İnovasyon Faaliyetlerinin Kurum Kültürüne Etkisi

Cansuaktasevren
5 min readAug 9, 2024

--

İnovasyon Faaliyetlerinin Kurum Kültürüne Etkisi

İnovasyon, modern dünyada toplumsal ve kültürel yapıları derinden etkileyen bir güç olarak kabul edilmektedir. Teknolojik ilerlemeler, yenilikçi fikirler ve yeni iş modelleri, toplumların değerlerini, normlarını ve günlük yaşamlarını köklü bir şekilde değiştirebilir. Toplumun değerlerini değiştiren bu güç kurumsal hayattaki dinamikleri de derinden etkilemektedir. Kurumların rekabetçi dünyada ayakta kalabilmesi ve sürdürülebilir başarılar elde etmesi için inovasyon kritik bir faktördür.

Kurum kültürü, genel olarak bir şirketin kolektif değerleri, normları ve inançlarıdır. Kurumlarda her gün yaşanan olayların arka planıdır. Alınan kararlar, krizlere verilen tepkiler, hata yapıldığında çalışana sergilenen tutumlar, ast üstlerin birbirlerine olan davranışları dikkatlice incelendiğinde kurum kültürünün o şirkette nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Yapılan araştırmaların büyük bir çoğunluğu kurum kültürünün şirket başarı veya başarısızlığındaki en önemli faktör olduğunu gösteriyor.

Peki inovasyon kültürü kurum kültürünü nasıl ve hangi yönleriyle etkiler kısaca ele alalım.

İnovasyonun Kurum Kültürünün Bir Parçası Olan İş Yapış Biçimlerine Etkisi

İnovasyon faaliyetlerinin en önemli etkilerinden biri de kurumlardaki iş yapış biçimlerini değiştirmesidir. İnovasyon, kurumların daha geleneksel iş yapış biçimlerinden yeni nesil iş yapış biçimlerine dönüşümü hızlandırır. Geçmişte hedefler tepe yönetim tarafından tabana yayılır ve bu hedefleri destekleyecek projelere tepe yönetim karar verirdi. Belirlenen ekipler kendilerine verilen zaman dilimi çerçevesinde eldeki kıt kaynaklarla araştırmalar yapar, belirli aşamalarda tepe yönetimine sunuşlarını yapar ve ürün/projelerini hedef kitleyle doğrulamadan kapalı kapılar ardında geliştirir, hayata geçirirdi. Kimi projeler belki şanslı olduklarından belki de ekipteki 1–2 kişinin ileri görüşü sayesinde diğerlerine göre nispeten daha uzun hayatta kalırken projelerin birçoğu 3–5 yıl içinde rafa kalkıyordu. Geçmişte geleneksel metotla geliştirilen birçok proje, hedef kitlesi belirlenmemiş, müşterileriyle doğrulanmamış, sahadan gerekli iç görüler toplanmadan tamamen o projeyi geliştiren ekibin ellerinde ölü doğmuştur. Günümüzde iş yapış şekillerine de dokunan inovasyon süreçleri sayesinde geliştirmelerin her aşamasında doğrudan kullanıcılarıyla test edilmiş, sahanın seslerine kulak verilerek birçok kez pivot edilmiş daha esnek, daha dinamik iş yapış şekilleri sayesinde projelerdeki başarı oranı artmaktadır. Yeni nesil iş yapış şekillerinde kurulan multidisipliner ekipler tarafından pazar-ürün uyumu ve ürün-son kullanıcı uyumu birçok kez test edildiğinden başarı kaçınılmaz olmaktadır.

Yaratıcı Bir Ortamı Teşvik Eden İnovasyonun Kurum Kültürüne Etkisi

Çalışanların fikirlerini özgürce paylaşabildiği risk alma kapasitesinin arttığı hata yapmaktan çekinmeyen çalışanlardan oluşan açık ve güvenilir iletişim yaratıcı bir ortam oluşumunu hızlandırır. İnovasyon faaliyetleri, birçok özendirme faaliyetleri sayesinde tüm çalışanların sisteme dahil edildiği risk alarak kendi gelişimine ve kurumların gelişimine katkı sağladıkları, şirketleri bir adım daha ileriye taşıyacak olan yenilikçi yaratıcı çözümleri destekleyen bir ortam sunar.

Dahil olunacak projelerde çeşitlilik ve farklı seslerin önemi kadar hata yapmaktan çekinmeyen, yapılan hatalardan çıkartılan derslerin yüksek sesle dile getirildiği, başarı kadar başarısızlığında desteklendiği hata kültürünün gelişmesini sağlar. Bu hataların birer gelişim fırsatı olduğu bakış açısı inovasyon faaliyetlerinin kurum kültürüne pozitif etkilerindendir. İnovasyonu kurum kültürüne yayan kurumlarda çalışanlar, problemlere artık sorun olarak değil keşfedilecek yeni bir fırsat, geliştirilmesi gereken yeni bir iş fikri olarak bakmaktadır.

İnovasyonun Kurum Kültürünün Bir Parçası Olan Kurum İçi İletişim ve Yönetim Tarzlarına Etkisi

İnovasyon faaliyetleri kurum içi iletişim ve yönetim tarzlarında da oldukça etkilidir. Organizasyon şemasında ast üst ilişkilerinin aksine çalışanların rolü ve ilişkiler projeler özelinde yeniden tanımlanabilir. Katılımcı bir yönetim sadece kurum içindeki inovasyon faaliyetlerini desteklemekle kalmaz süreçlere aktif katılım sağlar. Çalışanların fikirlerini, katkılarını değerli görerek süreçlere daha aktif katılım sağlamaları konusunda onları teşvik eder. Yeni nesil iş modelleri çerçevesinde farklı alanlarda uzmanlaşmış multidisipliner takımların bir araya gelmesini ve yapılacak çalışmalarla şirketin hedeflerine daha hızlı ulaşmasını destekler. Bu durum kurum içi iletişimi ve iş birliğini güçlendirir.

