Et kig igennem porten til filmbranchen

Emil Holtemann
Filmhøjskolen
Published in
3 min readMar 15, 2022

For mange unge opleves filmbranchen som noget, der foregår bag en lukket port, og de vil gerne finde nøglen.

Filmhøjskolen har dedikeret sig til at være skolen der hjælper med at knække koden til både branchen, forventningerne og til hvordan man bliver en af dem andre filmkunstnere gerne vil arbejde sammen med.

Hvis vi skal hjælpe dig igennem porten, er der nogle ting du kan gøre for at forberede dig.

Man bliver god til at lave film af at lave film. Ofte lærer man mere af sine fejl end sine succeser. Så start med at lave en masse: Skriv, skyd og klip.

Sæt dig lidt ind i hvad filmfolk siger om deres egen vej ind i branchen. Det kan du blandt andet gøre ved at følge Filmhøjskolens podcastunivers på talefilm.dk.

Her finder du en række videopodcast hvor skolen sætter både filmskabere og elever i stolen og stiller dem alle de dumme og kloge spørgsmål, som du måske selv går rundt og tygger på.

På den måde kan du få lidt mere viden om hvad f.eks en filmfotograf laver, eller høre lidt om hvad der forventes af en elev på Filmhøjskolen.

Steffen Addington ville som ung lave det nye Beatles, men valgte at blive tonemester og sounddesigner.

Steffen startede med en kæmpe passion for musik og den har han aldrig sluppet. Men da han fik børn tog han en FTP-uddannelse. Det blev startskuddet til en langt liv i filmbranchen. Han har bl.a. været leder af lyd-afdelingen på Nordisk Film i 17 år. Nu driver han sit eget studie og så underviser han hos os på Filmhøjskolen.

På Talefilm kan du høre om Steffens og andres rejser ind i filmbranchen.

http://talefilm.dk/

Vi tænder så mange inspirationslys i vores elever som muligt!

Hver eneste uge besøger gæstelærere fra den professionelle del af branchen Filmhøjskolen Møn for at undervise eller arbejde med det, vi alle sammen er optaget af: Film.

3 gode råd til dig, der vil have en fremtid med film:

Vær åben — hvis glasset er halvtomt, du har regnet verden og og du ikke kan lære mere, vil du få det meget svært i den danske filmbranche. Her skal man være optimistisk, arbejdsom og ydmyg og åben overfor at lære at dem, der har erfaringerne.

Vær opsøgende — Du får hverken produceret eller lærer at lave film hjemme fra sofaen. Mulighederne dukker op når du er risikovillig og du vænner dig til, at når du spørger er der en ret stor chance for at få nej. Når du endelig forstår at selv de største filmskabere er blevet afvist tusindvis af gange. Når du selv kan mærke den hårde hud bygge sig op, er du klar til at ændre, udvikle og prøve igen. Ud i verden med dig — du bygger dit netværk hver eneste dag og du er ikke den eneste der er ved at dø af usikkerhed.

Vær Generøs — Livet er langt, og filmbranchen er på mange måder én stor ‘fætter-kusine fest’: Dem du hjælper i dag, hjælper dig i morgen. Hende du holder en lampe for, på en kold vinterdag på havnen, er muligvis hende, der hyrer dig som colorgrader på sin film i en klippesuite, på en varm sommerdag, om fem år.

Din vej er din egen, og den kommer helt sikkert ikke til at forme sig, som du tror!

Drømmer du om at tage dit første skridt mod filmbranchen? Så kan du da starte med lytte til Filmhøjskolen Møns forstander og viceforstander, der taler om talentarbejde:

www.filmhojskolen.dk

--

--