Hybris

Kleine daden, grote gevolgen

Kurt Velghe
Film & Theater
3 min readNov 24, 2019

--

Na Vuur is dit de tweede voorstelling die Christophe Aussems creëert voor Het Nieuwstedelijk op basis van interviews. Hij sprak met chirurgen en patiënten over wat er met hen gebeurt als het fout loopt. Hoe gaat de mens achter de patiënt of achter de dokter hiermee om. Tom Ternest speelt David, een ex-patiënt en Inge Paulussen Zoë, een chirurg. We krijgen een steriele voorstelling te zien die ons aanvankelijk koud laat, maar geleidelijk aan toch onder de huid weet te kruipen.

Tom Ternest (Foto © Ellen Haesevoets)

Inschattingsfout

Hij is kreupel en loopt op krukken. Zij is chirurge en houdt er een hels tempo op na. Hij wacht op zijn moeder, die op dat moment op de operatietafel ligt na een verkeersongeluk. Zij heeft zonet een inschattingsfout gemaakt tijdens een operatie. Ze maken kennis en leren elkaar beter kennen, waardoor ze zich ook beter kunnen inleven in de leefwereld van de ander.

Inge Paulussen (Foto © Ellen Haesevoets)

Een kale kooi

Het decor bestaat uit een kale zwarte wand achteraan en aan de twee zijkanten. Vooraan zien we één glazen wand. Kaal en groot, net zoals we vaak zien in ziekenhuizen. Wellicht is de glazen kooi ook een metafoor voor het keurslijf waarin beide personages zich bevinden. Hij is de slaaf van zijn defecte lichaam, zij van het helse tempo waaraan ze leeft. De live muziek is een mooie soundtrack voor het geheel en lichtwissels verbeelden stemmingswissels en tijdssprongen.

Inge Paulussen en Tom Ternest (Foto © Ellen Haesevoets)

Acteurs komen op dreef na aarzelende start

De voorstelling zelf gaat aarzelend van start, wat begrijpelijk is voor twee mensen die elkaar niet kennen en samen opeens in dezelfde ruimte terechtkomen. Dit had wellicht sneller gekund. Zodra ze elkaar echter beter leren kennen en de dialogen bitsiger worden, komen ook de acteurs meer en meer op dreef. Hoogtepunt is ongetwijfeld de flashback van David, die terugdenkt aan de tijd van toen hij wel nog kon stappen. Het einde is nogal abrupt en laat je achter met evenveel vragen als antwoorden.

Mooie, genietbare voorstelling

Het Nieuwstedelijk maakt uiteindelijk een mooie, genietbare voorstelling waarmee het ongetwijfeld zal scoren in de ziekenhuizen waar ze dit ten overvloede zullen brengen het komende seizoen. En dat geldt bij uitbreiding voor elke zichzelf respecterende theaterliefhebber. Jammer genoeg zijn dit soort situaties voor heel wat mensen (te) herkenbaar.

Regie: Christophe Aussems

Spel: Tom Ternest & Inge Paulussen

--

--