Kurumsal İnovasyon & Kurum İçi Girişimcilik

Cansuaktasevren
Fiba Tech Lab
Published in
4 min readOct 27, 2022

Günümüz dünyası çok hızlı bir şekilde değişir. Değişen dünyanın hızına ayak uydurmak ve şirketlerin hayatta kalabilmesi için başarının anahtarı inovasyondur. İnovasyon sayesinde kurumlar sadece bugünün işlerine değil orta ve uzun vadedeki planlarına odaklanarak değişimin hızına ayak uydurabilir. Odağına müşteriyi alarak ürün, hizmet, süreç geliştirmelerini yapan kurumlar rakiplerinden hızlıca sıyrılarak değişen teknolojilerin getirdiği fırsatlara daha hızlı bir şekilde adapte olacaktır.

Şirketler, çalışanlarının olaylara yenilikçi ve yaratıcı bakış açısıyla yaklaşması, girişimci iş yapış şekillerini benimsemesi ve tüm bunlarını yaparken de müşteri ihtiyaç ve problemlerine çözüm getirecek fırsatlar üzerinde çalışması için çeşitli faaliyetlerde bulunur. İnovasyon çalışmaları ile kurum kültürünü dönüştürmek ve bunu çalışanların rutin iş yapış biçimi haline getirmek amacıyla günümüzde birçok şirket kurum içi girişimcilik faaliyetleri yürütür.

Peki nedir bu kurum içi girişimcilik?

Müşterinin ihtiyaç ve problemlerinden yola çıkan fikirlerin olgunlaşıp girişimlere dönüşüm yolculuğu boyunca, yapılacak her bir geliştirmenin müşteri geri bildirimleriyle şekillendiği, kurum içerisinde yürütülen girişimcilik faaliyetlerinin genel adıdır. Girişimcilerin kullandığı “Yalın Girişim Metodolojisi” genel hatlarıyla aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır.

1. Pazar Analizi

2. Müşteri Analizi

3. Çözüm Fizibilitesi

4. Rakip Analizi

5. İş Modeli

Genellikle fikirler keşfedilen problemlere ya da iyi analiz edilen ihtiyaçlara bulunan çözümle oluşur. Peki ne kadar büyük bir kitle sizin düşünüldüğünüz problemi yaşıyor ya da sizin sunduğunuz çözüme ilgi gösteriyor? Cevabını bulmak için yalın girişim metodolojisinde adım adım izlenmesi gereken bazı aşamalar bulunmaktadır.

Öncelikte bir pazar araştırması yapılmalıdır. Girişimcinin odağına aldığı konu, müşterinin hayatını ne kadar değiştiriyor? Keşfedilen müşteri acısı, pazarda anlamlı bir büyüklüğe sahip mi? Pazardaki fırsatlar nelerdir? Tüm bu sorulara cevap bulup pazara hızlı penetre olunabilecek oyun alanlarının iyi analiz edilmesi gerekir. Trendler, değişen teknolojiler, pazarın eğilimi, müşteriye sunmak istenilen çözüm ile ilgili regülatif engellerin varlığı, araştırılması gereken başlıklar arasındadır. Kurum içi girişimciler, girişimini hayata geçirebilmek için ihtiyaç duyulan yetkinlikleri ve bu yetkinliklerin hangilerinin ekiplerinde var olduğunu iyi analiz etmelidir. Tüm bu detaylı araştırmaların ardından girişimin pazara hızlıca girip büyüme potansiyeli gördüğü öncelikli pazarların belirlenmesi gerekir.

