Kim Programlamayı Öğrenmek İster

FikriGelgit
Fikrigelgit
Published in
2 min readJun 5, 2014

Programlamayı öğrenmek gerekip gerekmediğine ilişkin önceki yazımı okumadıysanız öncelikle ona bir göz atmanızı tavsiye ederim. Nedense programlamayı öğrenmenin önemi giderek artıyor. Bir çok yazı bulabilirsiniz bu konuda. Hatta NewYork belediye başkanı bile bu sene bu konuda çalışacağını ifade etmiş. Yaklaşık olarak 15 yıllık yazılım ve yöneticilik tecrübesinden sonra bu söylenenler her ne kadar göğsümü kabartsa da bana tuhaf geliyor doğrusu.

Neden Yazılımcı Olmak İstersiniz?

Maaşı yüksek diyorlar

Eğer maaş ile çalışmak isterseniz maaşların diğer sektörlere göre en azından başlangıçta daha dolgun olduğunu söyleyebilirim (gerek Türkiyede gerek yurtdışında). Yani para için olunabilir. Ama unutmayın ki Türkiye de çalışma yaşam süreniz diğer mesleklere göre daha az olacağından toplam kazanç konusunu düşünmeniz gerekebilir. Yani 15 yıl sonunda geldiğiniz noktada diğer meslekteki arkadaşlarınız sizi geçebilir. Tabi siz de diyebilirsiniz ki hem gençlikte gelen para daha makbul hem de ben o paraları yatırıp kat be kat daha fazla kazanırım. O zaman tabi söylenecek yok ama dikkatli olmak lazım.

Bir şeyleri yaratmanın zevki için;

Başka mesleklerde var tabi ki bu konuda. İnşaat mühendisi olup binalar yapabilirsiniz, makine mühendisi olup makine de yapabilirsiniz. Ancak sabahlara kadar çalışmak zorunda kalsanız dahi tek başınıza veya bir ekiple bir ürünü yaratmanın zevkini almak, o ürünü birilerinin kullandığını görmek gerçekten çok cezbecidir.

Akış (Flow) durumunu yaşamak için;

Psikolojide Mihály Csíkszentmihályi tarafından ortaya konan “akış”(flow) durumu (Türkçesi biraz tuhaf oldu, belki başka bir terimi vardır ama ben bu konuda uzman değilim) diye bir kavram var. Aslında zamanı unutmak diyebiliriz. Bazen zamanı tamamen unutup kendimizden geçercesine birşeylerle uğraşırız. İşte bu durum. Daha çok çocukken yaşamışsınızdır büyük ihtimalle çünkü gerçekten yapmak istediğinizi yaptığınız zaman çocuk olduğunuz zamandır. Aslında bu sebepten dolayı yazılımcı olmak istemezsiniz, belki size çok uyarsa bu durumu yaşarsınız.

Loto kazanmak, şarkıcı, futbolcu olmak dışında genç yaşta zengin olmak için;

İşte herkesin hayali. Bir internet sitesi yaparım, arkasından gelsin paralar. Evet bu kadar kolay bir durum olsaydı keşke dünyadaki gelir dağılımı konusunda oldukça hızlı yol kat etmiş olurduk, çünkü yaklaşık 200 milyon civarında kayıtlı internet adresi var. Bu durumda en azından bu grup zenginler arasına karışarak dengeyi birazcık olsa da düzeltirdi. Ancak internet ekonomisi oldukça farklı çalışıyor ve gerçekten çok sert bir rekabet sizleri bekliyor. Ancak eğer aradan sıyrılabilirseniz gerçekten de loto kazanmış gibi olursunuz. Bu durum için de yazılımcı olmanız gerekmez, ne iş yapmanız gerektiğini bilen biri olmanız yeterli. O taktirde hayalinizdeki işi yaratacak yazılımcıyı bulursunuz nasıl olsa.

Peki neden bunca insan bu sene bir programlama dili öğrenin diyor?

Aslında sebep kişisel gelecek ile ilgili değil. Artık red edilemez bir gerçek olarak daha dijital bir dünyaya gidiyoruz ( belki de ordayız ama en azından ben yeni idrak ediyorum). Henüz gördüklerimiz de yeterli değil, yeryüzündeki her objenin kendisini tanımlayabileceği, her objenin bir internet adresinin olabileceği, insanlar dışındaki objelerin de aralarında haberleşmesinin mümkün olduğu…vb bir dünya önümüzdeki. Bu dünyada daha başarılı olabilmek adına bilgisayarlar ile aramızı düzeltmemiz gerekiyor. En önemli adım da analitik olarak düşünme yetisini kazanabilmek. Yoksa milyonlarca yazılımcı bence oldukça fazla kaynak israfı olurdu. Hele ki onca doktora, hemşireye,çiftçiye ihtiyaç varken.

Sonuç olarak;

Programlamayı öğrenmek eğer gerçektenden de cazip gelmiyorsa bence çok mantıklı değil. Önemli olan bilgisayarların size sağladığı nimetleri farkedebilecek ve onu ne iş yaparsanız yapın verimliliğinizi artırıp sizi mutlu kılacak şekilde kullanmanızdır.

--

--