Z Kuşağının Kurumlardan Beklentileri ve Bu Kuşak İçin İnovasyon Faaliyetlerinin Önemi

Cansuaktasevren
Fiba Tech Lab
Published in
5 min readAug 15, 2023

1997–2012 yılları arasında doğan z kuşağı günümüzde iş gücüne katılmaya başlamıştır. Peki bu kuşağı diğer kuşaklardan farklı kılan ne diye soracak olursak, z kuşağı dijital dünyada büyümüştür. Sosyal yönü ağır basan bu kuşak sürdürülebilirlik faaliyetlerine karşı extra duyarlıdır. Hızlı ve anında iletişim kurmak yeni nesil z kuşağı için önemlidir ve bunun getirdiği dezavantajlardan biri de dikkat sürelerinin kısa olmasıdır. İş ve sosyal çevrelerinde kısa süreli ve hızlı bağlantı kurarlar. Çeşitlilik kapsayıcılık, özgürlük, sesini duyurabilme gibi kavramlar oldukça önemlidir. Tek tıkla hemen her bilgiye ulaşan, saniyeler içerisinde dünyanın öbür ucundaki insanlarla iletişim kuran, 15 saniyelik storylerin bile sonunu görmeden bir diğerine geçen içerikleri çılgınlar gibi tüketen bir nesildir. Genel olarak kurumlar z kuşağının bu farklılıklarından dolayı onları daha iyi anlayabilmek yeni nesil müşteri davranışlarını daha iyi analiz edebilmek için çeşitli stratejiler geliştirmektedir.

Kurumlarda inovasyon ve kurum içi girişimcilik faaliyetlerin yürütülmesi Z kuşağınının çalışacağı kurumu seçmesinde kararını etkileyen önemli parametrelerden biridir. Kurum ve çalışana karşılıklı fayda sağlayan kurum içi girişimcilik ve inovasyon faaliyetleri, bir yandan kurumun gelişimini destekleyip kurumu geleceğe hazırlarken diğer yandan da mutlu ve şirkete bağlı çalışanların kapılarını aralar.

İnovasyon Faaliyetlerinin Yeni Nesil Gençlere Sunduğu Faydalar

İnovasyon faaliyetleri ve kurum içi girişimcilik çalışmaları sayesinde kurumlar artık yeni nesil gençler için birçok fırsat sunmaktadır.

1- Kariyer Fırsatı: İnovasyon faaliyetleri yeni ve heyecan verici kariyer fırsatlarının kapılarını aralar. Hali hazırda ilgili bölümde/departmanda yaptıkları işler dışında ilgi duydukları alanlarda fikirler geliştirerek inovasyon faaliyetlerine katılmak ve o konuda uzmanlaşma fırsatı bulurlar. Bu sayede çalışanlar, pazar araştırması yapma, sosyal medyada reklam verme fizibilite çalışması, rakip analizi, satış/yatırım sunumu yapma, fatura kesme gibi birçok farklı süreci deneyimleme fırsatı bulur.

2- Yaratıcık ve Problem Çözme Becerileri: İnovasyon faaliyetleri çalışanlara yenilikçi ve yaratıcı bakış açısı kazandırır. Problemlere farklı perspektiften bakarak yenilikçi çözümler geliştirmelerine imkan tanır. Bu da gençlerin düşünme ve analitik becerilerini geliştirerek kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlar.

3- Motivasyon ve Şirkete Bağlılık: Kurum içi girişimcilik faaliyetlerinde bulunmak çalışanın motivasyonun arttırır, şirkete bağlılığı artar. Bir yandan mevcut işinde çalışırken diğer yandan da hayalini kurduğu fikrini geliştirmek için girişimcilik projelerinde yer alır. Kendi fikrini hayata geçirmeye çalıştığından projede daha fazla sorumluluk alır, daha çok çaba gösterir, motivasyonu artar. Kendisine bu fırsatı tanıyan kuruma karşı aidiyet hisseder, özgüven ve inisiyatif alma konusunda olumlu bir atmosfer oluşturur.