Kurumlar kimi zaman bilgi eksikliğinden kimi zaman ise (projelerde harcanacak efor ve zaman fizibilitesi yapıldığında) daha ekonomik olması açısından iş birliklerine yönelmektedir. Açık inovasyon faaliyetleri de kurum ve üçüncü partiler arasında bilgi ve kültürel dönüşümü pozitif olarak desteklemektedir. Bu iş birlikleri, tarafların karşılıklı gelişimleri ve bilgi paylaşımlarını desteklemektedir. Özellikle start-up’ların düşünce ve iş yapış şekilleri ile kurumlardan farklılaşması, onlarla yapılacak iş birliklerinde kurum çalışanlarını ve dolaylı olarak kurum kültürünü olumlu yönde etkilemektedir.

İnovasyonun Kurum İçi Motivasyon ve Performans Üzerindeki Etkileri

İnovasyonun kurumsal kültür üzerindeki etkilerinden biride, çalışan motivasyonu ve performansıdır. Çalışanların motivasyonu artırmak performanslarını iyileştirmek için ödül sistematiği ve sürekli gelişim faaliyetleri uygulanır.

Başarılı ve yenilikçi fikirler, kurumun gelişimine olumlu katkı sağlarken ekosistemde bu kurumların rakiplerinden daha kolay sıyrılmasına katkı sağlar. İnovatif kurumlar başarıyı ödüllendirdikleri kadar başarısızlığı da ödüllendirir. Yapılan çalışmalar şirketin belki büyük yatırımlar yaparak gireceği bir alana girmesini önlediğinden başarısızlık ve elde edilen kazanımlar kurumlar için büyük önem taşımaktadır.

İnovasyon faaliyetleri sayesinde çalışanlar çok yönü bir şekilde yeni iş yapış modellerini öğrenirler. Çalışanlar günlük rutin işlerinin dışına çıkarak bir rakip analinizin nasıl yapıldığı, 5 yıllık finansal analizin nasıl hazırlandığı, müşteri görüşmelerinin nasıl yapıldığı ve nasıl anlamlandırıldığı, fatura kesme işlemleri gibi belki de daha hiç deneyimlemediği birçok süreci deneyimle fırsatı bulur. Mentörluk süreçlerinin projelere, ekiplere sağladığı faydalar hakkında bilgi sahibi oldukları, dilerse kendilerinin de mentör olma yolunda tüm süreçlerde desteklendiği inovasyon faaliyetleri, çalışanların performansını iyileştirmesine, kurum içi aidiyet duygusunun artmasına katkı sağlar.

İnovasyonun Kurumsal Değerler ve Normlar Üzerindeki Etkileri

İnovasyonun kurumsal değerler ve normlar üzerine de önemli bir etkisi vardır. İnovasyon faaliyetlerinin tamamı müşteri odaklılık çerçevesinde ilerler. Müşteri ihtiyaç ve beklentilerini iyi analiz etmiş iyi anlamlandırmış ve müşterinin yaşadığı sorunları iyi tanımlayan kurumlar geliştirdiği nokta atışı projelerle hem zamandan hem de efordan tasarruf sağlar. Müşteri odaklılığını merkezine alan inovasyon sayesinde projelerden elde edilen başarılar kurumu bir adım öteye taşırken, kurumun müşteri odaklı bir yaklaşım benimsemesini sağlar.

Çevresel ve toplumsal sorunlara duyarlı olan inovasyon sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik alanındaki uygulamalara da oldukça fazla önem verir. Bu da çalışan bağlılığını artırırken kurumsal normların topluma ve çevreye duyarlı bir şekilde şekillenmesine yol açar.

Sonuçlar

İnovasyon, kurumların kültürel yapısını ve iş yapma biçimlerini önemli ölçüde dönüştürmektedir. Bu dönüşüm, kurumsal kültürün yeniden şekillenmesi, iş yapış şekilleri, iletişim ve yönetim tarzlarının değişmesi, motivasyon ve performansın iyileşmesi, değerler ve normların evrimi ve yaratıcı bir ortamın oluşturulması gibi birçok yönü kapsar. İnovatif bir kültür, rekabetin hızla arttığı ve en iyilerin hızla değişiklik gösterdiği günümüz dünyasında rekabetçi kalmayı sağlayarak sürdürülebilir başarı elde etme yolunda önemli bir anahtardır. Kurum kültürünün değişmesi dünden bugüne hızla olabilecek bir şey olmadığı gibi yönetimin bu değişimi desteklemesi, bu zihin yapısındaki kişilerin kuruma dahil edilmesi, çalışanların inovatif faaliyetlerini destekleyecek yapıların oluşması kurum kültürünün dönüşümünü hızlandıracaktır.

Cansu Aktaş Evren

Kaynaklar

https://www.inc.com/paul-schoemaker/brilliant-failures/why-failure-is-the-foundation-of-innovation.html

https://hbr.org/2016/12/the-5-skills-that-innovative-leaders-have-in-common

https://www.researchgate.net/publication/334031784_Kultur_ve_Inovasyon_Iliskisi_Kavramsal_Bir_Cerceve

--

--