Pazar ihtiyacını keşfedip pazarda kolay var olunabilecek alanlar araştırıldıktan sonra müşteri analizi aşamasına geçilir. Müşterinin problem ve ihtiyaçlarına çözüm bulabilmek için hedef müşteriler hakkında detaylı bilgi toplanmalıdır. Karşılaşılan problemlerin neler olduğunu ve bugün bu problemlerin nasıl çözüldüğünü detaylarıyla öğrendiğimiz taktirde girişim başarıya bir adım daha yaklaşacaktır. Alınan tüm geri bildirimler sonucunda, müşterinin hali hazırda kullandığı mevcut çözümlerden memnun olduğu özellikleri çözüme entegre etmeli, memnun olmadığı özellikleri ise iyileştirerek girişim geliştirilmelidir. Geliştirilen çözümle ilgilenecek hedef kitleyi detaylıca analiz edebilmek için ise sürekli müşteri görüşmeleri yapmalı ve müşterilerden toplandığımız iç görülerle oluşturduğumuz varsayımları doğrulamalıyız. Yalın girişim döngüsü olarak adlandırılan bu çevrimi ne kadar hızlı ve ne kadar çok döndürebilirsek hedef kitlemizi daha iyi anlar ve başarıya daha da yaklaşmış oluruz.

Şekil 1. Yalın Girişim Döngüsü

Yapmış olduğumuz görüşmelerden topladığımız iç görüleri gruplayarak müşterilerin en çok acı çektiği, yapmakta en çok zorlandığı konulara çözümler geliştirmeli ve çözüm testlerini müşterilerle doğrulamalıyız. Bu çözüm testleri kimi zaman web sitesi geliştirmek, kimi zaman MVP (Minimum Viable Product) geliştirmek, kimi zaman ise tasarlanacak broşürlerle sosyal medyada reklam verip çözüme duyulan ilgiyi test etmek olarak örneklendirilebilir.

Müşterimizin çözümümüze olan ilgisini ölçümlediysek bir sonraki aşama olan rakip analizi aşamasına geçebiliriz. Rakip analizleri, pazardaki rakiplerimizi detaylıca incelediğimiz rakiplerin gitmek istedikleri yerleri, iş modellerini analiz ettiğimiz aşamadır. Bu aşamada girişimimizin mevcut çözümlerden farkını net bir şekilde ifade etmek önemlidir.

İş modeli aşaması, basit bir finansal modelleme ile çözümün finansal olarak anlamlı olup olmadığını test ettiğimiz aşamadır. Çözümün gelir modelinin ne olması gerektiği, gelir ve gider kalemleri üzerinde girişimcilerin detaylıca çalışarak hangi kanallardan nasıl para kazanacağı konusunda sorgulama yapması gerekir.

Kurum içi girişimciler yukarıda anlatılan tüm çalışmaları kurumlarda oluşturulan değerlendirme komitesine sunarak girişimlerini hayata geçirme doğrultusunda ihtiyaç duydukları maddi ve manevi destekleri komite üyelerinden talep eder. Kurum içi girişimcilik faaliyetleri, içerisinde birçok bilinmezliği barındıran bir fikirle ortaya çıkar. Uygulanan girişimcilik metodolojisi sayesinde fikrin tüm detaylarının düşünülüp araştırmaların yapıldığı, kurum içi girişimcilerin bu süreçte birçok eğitim ve mentorluklarla desteklendiği ve günün sonunda bakış açılarında farkındalık yaratılan bir süreçtir.

Bu sistematik düşünce sistemi sayesinde süreç içinde yer almış kurum içi girişimciler, karşılaşılan problem ve zorlukları fırsat olarak görmeye başlar. Yapılan her işte odağına müşteriyi alarak çözüm geliştirir ve yenilikçi yaratıcı düşünme yetkinliğini geliştirir. Kurum içi girişimcilik süreçlerine katılan çalışanlar arttıkça, kurumun girişimcilik kasları güçlenerek girişimci iş yapış şekilleri artacak ve kültürel dönüşüm ivmelenecektir.

Cansu Aktaş Evren

KAYNAKLAR

“Lean Entrepreneurship” Reading Notes — Programmer Sought

Yalın girişim nedir? Metodoloji ve Örnekler » Girişimci Kafası (girisimcikafasi.com)

https://www.researchgate.net/publication/228315627_Corporate_Entrepreneurship_and_Innovation_Part_1_The_Missing_Link

--

--