Ödeme Sistemlerini Kullanmak Kolay, Peki ya ‘ENTEGRASYON’ Süreci?

Melike Özkan
Finartz
Published in
4 min readAug 8, 2017

Konfüçyüs bir arkadaşına şöyle der:

“Senin bir yumurtan var, benim bir yumurtam var.

Sen yumurtanı bana versen, ben de yumurtamı sana versem, yine senin bir yumurtan benim de bir yumurtam olmuş olur.

Ama senin bir bilgin var, benim de bir bilgim var.

Sen, bilgini bana versen, benim bilgimle birlikte iki bilgim olmuş olur.

Ben de bilgimi sana versem senin bilginle birlikte iki tane bilgin olmuş olur.”

Aslında düşündüğümüzde bu basit matematik hesabıyla bilgi paylaşmak, bilgi toplamak ne kadar kolay görünüyor değil mi? Peki bu işi doğru yapıyor muyuz diye hiç sorguladınız mı?

Teknoloji çağındayız ve her geçen gün bildiklerimizin üzerine bir yenisini eklemeden ilerlememizin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Var olan bilgilerimizin aslında birer yumurta olmadığını, paylaşıp daha çok da paylaşılanı havada kapmamız gerektiğini anladığımız noktadayız. Böylelikle asıl yol katetmemiz gereken aşmaya gelmiş ve ileriye gidebilme ihtimalimizi kuvvetlendirmiş oluyoruz.

Online alışverişin, mağazacılık anlayışının önüne geçtiği bugünlerde, hemen hemen herkesin istekleri ortak noktada buluşuyor;

Çeşitlilik, Hız ve Güven

Ödeme yöntemleri, bu ihtiyaçları göğsünde yumuşatıp doğru golü kaleye ulaştırıyor. Gündelik hayatta kullandığımız kredi kartlarımızı güvenli bir ortamda tutup, tüm bilgilerimizi paylaşmadan, hızlı bir şekilde alışverişlerimizde kullanmamız hayatımızı ne kadar kolaylaştırıyor değil mi?

Kredi kartı bilgilerini birçok satıcı ile paylaşmadan online ödememi yapıyorum ve yoluma bakıyorum.

Gelelim piyasadaki bu kadar online ürün ve hizmet satan e-ticaret sitelerinin bu ödeme yöntemlerini nasıl çeşitlendirdiğine ve iş yerlerinin bu ödeme yöntemlerine nasıl entegre olduğuna.

PEKİ, ENTEGRASYON NEDİR?

Entegrasyon iki farklı uygulamanın otomatik bir şekilde haberleşmesini sağlamak amacıyla yapılan bir yazılım eklentisidir. Ödeme sistemleri entegrasyonu da online ürün ve hizmet satan e-ticaret siteleri için sattıkları ürün ve hizmetlerin bedellerini tahsil etme yöntemidir. Müşteriler herhangi bir e-ticaret sitesine girdiğinde, beğendiği ürünü kolayca seçip, hızlı bir şekilde sepete ekledikten sonra ödeme aşamasına geçerek siparişini hemen tamamlamak istemektedir.

Ödeme sistemlerini entegre etme süreci, bu yapıyı kullanmak isteyen iş yeri ve ödeme yöntemlerini sunan firma arasında bir doküman paylaşımıyla başlıyor. Entegrasyon dokümanı, iş yerlerinin yazılımcılarına kendi ödeme sayfalarında yeni bir alan oluşturmaları için bir kapı aralıyor. Ama asıl iş, yazılımcıların o kapıyı sonuna kadar aralayıp öncelikle doğru adım atmasından geçiyor.

Bu doğru adımda Konfüçyüs’un gözden kaçırdığı bir noktada her şey tıkanıp kalıyor esasen. Bilgiyi paylaşmak kolaydır, bir doküman hazırlarsın, anlatırsın, örnekler verirsin hatta işi görsele döküp videolar hazırlarsın. Yani okumayı sevmeyen sayılsalcı yazılımcılara elinden geldiğince eğlenceli bir ortam hazırlarsın. Çünkü bu, sistemlerin websitelerine entegrasyonunun en doğru şekilde yapılması hem satıcı için hem de müşterinin verdiği bilgilerin korunması açısından ciddi bir önem taşır. Öyle ki; yanlış yapılan yazılım entegrasyonları, firmaları maddi zararlara uğratabilir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; e-ticaret sitenize gelen herhangi bir müşteri ödeme adımına geçtiğinde sistemde gelişebilecek bir hata; ödemenin tamamlanmadan, sisteminize tamamlanmış gibi düşmesini ve siparişin oluşmasını sağlayabilir. Bu durumda ödemesini almadığınız ürünü müşteriye göndermiş olursunuz.

Benzer bir durum olarak, müşteri ödemeyi tamamlamış ama sizin sisteminize yansımamış olduğunda, müşteri ile firmanız arasında problem çıkabilir. Müşteri sizinle iletişime geçmeye çalışır, durumu izah etme süreci, toparlama derken hoop, firmanız problemli bir e-ticaret sitesi gibi görünür ve bir anda sadık bir müşterinize elveda demek zorunda kalırsınız.

Bu sebeple entegrasyonu yapacak yazılımcı paylaşılan dokümanı dikkatlice okuyup, doğru geliştirmeyi yapmalıdır.

Hız, Performans, Tam Donanım; İşte HEDEFTESİN

Müşterileri için hızlı, güvenli ve kolay bir ortam hazırlayan yazılımcılara ciddi bir sorumluluk yükleniyor. Hazırlanan bu ortam için yazılımcıların hızlı, dikkatli, yüksek performanslı ve tam donanımlı olmaları entegratör firmalar için bulunmaz bir nimet! Çünkü yapılan bu ciddi işte entegratörlerin paylaştıkları doküman bütün entegrasyon sürecini başlatan ve bitiren nokta oluğu için, yazılımcıların kendilerine düşen bu kısmını iyi okuyup anlamaları gerekiyor.

Eğer paylaşılan doküman okunmuyor ve onca açıklayıcı bilginin içinde ‘Hadi beni bu bilgiler içinde bilgilendir‘ minvalinde sorular geliyor ise entegratörün vay haline!

Entegratör birçok kez zaten var olan bilgileri paylaşmakla uğraşıyor ve süreç uzadıkça uzayan bir hal alıyor. Yapılan zaman planlamaları, başlama, geliştirme, test etme ve tamamlama süreçleri tamamen uzuyor ve planlanan kısa süreli entegrasyon süreci aylarca sürüyor. Gün bittiğinde yazılımcının hala API nedir? SDK nedir? Merchant Id nedir? KEY kullanmak ne işimize yarayacak sorularıyla karşılaşmak, aslında dokümanda var olan bilgilerin yeniden paylaşılmasından başka bir şey olmuyor.

Nerede kaldı Konfüçyüs felsefesi, hep yumurta mı takas edelim? Hep bilgiyi tek taraflı mı paylaşalım? Artmasın mı karşılıklı bilgi alışverişi?

Durumu özetleyecek olursak, karşılıklı yürütülen işlerde yapılan iş bölümünde herkes üzerine düşeni yaptığında aslında her şey yolunda.

Ödeme yöntemleri hayatımızı bu denli kolaylaştırırken, entegrasyonu neden bu kadar zor olsun ki?..

--

--