Non-Stop

Non-Stop spanning en actie

Ooit was Liam Neeson een veelgeprezen karakteracteur. Hij speelde fantastische rollen in o.a. Schindler’s list en Michael Collins. Iedereen keek dan ook vreemd op toen Neeson op latere leeftijd (de man is ondertussen toch ook al 65) plotseling opdook in (weliswaar overwegend degelijke) actiefilms à la The grey, Taken en Unknown. Ergens mag ons dat niet verbazen want we zagen hem vroeger ook wel af en toe eens in een actiethriller. Alleen heeft hij er nu, althans zo lijkt het toch, zijn handelsmerk van gemaakt. Ook in deze Non-Stop is hij weer goed op dreef. Iets meer dan onderhalfuur pretentieloos amusement met de nodige dosis actie en spannend tot de laatste minuut.

Julianne Moore

Na de aanslagen van 9/11 heeft de Amerikaanse overheid een heel aantal air marshalls aangesteld. Zij vliegen incognito mee met lijnvluchten met als enige doel mogelijke terroristische aanslagen vroegtijdig op te sporen en een halt toe te roepen. Bill Marks is zo iemand. Zijn privé-leven is een ramp en hij drinkt veel meer dan hij zou mogen. Nu moet hij mee met een vlucht van New York naar London. En u raadt het nooit, maar aan boord bevindt zich een terrorist. Die stuurt SMS’jes naar Marks waarin hij ermee dreigt om de twintig minuten een passagier te vermoorden tenzij er $ 150.000.000 op zijn rekening gezet wordt. Marks begint een race tegen de klok. Als hij er uiteindelijk zelf van verdacht wordt een kaper te zijn, maakt dat het er allemaal niet makkelijker op natuurlijk.

Scoot McNairy
Liam Neeson & Michelle Dockery

Na Unknown is dit voor Neeson de tweede samenwerking met de Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra. Nadien volgde ook nog Run all Night. En meestal levert dat behoorlijk goeie films op. Dat is met deze Non-Stop niet anders. Neeson maakt van elk personage dat hij speelt wel iets interessant en Collet-Serra, hoe cliché-matig het verhaal ook is, weet zijn film goed op te bouwen zonder onmiddellijk te vervallen in overbodige actie-scènes. Die zijn er wel, maar worden gespaard tot op het einde waardoor de climax hier echt een climax is. De spanning is behoorlijk te snijden en wordt goed volgehouden tot op het einde. Een aanrader voor wie houdt van een avondje film met verstand op nul en blik op oneindig.

Regie: Jaume Collet-Serra

Met: Liam Neeson, Julianne Moore, Scoot McNairy, Michelle Dockery, Corey Stoll & Lupita Nyong’o


Originally published at klakkeboem.wordpress.com on May 14, 2017.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.