Cargo

Pakkende horrorfilm

Kurt Velghe
Film & Theater
3 min readMay 24, 2018

--

Foto © Matt Nettheim/Netflix

De horrorfilm kent een serieuze heropleving. Eindelijk slagen makers van horrorfilms er opnieuw in om hun films te bevolken met echte mensen, personages waar je mee sympathiseert, van wie het je echt wat kan schelen of hen iets overkomt of niet. Het begon aarzelend met The conjuring, maar kreeg stilaan meer en meer vorm in films als It of A quiet place. Ook in Cargo is dat het geval. In 2013 haalden Ben Howling en Yolanda Ramke de finale van Tropfest, het grootste kortfilmfestival ter wereld. Kort daarna werd de film op YouTube geplaatst en ondertussen overschreed de film de kaap van 14 000 000 views. Indrukwekkend! Door het grote succes rijpte het idee om van de kortfilm een langspeelfilm te maken en, voilà, sinds begin mei 2018 is die te bekijken via Netflix.

‘Rosie’, Martin Freeman & Susie Porter (Foto © Ian Routledge/Netflix)

Zombie-apocalyps

Andy, Kay en hun dochtertje Rosie proberen samen te overleven in een wereld die bevolkt wordt door ‘zombies’. Er is namelijk een pandemie uitgebroken van een virus dat mensen verandert in bijtgrage halfdoden. Iedereen die gebeten wordt, raakt op zijn beurt besmet. Als Kay op een dag ook gebeten wordt, proberen ze een ziekenhuis te bereiken in de hoop Kay te kunnen genezen. Dat blijkt ijdele hoop en vlak nadat ze is gestorven, bijt Kay ook Andy. Die heeft nu 48 uur de tijd (dat is de tijd die een mens erover doet om te veranderen) om zijn dochtertje Rosie in veiligheid te brengen. Dat lijkt een onmogelijke opdracht, maar hij krijgt hulp van Thoomi, een aboriginal meisje.

Foto © Netflix
Martin Freeman & ‘Rosie’ (Foto © Matt Nettheim/Netflix)

Emotionele band

Toen ik indertijd de kortfilm Cargo zag, was ik meteen verkocht. Zo’n krachtig verhaal met een pakkend einde vertellen op 7 minuten tijd, chapeau! Ik was dan ook blij om te horen dat er een langspeelfilm zou van gemaakt worden. Martin Freeman (je weet wel, de hobbit) werd aangetrokken om de hoofdrol te spelen en het verhaal werd wat uitgebreid. Zo maken we kennis met het gezin. Ze gaan liefdevol met elkaar om en proberen zo goed en zo kwaad mogelijk te overleven. Freeman is uitstekend gecast als held tegen wil en dank. De emotionele band met zijn vrouw en dochter zijn cruciaal om de film te doen werken en dat zit meer dan goed dankzij zijn uitstekende vertolking en de geloofwaardige vader-dochter relatie.

Martin Freeman & ‘Rosie’ (Foto © Matt Nettheim/Netflix)
‘Rosie’, Martin Freeman & Simone Landers (Foto © Matt Nettheim/Netflix)

Pakkende einde

In het middenstuk stokt het een beetje, maar met de komst van Thoomi (Simone Landers) komt de film opnieuw op gang en het pakkende einde is de kers op de taart. De film mag dan misschien niet zo goed zijn als de kortfilm, maar weet je wel mee te slepen in dit emotionele en pakkende verhaal over een vader die zijn dochtertje ten allen prijze wil beschermen tegen de grote boze buitenwereld. Alweer een Netflix original die niet ontgoochelt.

Regie: Ben Howling & Yolande Ramke

Met: Martin Freeman, Anthony Hayse, Susie Porter, Caren Pistorius, Kris McQuade, Bruce R. Carter, Natasha Wanganeen, Simone Landers & David Gulpilil

--

--