4- Teknolojiye Uyum Sağlama: Yeni nesil dijital çağın içinde büyümüş ve teknolojinin gerekliliklerine aşinadır. İnovasyon faaliyetleri, gençlere teknolojik çalışma ortamı sunar ve teknolojinin gereksinimlerine göre gelişimlerini destekleyerek gelecek trendlere ayak uydurmasını sağlar.

5- Değişen İş Modelleri: İnovasyon faaliyetlerinin temelinde yapılan her bir geliştirmeyi sahaya çıkıp müşteriyle test etmek vardır. Eski geleneksel yöntemlerdeki gibi masa başında proje geliştirilmez. İnovasyon faaliyetlerine katılan gençler kurum içi girişimcilikte kullanılan birçok yeni iş modelini deneyimleme fırsatı bulur. Bu yeni iş modelleri gençleri iş dünyasının geleceğine hazırlar.

6- Sosyal Etki: Z kuşağı sosyal sorumluluk bilinciyle büyümüş toplumsal fayda yaratmaya duyarlı bir nesildir. İnovasyon faaliyetleri gençlerin toplumsal sorunlara çözüm bulabilecek projelerde yer almaları onların gelece umut dolu bakmalarını destekler.

7- İş Birliği ve Ekip Çalışması: Kurum içi girişimcilik faaliyetleri ekip işidir. Başarılı girişimleri diğer girişimlerden ayıran en önemli özellik güçlü takım ruhu ve ekip iş birliğidir. Farklı yetkinliklere sahip kişilerle aynı ekipte çalışarak iş birliği ve fikir alışverişi yapmalarını teşvik eder, kendilerinin gelişimine de katkı sağlar. Çalışanlar arasında daha güçlü bir iletişim ve sinerji yaratır.

8- Ödüllendirme ve Tanınma: Çalışanların başarılarını tanımak ve ödüllendirmek için bir fırsat sunar. Kurum içi girişimcilik süreçlerinde başarılı sonuca ulaşılmasa da yolda kazanılan deneyimler birikimler başarının kendisidir. Varılacak hedeften çok daha önemlisi yolculuğun kendisidir. Girişimcilik süreçlerine katılan gençlerin ödüllendirilmesi ve tanınması, işyerindeki performansını arttırmanın yanında motive edici bir unsurdur.

9- Girişimcilik Fırsatları: Gençlerin girişimcilik ruhunu ve becerilerini geliştirir. İnovasyon faaliyetleri boyunca çalışanlar, birçok eğitim alarak girişimcilik becerilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine katkı sağlar. Girişimci fikirlerini hayata geçirme fırsatı bulurlar.

Kurumlar açısından inovasyon faaliyetlerinin önemine bakacak olursak,

1- Rekabet Avantajı ve Büyüme Potansiyeli: İnovasyon ve kurum içi girişimcilik faaliyetlerine katılan ve yukarıda saydığımız tüm bu yetkinliklere sahip çalışanları olan kurumun rekabet avantajı artar, büyüme potansiyeli yükselir. Yenilikçi ve yaratıcı fikirlere sahip çalışanlar sayesinde geleceğin teknolojileri kullanılarak yeni ürünler, yeni hizmetler veya yeni iş modelleri ortaya çıkar. Bu da kurumu geleceğe hazırlar. Yeni pazarlar keşfeden ve müşteri memnuniyetini arttıran kurumlar rekabette rakiplerine göre üstünlük sağlar.

2- Artan İş Verimliliği: İnovasyon faaliyetleri yenilikçi yaratıcı fikirlerin yanı sıra kurumların mevcut iş süreçlerinde, ürünlerinde ve mevcut hizmetlerinde de iyileştirmeler sağlar. Tüm süreçlerin yenilikçi bakış açısıyla tekrar gözden geçirilmesini sağlayarak, süreçlerin daha da optimize eder, iş verimliliğini arttırır.

3- Kültürel Dönüşüme Katkı: Tüm çalışanların inovasyon eğitimlerini alması girişimcilik yetkinliklerinin geliştirmesi problemlere daha da yenilikçi bakış açısı getirmelerine iş yapış biçimlerini değiştirmelerine neden olacağından kültürel dönüşüme pozitif katkı sağlar.

