaki makine öğrenimi algoritmalarını ve paylaşılan veri kümelerini kullanacak

Cambridge — Fetch.ai (https://fetch.ai/), akıllı altyapı için açık erişimli merkezi olmayan bir makine öğrenimi ağı inşa eden Cambridge merkezli bir yapay zeka laboratuvarı, bugün Bosch Research’teki “Nesnelerin Ekonomisi”(EoT) stratejik ileri mühendislik projesi ekibinin, Fetch.ai Kolektif Öğrenme ağında makine öğrenimi denemeleri başlatacağını duyurdu. Sistem, veri gizliliğini korurken Bosch’un makinelerindeki olası arızaları tahmin etmeye çalışacak.

Bosch Araştırma’nın ana odak noktası, yenilikçi teknolojilerin araştırılması ve uygulanmasıdır. Bosch Research ilk olarak 2019 yılında Fetch.ai ile işbirliğine girdi ve 2021'in başlarında Fetch test ağında bir düğüm dağıttı. Bosch’un üretim operasyonları için Kolektif Öğrenme kavram kanıtının piyasaya sürülmesi, tahmine dayalı bakım için geçerli olduğu gibi Kolektif Öğrenmenin fizibilitesini ve etkinliğini değerlendirecek bu ortaklığın bir uzantısıdır.

Tahmine dayalı bakım, makinelerin olası arızalarını gerçekleşmeden önce tanımlayan bir süreçtir. Bakım maliyetleri, tek bir makinenin arızalanarak bir montaj hattında önemli bir arıza süresi olduğu için bu durum üreticiler için önemli bir zorluk haline gelmiştir. Bakım sürecindeki arızalar üretici için son derece maliyetlidir ve tüm tedarik zincirinde gereksiz gecikmeler ekleyerek genel gider maliyetlerini ve sağlama süresini artırır.

Fetch.ai CTO’su Jonathan Ward, “Ekipman arızalarını belirlemek için makine öğrenimini kullanmak, bu olaylar çok seyrek gerçekleştiği için çözülmesi zor bir sorundur,” dedi. Kolektif öğrenme sistemi, Bosch’un ekipmanlarını kullanan farklı üreticilerin ham verileri paylaşmadan birbirleriyle bilgi paylaşmalarını sağlar, böylece arızaları tespit etme yeteneklerini büyük ölçüde geliştirir ve böylece operasyonlarının verimliliğini artırır.”

Bosch.ai birden fazla paydaşın bir makine öğrenimi modeli eğitmesine yardımcı olarak ve her tarafın ağ katılımcılarından biri tarafından önerilen bir modelin yerel veri kümesindeki performansı artırıp artırmadığı konusunda oy kullanmasına izin vererek ekipman arızalarını hafifletmek için Fetch.ai’in Kolektif Öğrenme testnet’ini kullanacak. Bu test sineğinin amacı, Bosch’un herkese açık bir veri kümesi kullanarak üretimle ilgili makine öğrenimi algoritmalarını anlamasına ve benimsemesine yardımcı olmaktır.

Veri güvenliği ve gizliliğinden ödün vermeden verilerden ortaklaşa içgörü elde etmek için DLT’ye dayalı kolektif öğrenme tekniklerini kullanmanın merkezi olmayan doğası, türünün ilk örneğidir. Bu kullanım örneği, Bosch’un lider bir AIoT şirketi olma konusundaki stratejik yönüne uygundur. Kısacası: bağlantılı şeyleri insanların yararına daha akıllı hale getirmek.

EoT projesinde dijital sosyo-ekonomi, kriptoloji ve yapay zeka alanında lider araştırmacı olan Dr. Alexander Poddey, “Ham verileri ve hatta öğrenilen modeli gizli tutarken, birkaç katılımcı arasında güvenli ve güvenilir hesaplama, dağıtılmış verilerin gerçek değerini ortaya çıkarmak için anahtardır,” dedi.“Bizim görüşümüze göre, kolektif öğrenme, dijital sosyo-ekonomiyi verimliliğe yönlendirmek için önemli bir olanaktır.”

Fetch.ai Hakkında

Cambridge merkezli bir yapay zeka laboratuvarı olan Fetch.ai, otonom yazılım ajanlarının bireyler, makineler, işletmeler ve kuruluşlar adına yararlı ekonomik çalışmalar yapmaya başlaması için gereken altyapıyı oluşturuyor. Fetch.ai’in ağı, açık kaynaklı teknolojiye dayanır ve kullanıcıların modern ekonomide karmaşık koordinasyon görevlerini yerine getirmek için dünya ölçeğinde güvenli bir veri kümesinde yapay zekanın gücüne erişmesini sağlar. Daha fazla bilgi için lütfen https://www.fetch.ai ziyaret edin.

Bosch ve Bosch Research Hakkında

Bosch Grubu, önde gelen bir teknoloji ve hizmet tedarikçisidir ve Robert Bosch GmbH’nin yanı sıra 60 ülkedeki yaklaşık 440 yan kuruluş ve bölgesel şirketinden oluşmaktadır. Faaliyetleri dört iş sektörüne ayrılmıştır: Mobilite Çözümleri, Endüstriyel Teknoloji, Tüketim Malları ve Enerji ve Bina Teknolojisi.

Küresel bir ağda faaliyet gösteren Bosch Research, Bosch iş sektörlerinin inovasyon boru hattını dolduruyor. Araştırma alanları e-mobilite ve kimyasal enerji dönüşümünden otonom sistemlere, bilgi ve iletişim teknolojilerinden kaynak ve enerji verimliliğine ve sağlık hizmetleri çözümlerine kadar geniş bir portföyü kapsamaktadır. Araştırmalar 130 yılı aşkın bir süredir Bosch’un DNA’sının bir parçasını oluşturmuştur ve araştırmanın kendi başına bir son değil, insanların yaşam kalitesini artırmaya somut bir katkı sağlayan bir şey olduğu inancıyla hareket eder. Bu inanç “Yaşam için icat edildi” cümlesinde de yansıtılır.

www.bosch.com/research

--

--