Lydens fortællekraft — om podcastforløbet

Anna interviewer Kristoffer

På Filmhøjskolen er podcast grundpillen i elevernes lydproduktion. Det er gennem podcastforløbet, at de tilegner sig de værktøjer, som de senere bruger i fiktions- og dokumentarforløbet.

”Tanken bag forløbet er at give eleverne en smagsprøve på, hvilke muligheder der ligger i at arbejde med lyd i deres fortællinger. En lydlig udforskning af stemning, tempo, dynamik og nærvær som ovenikøbet er direkte overførbart til de dokumentar- og fiktionsfilms projekter de også skal arbejde med på Filmhøjskolen,” fortæller Filmhøjskolens tonemester, Thomas Arent.


Under podcastforløbet blev eleverne taget igennem grundelementerne i at bruge lyd som fortælleredskab, heriblandt optagelse, redigering og mix.

”Men det er ligeså meget et forløb, der skærper elevernes blik for, hvad det kræver at lave en god og stærk fortælling. Nogle gange kræver det blot en god idé og en lille lydoptager,” siger Thomas Arent, der i 2015 tilrettelagde og producerede podcasten, Dobbeltgænger for Third Ear.

Skolen anvender bl.a. Zoom H6 med mulighed for at tilslutte op til 4 mikrofoner

Thomas Arent er uddannet tonemester fra Den Danske Filmskole, og ved siden af undervisningen på Filmhøjskolen arbejder han professionelt med at lave lyd til spillefilm.

”Styrken i at arbejde fokuseret med lyd, som fortælleredskab til en dokumentarisk fortælling, er måden hvorpå eleverne bliver udfordret i at skabe billeder til deres historier. Indre billeder. Der undersøges og arbejdes i et kreativt rum hvor et stykke musik, den helt rigtige lyd af et knirkende trægulv eller et ord kan tage lytteren med på rejser i tid og rum. Eleverne kan med lyd rejse, hvorhen de vil i verden, og de kan med lyd skabe en tidsmaskine og dykke ned i historier og minder fra fortiden,” lyder det fra Thomas Arent.

25 modige værker fra eleverne

Eleverne har arbejdet individuelt med en personlig historie, som tager udgangspunkt i ét øjeblik eller ét moment fra deres liv, som i en eller anden grad har påvirket dem. Deres værker skulle begrænses til en længde på max. 3 minutter. Et kort format, der er en øvelse i at udvælge og prioritere i deres optaget materiale.

”De har hver især skulle udfylde samtlige roller i processen fra idé til færdigt værk, roller som b.la. manuskriptforfatter, lyddesigner og klipper. Forløbet blev afsluttet med en lytte-biograf og evaluering og resultatet var 25 modige og ærlige værker,” slutter Thomas Arent.

Du kan lytte til de elevernes podcasts herunder, og læse mere om Filmhøjskolens forløb på: https://www.filmhojskolen.dk/forlb-1/

Filmhøjskolens Soundcloud