Retro Yapmasak?

Barış İlic
Fiba Tech Lab
Published in
3 min readJul 21, 2022

“Retro yapmasak olmaz mı?”, “Retro yerine işlere odaklansak?”, “Retro ile vakit kaybetmeyelim, çok işimiz var…”, “N’apcaz retro yapıp da?” serzenişleri muhtemelen kulağınıza yabancı gelmiyordur.

https://www.rebelscrum.site/post/the-power-of-the-sprint-retrospective

Sprint retrospective, Scrum.org’da Scrum Guide’a atıfta bulunarak şöyle tanımlanmaktadır: “Sprint retrospective, kalite ve etkinliği artırmak için gerekli yöntemlerin planlanmasıdır. Scrum takımı; son sprint’i bireyleri, etkileşimleri, süreçleri, araçları ve takımın Definition of Done tanımını analiz eder.”. Yani, takımın mevcut sprint’i iyisiyle kötüsüyle değerlendirdiği, yeni sprint’e başlamadan sprint sonunda bir durup geriye dönerek “biz neyi iyi yaptık, neyi kötü yaptık, neyi geliştirebiliriz ve daha iyi olabiliriz?” diye düşündüğü, aksiyonlarını belirlediği ve bunların gelişimini düzenli olarak takip ettiği ritüeldir.

Hani waterfall yönetilen projelerin sonundaki öğrenilmiş dersler (lessons learned) var ya, onun bence daha sistematik ve çok daha sıklaştırılmış halidir; sonuçta öğrenilmiş dersler 6 aylık, 1 senelik ya da daha uzun süren bir projenin sonunda tek seferlik yapılır. Hal böyle olunca, yani daha sık aralıklarla bu değerlendirmeler yapılıp belirlenen aksiyonlar hayata geçirildikçe takımın ve takımın içinde bulunduğu organizasyonun gelişmesinin daha hızlı olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Çünkü bir scrum takımı, 2–4 haftada bir olmak üzere retro’larda en az 1 aksiyon belirler ve sprint’ler devam ederken bu aksiyonları hayata geçirir. Bu da proje devam ederken sürekli olarak ilerleme sağlamak demektir.

Retro’ların takım olma olgusunu geliştirdiğini de net bir şekilde söyleyebiliriz. Takım, retro’larda hem kişisel hem iş yapış şekli olarak rahatsızlıklarını şeffafça dile getirir, bu rahatsızlıkları gidermeye yönelik ortak çözümler bulur, gerekli durumlarda takımın uyacağı kurallar koyar. Böylece birlikte çalışma kuralları ortaya çıkar, bu kurallara uyuldukça takımın uyumu da her sprint artmaya başlar. Artan uyumsa beraberinde daha konforlu ve mutlu çalışma ortamını getirmektedir. Saygı çerçevesinde bu denli şeffaf olunup üstüne bir de çözümcü yaklaşım ortaya konulduğunda takım üyelerinin birbirine güveni de doğal olarak artmaktadır. 1000’den fazla çalışan ile yapılan araştırmalara göre; dürüstçe geri bildirim verebilmenin, karşılıklı saygı duymanın ve şeffaflığın teşvik edilmesi takım üyelerinin %80 oranında daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Daha mutlu takım üyeleri ise üretkenliği %20 artırmaktadır (Middleton, 2022).

Bunların yanı sıra; PBI’ları eritmede engel teşkil eden konuların belirlenip çözüm bulunması daha sürtünmesiz ve hızlı çalışmayı sağlamaktadır. Teknik ve süreçsel sıkıntıların, katma değersiz işlerin veya operasyonel maliyeti yüksek işlerin masaya yatırılması neticesinde gelişim noktalarının tespit edilmesi, sadece takıma değil tüm organizasyona yarar sağlamaktadır. Örneğin, test ortamında yaşanan genel bir sorunun şeffaflaştırılıp retro’da değerlendirilmesi ve iyileştirici adımların atılması, test ortamından yararlanan herkes için olumlu etki yaratacaktır.

Retrospective’lerin katkı sağladığı bir başka durum ise zaman zaman oynanan oyunlar sayesinde takımın stres atması ve keyifli dakikalar geçirmesidir. Çok yoğun ve stresli geçebilen çalışma zamanlarının olumsuz etkilerinin bir nebze olsun atılabilmesiyle takımın performansına olumlu şekilde etki edilmektedir. Güvenlik kültürü değişmeden stresi azaltmanın, çalışanların performansını artırmak için gerekli olduğu belirtilmiştir (Saleem, Malik, & Qureshi, 2021). Ayrıca, sohbet ve kaynaşma ortamının oluşmasıyla takım üyeleri birbirlerini daha iyi tanımakta ve takımdaşlık anlayışı ilerleme göstermektedir.

Peki, retro yapmazsak ne olur? Yukarıdaki gözlemleri dikkate alarak, takımın ve dolaylı olarak kurumun gelişiminin yavaşlayacağını belirtebiliriz. Gelişimini sağlayamayan organizasyonlar, hem çalışanlarının yeni yetiler kazanmasına ve daha konforlu bir ortamda çalışmasına engel olacak hem de günümüz rekabetçi koşullarından diğer organizasyonlara göre olumsuz etkileri daha yoğun hissedecektir.

Sonuç olarak, retro yapmasak olmaz mı? Olmaz! Daha iyiye ulaşmak istiyorsak, olmaz! :)

Referanslar

Rebel Scrum. (n.d.). The Power of the Sprint Retrospective.

https://www.rebelscrum.site/post/the-power-of-the-sprint-retrospective

Scrum.org. (n.d.). What is a Sprint Retrospective?

https://www.scrum.org/resources/what-is-a-sprint-retrospective

Middleton, T. (2022). The importance of teamwork. Atlassian.

https://www.atlassian.com/blog/teamwork/the-importance-of-teamwork#:~:text=As%20part%20of%20our%20ongoing,report%20higher%20emotional%20well%2Dbeing.

Saleem F., Malik M.I., & Qureshi S.S. (2021). Work Stress Hampering Employee Performance During COVID-19: Is Safety Culture Needed?

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.655839/full

--

--