The great Gatsby immersive Belgium

Een totaalbeleving die zijn gelijke niet kent

Kurt Velghe
Film & Theater
Published in
3 min readMay 12, 2019

--

Het is eigenlijk vrij simpel. Je stapt naar één of andere verkleedwinkel, huurt of koopt daar een kostuum uit de jaren ’20 en koopt een ticket voor bovenstaand evenement. Korte tijd voor het van start gaat, wordt de locatie meegedeeld en zodra je de zaal binnenstapt, word je ondergedompeld in een echte jaren ’20 sfeer. Op een paar mensen na (één iemand had het zelfs aangedurfd om in short en sandalen te komen) is iedereen gekleed in jaren ’20 stijl, de muziek begint te spelen en het spektakel begint. Pas een dikke twee uur later stap je terug de 21ste eeuw in.

Geen toeschouwer, maar een gast

Er wordt gedronken, gedanst en gezongen en de acteurs behandelen je als hun beste vriend of vriendin. Wij zijn mee te gast op het feest van Jay Gatsby en voor we het weten, worden we meegesleurd in het klassieke verhaal van The great Gatsby, naar de roman van F. Scott Fitzgerald. Terwijl het feest aan de gang is, nemen de acteurs je mee naar andere locaties in het ‘huis’ van Gatsby en vertellen je daar hun visie op het verhaal. Dat zorgt toch voor een hele speciale beleving. Vaak voel je je geen toeschouwer, maar echt een gast op dit feest. Na de pauze wordt het uiteraard wat donkerder en is het meer kijken dan beleven hoe het uiteindelijke drama zich voltrekt. Maar dat draagt allemaal bij tot een totaalbeleving die zijn gelijke niet kent.

Gatsby & Daisy

Gatsby wordt gespeeld door Timo Descamps, maar het zijn George (Aiko Janssens) en Myrtle (Veerle Malschaerts) die de show stelen. Zij palmen de scène in met hun grappen en grollen, maar worden uiteindelijk ook meegesleurd in het grote drama aan het eind van dit verhaal. Het voordeel van dit soort voorstellingen is dat de acteerprestaties niet allesbepalend zijn. Niet iedereen lijkt zich even goed bewust van wie hij of zij is en er wordt bij momenten nogal veel geschreeuwd (wellicht ook om de muziek en het geroezemoes te overstemmen). Zodra de muziek echter weer door de luidsprekers knalt en er gezongen en/of gedanst wordt, vergeet je dat allemaal en word je helemaal meegesleurd in het tragische verhaal van Gatsby en zijn Daisy. Knap gedaan!

Regie: Oliver Tiney

Met: Timo Descamps, Emmelien Raats, Randall Van Duytekom, Katja Retsin, Aiko Janssens, Veerle Malschaert, Ronald Jorritsma & Samuel van der Zwalmen

--

--