Kiss me, Kate

Visueel spektakel met prachtige decors

Foto © Luk Monsaert

Een vaak gehoorde kritiek op de spektakelmusicals van Festivaria is dat het playback-musicals zijn, dat er dus niet live wordt gezongen. Dat laat zich af en toe merken, dat klopt, maar doet voor de rest niets af van de prestatie van deze groep. Tweejaarlijks slaagt de groep erin om zowel professionelen als vrijwilligers warm te maken voor dit groots opgezet spektakel. En dan is het feit dat er niet live gezongen wordt eigenlijk maar een klein minpunt.

Goele De Raedt en Jan Schepens (foto © Luk Monsaert)

Ze halen het bloed van onder elkaars nagels

In Kiss me, Kate maken we kennis met Fred Graham en Lilli Vanessi, twee sterren van het theater. Vroeger waren ze gelukkig getrouwd. Nu halen ze elkaar het bloed van onder de nagels. Voor het eerst spelen ze nog eens samen, in De getemde feeks van William Shakespeare. Hij speelt Petruchio, zij Katharina, de feeks. Lois Lane heeft de rol van Bianca kunnen bemachtigen. Haar vriend Bill Calhoun mag Lucentio spelen. Zij is een beetje manziek en duikt in bed met iedereen die haar misschien aan roem en rijkdom kan helpen. Hij heeft een gokverslaving. De spanning is te snijden achter scène, maar toch moet vanavond de première gespeeld worden. Als echter ook nog blijkt dat Fred een schuld te vereffenen heeft bij één of andere mafiabaas en diens trawanten net vanavond die schuld komen opeisen, wordt het er allemaal niet gemakkelijker op…

Foto © Luk Monsaert

Niet de meest fijnzinnige musical

Musicals zijn er in alle vormen en maten, maar deze Kiss me, Kate zal wellicht nooit de prijs halen van meest fijnzinnige musical. De humor is plat en het verhaaltje op zich is mager. Dat neemt echter niet weg dat Festivaria er alweer in geslaagd is om van deze musical een genietbaar spektakel te maken. Het decor ziet er alweer indrukwekkend uit en stelt een gewone straat voor in Baltimore. In het midden zien we de theaterzaal. De deuren gaan open en het indrukwekkende decor van De getemde feeks wordt naar voren gereden. De loges van de acteurs bevinden zich bovenaan en worden enkel zichtbaar als de wanden ervoor opzij geschoven worden. We zien oldtimers de scène oprijden, het onvermijdelijke bootje is van de partij en in één van de mooiste scènes van de avond wordt er zelfs gedanst op het water. Kortom, het ziet er allemaal weer fantastisch uit.

Foto’s © Luk Monsaert

Kleurrijk spektakel

Jan Schepens voelt zich als een vis in het water als hij mag aantreden in een musical. Goele De Raedt kan zingen als geen ander en laat als Katharina zien dat ze ook nog kan acteren. Bert Verbeke en James Cooke neigen naar het karikaturale, maar zorgen wel voor de nodige lachsalvo’s in de zaal. Het is echter Michiel De Meyer die de show steelt. Hij laat hier zien dat hij zowel kan zingen, dansen als acteren. Bovendien speelt hij de hoofdrol in de mooiste scène van de avond (de dans op het water). Voeg hier de talrijke vrijwilligers aan toe die schitteren op de scène en zorgen voor de broodnodige figuratie en je krijgt een kleurrijk spektakel op een prachtige locatie. Wat mij betreft, de trip naar Berlare meer dan waard.

Regie: Tijl Dauwe

Met: Jan Schepens, Goele De Raedt, Bert Verbeke, James Cooke, Line Ellegiers, Michiel De Meyer & Nordin De Moor