4- Kuruma Bağlı Çalışanlar: Kurumun bir yandan çalışanlara düzenli maaşlarını verirken diğer yandan da inovasyon faaliyetlerinde bulunmasına olanak tanır. Farklı yetkinliklerini geliştirmeleri ve hayallerini gerçekleştirebilecek girişimleri hayata geçirebilmeleri için çalışanlara fırsat tanır. Onlara zaman verir, üst yönetimin desteğini alan gençlerde risk alma kabiliyetleri artar ve şirket tarafından girişimin ihtiyaç duyacağı kaynaklar ekiplere atanır. Hayallerini gerçekleştirmelerine destek veren kurumlarda çalışan gençlerin çalıştığı kuruma bağlılığı artar. Çalışan bağlılığı yüksek kurumlarda bu durum kurumun başarısını arttırır.

Bankacılık & Finans sektörüne zkuşağının etkisini inceleyecek olursak;

Dijital dünyayı hızla benimsemiş olan z kuşağı, finansal işlemler için mobil ödeme araçlarını sıkça kullanmaktadır. Bankacılık ve finans sektöründe yapılacak geliştirmelerle Z kuşağının ilgisini çekecek, ihtiyaçlarını karşılayacak kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak sadakatini kazanmak önemlidir. Bu nedenle dijital hizmetler geliştirme, çevirim içi bankacılık, dijital ödeme sistemleri ve mobil uygulamalarla ilgili yapacakları geliştirmeler z kuşağına uygun çözümler sunmalı onların ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Yatırım ve finansal okuryazarlık konularında erken yaşlarda eğilim gösteren z kuşağına yatırım yapma tasarruf etme konularında rehberlik sağlanması eğitimlerle desteklenmesi finansal geleceklerini daha iyi şekillendirmelerine yardımcı olacaktır. Banka ve finansal kurumların z kuşağı için yapacağı geliştirmeler ve iyileştirmelerin çıktısı olarak z kuşağı da bankacılık ve finans sektörü için dijital dönüşümü hızlandırabilir ve müşteri odaklı, yenilikçi hizmetlerin geliştirilmesinde önemli katkılar sunabilir. Bu nedenle, finans kurumlarının Z kuşağının ihtiyaçlarını anlamaları, onların tercihlerine uygun hizmetler sunmaları ve uzun vadeli müşteri ilişkileri kurmaları kurumların gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Sonuç olarak;

Yeni nesil gençler iş hayatında kariyer fırsatı yaratan, kişisel gelişimlerine katkı sağlayan, birçok farklı donanımla kendilerini besleyen şirketlerde çalışmak istemektedir. Kurumlarda gerçekleştirilen inovasyon ve kurum içi girişimcilik faaliyetleri gençlerin birçok isteğine cevap niteliğindedir. Hem çalışana hem de kurumlara birçok fayda ve fırsatlar sunan girişimcilik faaliyetleri, gençleri kurumlara çekebilmek ve kurumu da geleceğe hazırlamak için güzel bir fırsattır. Bu kültürü oluşturmak için üst yönetimin desteği şarttır. Çalışanlara hayallerini gerçekleştirebilmeleri için girişimlerinin ihtiyaç duyduğu kaynakların sağlanması, gençlerin insiyatif alarak risk alma kültürü geliştirilmesi ve çalışanların bu programlara katılması için mutlaka teşvik edilmesi gerekmektedir.

Gerek bankacılık ve finans sektörü gerekse diğer tüm sektörlerde z kuşağının ihtiyaç ve taleplerin dikkate alarak alınacak aksiyonlar bir yandan çalışan mutluluğunu ve bağlılığını artırırken biryandan da kurumların gelişimi ve geleceğe hazırlanmalarında verimlilik ve büyüme potansiyellerini arttıracaktır.

Cansu Aktaş Evren

KAYNAKLAR

https://www.gooinn.co/blog/z-kusagi-ve-inovasyon

https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/arastirma/calisan-z-kusagi/

https://www.researchgate.net/publication/326378897_Z_Kusaginin_Girisimcilik_Egilimi_Universite_Ogrencileri_Uzerinde_Bir_Arastirma_Entrepreneurship_Tendency_of_Z_Generation_A_Study_on_Undergraduates

--

--