1302

Wow! En dat voor niet-professionelen

Kurt Velghe
Film & Theater
3 min readJul 23, 2022

--

720 jaar geleden werd er in Kortrijk een bijzondere veldslag geleverd, genaamd de Guldensporenslag. Vandaag willen Tom Hillewaere en Kortrijkse schepen van cultuur Alex Ronse dat verhaal opnieuw vertellen via een musical aan de verlaagde Leieboorden, één van de mooiste plekjes van Kortrijk. Als ik de makers mag geloven, was het een bijzonder hobbelig traject. Als je echter het resultaat ziet, dan was dat traject het meer dan waard wat mij betreft. Wat we hier te zien krijgen, is van een bijzonder hoog niveau. Chapeau!

In het scenario van Stefaan Werbrouck volgen we Pieter Deconinck en zijn dochter Maaike. Haar beste vriendin Galatea is de dochter van Philippe Van Gistel, de baljuw van Brugge. Jan Breydel is een strijdvaardige jonge kerel en wordt verliefd op Galatea. De opstand tegen de Fransen sluimert onder de oppervlakte. Als op een dag Jacques de Chatillon de stad een bezoek brengt, gaan de poppen pas echt aan het dansen…

Het decor

Kijk maar eens naar bovenstaande foto’s. Het decor ziet er prachtig uit. Wij zien de wondermooie lichteffecten niet, want we gaan overdag. Maar ik kan me er wel iets bij voorstellen als ik de vele foto’s zie passeren. Knap werk van de decor- en lichtploeg.

De muziek

De muziek en de teksten werden speciaal voor deze musical geschreven. En ook daar zit het snor. Er zitten een paar prachtige nummers in. Ook moet gezegd worden dat de hoofdtelefoons zorgen voor een unieke ervaring. Je hoort alles klaar en duidelijk en voelt ook meteen vanwaar het geluid komt. Een meerwaarde!

De regie en de choreografie

Zoals wel vaker bij musicals, is de choreografie op zijn mooist als het hele ensemble meedanst en -zingt. En met mooi bedoel ik ook ECHT mooi. De regisseur slaagt erin de boel overzichtelijk te houden en verliest zich niet in details. Ook hier een knappe prestatie.

De acteurs

Allemaal amateuracteurs/actrices en -zangers/zangeressen en dat valt niet op. Iedereen zit heel goed in zijn rol en er wordt prachtig gezongen, vooral van de beide vrouwelijke hoofdactrices.

Voor een productie die tot stand kwam met de hulp van vooral amateurs en een professionele entourage, kunnen we hier toch echt van een meer dan geslaagde onderneming spreken. We kunnen natuurlijk altijd mierenneuken, maar dat gaan we niet doen. Daarvoor heb ik teveel respect voor hetgeen hier getoond werd. Chapeau aan alles en iedereen die hieraan meegewerkt heeft.

Regie: Jaak Lema

Spel: Simon Van Gansbeke, Eva Bertel, Geertje Verdonck, Tom Hillewaere, Ilse Wijffels, Pedro Da Silva Da Conceicao, Els Vanoverschelde, Stefaan Vandenbroucke, Filip Bonte, Liesbeth Blomme, Dominiek Willaert, Matthias Bauw, Dries Pluym, Hélène Claerhout, Britt Verdonck, Chloë Vanquickelberghe, Jana Minne, Karel Segaert, Lisa Demuynck, Lukas Stock, Matthias Van Cauwenberghe, Océane Vermassen, Pauline Demeyere, Sandy Kelemba, Silke Pollet, Stefaan Pintelon, Tineke Heysseune, Flor Pintelon, Inwa Claeys, Thomas Deslee & Sam Rooseboom

--

--