Blade Runner 2049

Een visuele parel!

Kurt Velghe
Film & Theater
4 min readNov 2, 2017

--

Sometimes to love someone, you got to be a stranger.

35 jaar na het klassieke meesterwerk Blade Runner, geregisseerd door Ridley Scott, komt nu het langverwachte vervolg. Was Scott toen de meester van het genre (sci-fi), dan zou dat nu wel eens Denis Villeneuve kunnen worden. Hij kreeg een Oscarnominatie voor de instant-classic Arrival en maakte daarvoor al indruk met Prisoners, Enemy en Sicario. Net als Scott toont hij zich een meester in sfeerschepping. Dit vervolg is een ode aan de klassieker, maar weet er tegelijkertijd ook zijn eigen draai aan te geven.

Blackout

In 1982 was Harrison Ford de Blade Runner, in 2017 is dat Ryan Gosling. Een Blade Runner werkt voor de politie en gaat op zoek naar op hol geslagen androïden. Rick Deckard slaagde er op die manier maar net in om een opstand van de ‘Replicants’ te onderdrukken. Zoals blijkt uit drie kortfilms die Blade Runner 2049 voorafgaan, was dat echter van korte duur want kort daarna bereikte de opstand van de opgejaagde ‘Replicants’ toch een hoogtepunt met de fameuze ‘Blackout’ tot gevolg. Dit betekende meteen ook het einde van Tyrell Corporation.

Niander Wallace nam wat nog overbleef van Tyrell over en stichtte Wallace Corporation. Na lang aandringen, kreeg hij uiteindelijk de toestemming om opnieuw over te gaan tot het produceren van ‘Replicants’. Dit met de belofte dat de nieuwe generatie androïden trouw zou blijven aan de mensheid. In 2049 is K, zelf een androïde, de Blade Runner van dienst die jacht maakt op de laatste ‘Replicants’ die nog overblijven van de originele productie. Hij stoot echter op een geheim dat de hele wereld op zijn kop zou kunnen zetten. Zijn zoektocht leidt hem uiteindelijk naar Rick Deckard, die de sleutel tot de oplossing lijkt te hebben…

Ana de Armas & Ryan Gosling

Onverdraagzaamheid

Blade Runner 2049 is geen gemakkelijke film. De film neemt zijn tijd om de wereld te creëren waarin het verhaal zich ontspint. Het vraagt dan ook een inspanning van de kijker om mee te gaan in die sfeer, maar eenmaal je erin zit, kan je niet anders dan je vergapen aan de beeldenpracht die op je afgevuurd wordt, ondersteund door de schitterende soundtrack van Hans Zimmer en Benjamin Wallfisch. In navolging van Ridley Scott, schetst Villeneuve geen rooskleurig toekomstbeeld van onze samenleving. De mensen leven in grote steden in piepkleine appartementjes. De onverdraagzaamheid is bovendien groter dan ooit. ‘Replicants’ worden nog altijd scheef bekeken (een allegorie voor onze huidige onverdraagzame samenleving?).

Ana de Armas & Ryan Gosling
Jared Leto

Zingend hologram van Elvis

In die prachtige wereld maken we kennis met K, een eenzame Blade Runner. Het enige beetje liefde dat hij kent, krijgt hij van zijn digitale vriendin Joi. Gosling is de verpersoonlijking van melancholische cool en in deze film weet hij dat perfect uit te spelen. De tristesse druipt van zijn gezicht terwijl hij op zoek gaat naar de zin van zijn bestaan. Robin Wright speelt zijn baas als übercoole bitch, maar de echte feeks van dienst is Luv, gespeeld door de Nederlandse Sylvia Hoeks. Zij speelt de rechterhand van Wallace, die alle vuile werkjes moet opknappen. Ze straalt genoeg boosaardigheid uit om geloofwaardig te zijn in haar rol. Toeval of niet, maar voor de tweede keer wordt de slechterik van dienst gespeeld door iemand van Nederlandse bodem. Rutger Hauer deed dat in de originele Blade Runner.

Sylvie Hoeks
Ryan Gosling & Harrison Ford

We krijgen ook een paar oude bekenden te zien: Edward James Olmos is van de partij, net als een digitaal verjongde versie van Sean Young. Het is echter vooral een blij weerzien met Rick Deckard, een verrassend viriele Harrison Ford die zijn iconische rol van 35 jaar geleden herneemt. Het klikt goed tussen Gosling en Ford en hun eerste confrontatie levert een prachtige scène op tussen een zingend hologram van Elvis Presley.

Ryan Gosling

Existentiële science fiction

Wie houdt van existentiële science fiction zal aan deze film een hele kluif hebben. Het intrigerende verhaal, de knappe soundtrack, het magistrale werk van D.O.P. Roger Deakins en de geloofwaardige acteerprestaties maken van deze film één van de beste science fiction films ooit gemaakt. Villeneuve ontgoochelt niet en weet het niveau van zijn iconische voorganger te evenaren. Een absolute aanrader voor iedereen die bereid is om mee te stappen in een donker, fictief toekomstbeeld.

Regie: Denis Villeneuve

Met: Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvie Hoeks, Robin Wright, Jared Leto, Dave Bautista, Edward James Olmos, Lennie James & Carla Juri

--

--