Güvenli Bankacılığın Yeni Normali: Sıfır Güvenlik Yaklaşımı

Mustafa AVDAN
Fiba Tech Lab
Published in
4 min readJun 13, 2024

Bankacılık sektöründe siber güvenlik her zaman öncelikli bir konu olmuştur. Ancak günümüzde dijitalleşmenin hız kazanması ve siber tehditlerin giderek karmaşıklaşması, geleneksel güvenlik yaklaşımlarının yetersiz kaldığını gözler önüne sermiştir.İşte tam da bu noktada, Sıfır Güvenlik Modeli ön plana çıkmıştır.Bankacılıkta güvenliği sağlamak için her kullanıcıyı, cihazı ve bağlantıyı sürekli doğrulayan bu yaklaşım, adeta güvenlik konseptini de yeniden tanımlamıştır.Bu makalemde sizlere Bankacılıkta Güvenliğin Geleceği olarak görebileceğimiz “Sıfır Güvenlik Modeli” yaklaşımından bahsedeceğim.

Resim-1:Zero Trust(Sıfır Güvenlik) Modeli

Peki Nedir Bu Sıfır Güvenlik Modeli ?

(1)Sıfır Güvenlik Modeli (Zero Trust), güven kurulana ve zaman içinde sürdürülene kadar; her işlemin, varlığın ve kimliğin güvenilmez olduğunu varsayan bir mimari yaklaşım ve ağ güvenliği hedefidir. Bankacılık sektöründe, sıfır güvenlik modeli, hassas müşteri verilerini ve finansal işlemleri korumak için en etkili yöntemlerden biridir. Bu sayede, olası siber tehditlere karşı daha dirençli ve esnek bir güvenlik altyapısı oluşturulmuş olur.

Resim-2:Zero Trust(Sıfır Güvenlik) Modeli Nedir ?

Resim-2'de bahsedildiği gibi ; “Zero Trust” terimi, Forrester Research analisti ve düşünce lideri John Kindervag tarafından ortaya atılmıştır ve Asla güvenme, her zaman Doğrula mottosunu takip eder. Onun bu devrim niteliğindeki bakış açısı, riskin hem ağın içinde hem de dışında doğuştan gelen bir faktör olduğu varsayımına dayanır.

Bankacılık Sektöründe Sıfır Güvenlik Modelini Nasıl Uygularız ?

1. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama(3), kullanıcıların sisteme erişim sağlarken birden fazla doğrulama yöntemi kullanmalarını gerektiren bir güvenlik önlemidir.Bankacılık sistemlerinde, kullanıcıların yalnızca şifre ile değil, ayrıca biyometrik veriler (parmak izi, yüz tanıma) veya tek kullanımlık kodlar (SMS, e-posta yoluyla) ile doğrulanmaları sağlanır. Bu, kullanıcıların kimliklerini daha güvenli bir şekilde doğrulanması anlamına gelir.

Resim-3:Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama

2. Ağ Mikrosegmentasyonu

Ağ Mikrosegmentasyonu ağın küçük ve izole segmentlere bölünmesini temel alan bir yaklaşımdır.Bankacılık ağları, mikrosegmentlere ayrılarak her segmentin kendi güvenlik politikalarıyla korunması sağlanır. Bu yaklaşım, bir segmentteki güvenlik ihlalinin diğer segmentlere yayılmasını önler. Örneğin, müşteri verilerini içeren bir segment, ödeme işlemlerini yürüten bir segmentten ayrılır.

Resim-4:Mikrosegmentasyon, Sıfır Güvenlik modeline dayanarak trafiği sınırlamak için ağları segmentlere ayırır.

3. Dinamik Erişim Kontrolleri

Dinamik Erişim Kontrolleri erişim izinlerinin, kullanıcıların ve cihazların bağlandıkları ortama ve zamana göre dinamik olarak ayarlanmasıdır. Banka çalışanlarının ve müşterilerinin, bağlandıkları cihazın güvenliği, konumu ve bağlantı zamanı gibi faktörlere göre erişim izinleri ayarlanır. Örneğin, bir çalışan ofis dışından erişim sağlıyorsa ek doğrulama yöntemleri gerekebilir.

