Mythbusters: “Aan pijn bij het vrijen is niets te doen”

Fille Folle
Fille Folle
Published in
4 min readOct 16, 2018

--

S E K S. Het allersappigste der onderwerpen spreekt tot ieders verbeelding, en moet dus ook een heleboel uit de lucht gegrepen broodje-aap-verhalen trotseren. Want er wordt nergens meer over gepraat — en dus ook nergens meer over geluld (sorry, pun intended) als over de horizontale tango.

Over seks bestaan nog een heleboel mythes, en Sensoa, onze supercoole Vlaamse organisatie voor seksuele gezondheid, probeert die aan diggelen te slaan. Taboes doorbreken en heilige huisjes overhoop schoppen, daar houden wij wel van, en daarom slaan we met hen de handen in elkaar. Elke week helpen we samen één belachelijke seksmythe de wereld uit.

“Aan pijn bij het vrijen is niets te doen”

Seks zou zo ongeveer het allerleukste en -heerlijkste moeten zijn dat je als mens kan doen, misschien nét na lookbroodjes eten. Maar wist je dat voor maar liefst 1 op 5 meisjes en vrouwen vrijen eigenlijk pijnlijk is?

Die pijn bestaat natuurlijk in verschillende gradaties. Misschien voel je je wat ongemakkelijk als een penis of speeltje te diep doorstoot. Maar misschien is het voor jou ook pijnlijk om een penis, speeltje of zelfs vinger in je vagina in te brengen.

Die pijn kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een medisch probleem kan je pijn bezorgen down there. Een bacteriële infectie, een schimmel (candida) of vulvair eczeem kunnen er allemaal voor zorgen dat seks niet zo gesmeerd loopt. Klinkt niet zo smakelijk, maar er is helemaal niks vies of abnormaal aan zo’n perikelen, en ze zijn vaak verholpen met een simpel doktersbezoekje. (En echt waar: je dokter ziet die dingen élke dag).
  • Seks kan ook erg ongemakkelijk zijn als je niet vochtig genoeg bent tijdens penetratie. Dat kan zijn omdat je niet opgewonden genoeg bent tijdens de seks, omdat je op dat toevallige moment in je cyclus weinig oestrogeen aanmaakt, omdat je bepaalde medicatie neemt of omdat je een bepaalde aandoening hebt, zoals endometriose of diabetes.
  • Als je gespannen bent wordt seks ook moeilijker. Dan trekken je bekkenbodemspieren samen en wordt je vagina een volkomen ondoordringbaar fort. Probeer je hoofd leeg te maken en je zorgen over je huiswerk of die ruzie met je moeder even te laten liggen, en meer op je lichaam te focussen. Als het echt niet lukt om je te ontspannen, stel je de seks beter even uit.
  • Pijn bij het vrijen kan ook te maken hebben met angst voor pijn. Misschien heb je een onaangename seksuele ervaring gehad, zijn er strubbelingen in je relatie of zit er veel stress in je lijf. Afhankelijk van wat je dwars zit is het belangrijk om jouw gevoel van controle over je lichaam terug te winnen. Dat kan je doen door bijvoorbeeld zelf je lichaam te ontdekken en te proberen wat lekker aanvoelt.

Soms is er meer dan één reden dat je pijn hebt bij het vrijen, of werken ze samen. Zo had je bijvoorbeeld één keer pijn door een infectie, en bleef je daarna bang om diezelfde pijn te voelen, waardoor je gespannen was en de seks ongemakkelijker was. Zo wordt het op de duur een vicieuze cirkel die alleen maar moeilijker wordt om te doorbreken.

Maar het heeft geen zin om je pijn te negeren of te hopen dat het vanzelf over gaat. Jij verdient het genot van zorgeloze seks net zozeer als de persoon waar je mee vrijt. Probeer samen uit te zoeken wanneer je pijn voelt en wanneer niet, en wat jullie in bed kunnen doen om de pijn te vermijden. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken om penetratie even af te zweren tot je pijn over is, en in tussentijd andere vormen van seks uit te testen. Penetratie is namelijk niet de enige vorm van seks die telt — lees onze eerste mythe er maar op na!

Zorg ook dat je je ontspannen voelt. Het kan helpen om je omgeving wat gezellig te maken, door bijvoorbeeld wat kaarsjes aan te steken, frisgewassen lakens op je bed te leggen of voor een lekker geurtje te zorgen. En het kan bovendien nooit kwaad om jezelf op voorhand al wat te verwennen — een lekker bad, je favoriete bodylotion en een gezichtsmaskertje brengen de koningin in jou vanzelf naar boven. Je goed en vertrouwd voelen in je lichaam zal ervoor zorgen dat je ook tussen de lakens meer (zelf)vertrouwen hebt.

Als je je goed voelt en ontspannen bent, kan je eerst eens bij jezelf proberen. Probeer een vinger in je vagina in te brengen, en zie hoe dat gaat. Jij hebt de volledige controle, wat er sowieso voor zorgt dat je je comfortabeler voelt. Als dat lukt, kan je zien of je partner hetzelfde kan proberen. Zo kunnen jullie samen ontdekken wat goed aanvoelt en wat niet.

Nog steeds pijn? Ga dan toch eens naar je arts of gynaecoloog. Zij kunnen bekijken wat de oorzaak is van je pijn, een behandeling voorstellen of je doorverwijzen naar een specialist.

Want seks kan gerust misschien, soms, een klein béétje bijten inhouden, maar doorbijten gaat een brug te ver. Jij verdient leuke, pijnloze, lookbroodjeswaardige seks, en laat je vooral niets anders wijsmaken.

Liefs,

Fille Folle en Sensoa

--

--