View Binding

Android 3.6 ile gelen, hızlı derleme yapabilen, Type-Safety ve Null Safety özelliği sağlayan View Binding’i projenizde nasıl kullanabilirsiniz bu yazımda sizlerle onu paylaşacağım.

Gülşah Özaltun
Finagotech
Published in
2 min readMay 13, 2022

--

Projenizi oluştururken XML dosyalarınız ve kodlarınızı birbirine bağlamanız gerekir. Android bunu gerçekleştirebilmek için bize bazı yollar sağlamıştır.Ben de bu yapılardan biri olan ViewBinding nasıl kullanılır ondan bahsedeceğm.

İlk olarak ViewBinding’i aktif etmek için build.gradle app dosyamızda android etiketi içine aşağıdaki satırları eklememiz gerekmektedir:

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra oluşturduğumuz her XML layout için otomatik olarak bir sınıf oluşturulur.

activity_main.xml → ActivityMainBinding şeklinde.

Oluşturulan bu sınıfa kotlin kodumuzun olduğu sınıftan ulaşmamız gerekli bunun için aşağıdaki işlemleri gerçekleştiriyoruz:

Örnek senaryomuzda tasarım sayfamızda bir buton olsun ve bu butona tıklandığında bir toast message gösterilmesini sağlayalım.

Butona kotlin sınıfımızdan ulaşabilmek için bir id’si olmak zorundadır (diğer görsel nesneler için de aynı şey geçerli).

Tasarımınızdaki viewlara ulaşmak için her seferinde binding demek yerine binding.apply{} scobu içerisinde tanımlalarınızı yaparak bu tekrardan kurtulmuş olursunuz.

Artık binding. diyerek tasarım sayfamızdaki görsel nesnelere ulaşabiliriz.

Tasarım ögelerine ulaşmak için kullanılan daha güvenli ve performanslı View Binding’den bahsettiğim yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yeni içeriklerde görüşmek üzere !

--

--