Programlamayı öğrenmeli miyiz?

FikriGelgit
Fikrigelgit
Published in
2 min readMay 25, 2014

Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak bilgisayar programları yazıyorum. Geliştirmesine katkıda bulunduğum veya bizzat geliştirdiğim proje sayısı oldukça fazla. Bu projelerden 3 tanesi Tübitak Arge desteği ile yapılmış ve büyüklükleri 5–10 milyon USD civarında. Diğer 5–6 tanesi de 1 milyon USD civarında.

Neden bunları söylüyorum ? Geçen günlerde rastgeldiğim bir yazıda Amerika’da birçok tanıdık simanın code.org sitesi altında birleşerek çocuklara bilgisayar programcılığını öğretmenin gerekli olduğunu ve geleceğin de böyle şekilleceğini belirtiliyordu. Sonrasında bu konuyla ilgili hazırladıkları kısa bir video ile de tanıtımını yapmışlar.. Yıllardır birşekilde bu işlerin içerisinde biri olarak programlamayı isteyen herkesin öğrenebilmesini sağlamak gibi bir isteğim vardı. Ancak herkesin öğrenmesini istemek tabi ki çok daha büyük bir iddia içeriyor.

Videonun ilk başındaki Steve Jobs’a ait söz etkileyici.. “Ülkedeki herkesin programlamayı öğrenmesi gerekir. Çünkü programlama düşünmeyi öğretir.

Programlamayı öğrenmek / öğretmek gerçekten de gerekli mi?

Bu soruya Evet olarak cevap verebiliriz. Giderek hızlanan bir süratle gelişen teknolojik araçlar bize etrafımızdaki tüm nesnelerin programlanabilir ve internete bağlı olduğu bir dünyaya doğru ilerlediğimizi anlatıyor..

2020 yılında 50 milyar ile kişi başına düşen nesne sayısı 7'ye yaklaşmış olacağı tahmin ediliyor. Akıllı telefonlar, arabalarımızda bulunan akıllı sistemler, evimizdeki ampüllerin, buzdolablarının,televizyonların..vb akıllanması akla ilk anda gelenler olarak sayılabilir. Google Glass projesiyle kullanacağımız gözlükler, Apple saat projesiyle de saatlerimiz oldukça farklı nesneler haline gelecekler.

Tüm bu gelişmelerin sonucunda programlamayı öğrenmek, teknik olarak düşünmeyi bilmek verimlilik açısından oldukça önemli olacaktır.

Programlama düşünmeyi öğretir mi?

Düşünmek ile neyi ifade ettiğimize göre değişebilir. Programlama sistematik olarak çözümleme yeteneğini geliştirerek düşünme kabiliyetimizi geliştirir. Analitik düşünme becerisini mutlak geliştirir. Ancak duygusal bir zeka kıvılcımını beklemek çok mantıklı olmayabilir, programlamayı öğrenmek size Tolstoy gibi bir yazar olmayı da veya onun gibi düşünmeyi de öğretmez.

Sonuç olarak

Sonuç olarak programlamayı yeni nesillere öğretiyor olmak oldukça gerekli. Özellikle verimliliği artırmayı, ekonomik olarak gelişmeyi istiyorsak kesinlikle önemli. Ancak başka bazı yeteneklerin de yeni nesillere kazandırılması da önemli.

--

--

FikriGelgit
FikriGelgit

Written by FikriGelgit

Writing software program, reading a lot

No responses yet