4. Sürekli İzleme ve Analiz

Sürekli izleme ve Analiz isminden de anlaşılacağı üzere tüm ağ trafiğinin ve kullanıcı faaliyetlerinin sürekli olarak izlenmesi ve analiz edilmesi durumudur. Bankacılık sistemlerinde, tüm aktiviteler gerçek zamanlı olarak izlenir ve şüpheli aktiviteler tespit edildiğinde anında müdahale edilir. Günümüzde yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarının bu alanda da kullanılmasıyla bahsi geçen bu anormal davranışların tespiti ve analizi bir hayli kolaylaştı.

Resim-5:Sürekli Analiz ve İzleme Operasyonel Mükemmelliyet Açısındanda Oldukça önemli bir Başlıktır.

5. Gelişmiş Tehdit Tespiti ve Yanıtı

Gelişmiş Tehdit Tespiti ve Yanıtı yeni nesil tehdit tespit sistemleri kullanılarak güvenlik tehditlerinin proaktif olarak tespit edilmesi ve yanıtlanmasıdır.Bankalar, siber saldırıları önceden tespit edebilmek için gelişmiş tehdit tespit sistemleri kullanır. Bu sistemler, anomalileri ve potansiyel tehditleri tespit ederek güvenlik ekiplerini uyarır ve otomatik yanıt mekanizmalarını devreye sokar.

6. Veri Şifreleme

Veri Şifreleme (5) hassas verilerin, yetkisiz erişimi önlemek amacıyla şifrelenmesi senaryosudur.Bu modele göre bankacılık işlemlerinde ve veri depolamada kullanılan tüm hassas bilgiler şifrelenir. Bu sayede, veriler yetkisiz kişilerce ele geçirildiğinde bile okunamaz hale gelir. Bu yöntemde hem veri aktarımı sırasında hem de depolama alanında şifreleme uygulanır.

Resim-6:Veri Şifrelemenin Temel Mantığını Şematize Eden bir Görsel

7. Erişim İzinlerinin Düzenli Gözden Geçirilmesi

Erişim İzinlerinin Düzenli Gözden Geçirilmesi kullanıcı erişim izinlerinin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve güncellenmesidir.Banka çalışanlarının ve sistem kullanıcılarının erişim izinleri belirli aralıklarla gözden geçirilir. Gereksiz yetkiler kaldırılır ve sadece gereken izinler verilir. Bu yöntem sayesinde yetkisiz erişim riski minimize edilmiş olur.

8. Güvenlik Otomasyonu

Güvenlik Otomasyonu güvenlik olaylarına hızlı yanıt verebilmek için otomatik müdahale sistemlerinin kullanılmasıdır. Şüpheli bir etkinlik tespit edildiğinde, otomatik olarak ilgili hesapların kilitlenmesi veya ağ trafiğinin kesilmesi gibi otomatik yanıt sistemleri devreye sokulur. Bu, insan müdahalesine gerek kalmadan hızlı bir şekilde güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlar.

İşte yukarıda saydığımız bu yöntemler , bankacılık sektöründe Sıfır Güvenlik Modelini etkili bir şekilde uygulamaya yardımcı olur ve bankaların dijital varlıklarını ve müşteri verilerini koruma konusunda güçlü bir savunma hattı oluşturur.

SONUÇ

Özetleyecek olursam ; bu makalede Sıfır Güvenlik Yaklaşımının ne olduğundan , Güvenli Bankacılığın geleceğini şekillendiren Sıfır Güvenlik Modelinden ve Bankacılık sektörü için öneminden , Bankacılık sistemlerindeki güvenlik standartlarını artıracak Sıfır Güvenlik Modelinini temel alan yaklaşımlardan ,Bankacılık Sektöründe Sıfır Güvenlik Modelini Nasıl Uygulayacağımızdan bahsettim.

Başka Makalelerde Görüşmek Dileğiyle, Güvenle Kalın:D

KAYNAKÇA

(1)https://www.trendmicro.com/tr_tr/what-is/what-is-zero-trust.html#:~:text=S%C4%B1f%C4%B1r%20g%C3%BCven%20(ZT)%2C%20g%C3%BCven,yakla%C5%9F%C4%B1m%20ve%20a%C4%9F%20g%C3%BCvenli%C4%9Fi%20hedefidir.

(2) https://www.crowdstrike.com/cybersecurity-101/zero-trust-security/

(3)https://aws.amazon.com/tr/what-is/mfa/

(4) https://www.paloaltonetworks.com/cyberpedia/what-is-microsegmentation

(5) https://www.digitalguardian.com/blog/what-data-encryption

--

--